Groene Challenge – Het Plasticdieet week 2

Vorige week ben ik begonnen met het bijhouden van een soort van dagboekje tijdens het Plasticdieet. Het resultaat van de tweede week zie je hieronder!

Dag 8

Ik ontbijt met fruit en een van de gister gebakken koeken (hele gezonde koeken, dus dat mag best als ontbijt!) en plaats het dagboekje van de eerste week Plasticdieet online. Daarna gaan we naar het afsluitende ruilfeestje van de Buy Nothing New Month. We leveren in: drie boeken, een jasje, een koektrommel, een armbandje en iPhone-oortjes. En gaan weer naar huis met twee andere boeken, een notitieboekje, een stoommandje en een korte broek. Vooral met die korte broek ben ik heel erg blij, want daar ben ik al tijden naar op zoek, een fijn zittende tweedehands of fair fashion korte broek, en tot nu toe was dat nog niet gelukt. Alleen al daarom was het ruilfeestje erg geslaagd, maar het was ook nog eens erg gezellig om andere deelnemers van de challenge te ontmoeten (waaronder collega-blogger Hermien) en we konden weer genieten van die superlekkere pannenkoeken bij The Shore.

Op weg naar huis doen we nog wat plasticvrije boodschappen bij de Vegetarische Slager en op de Haagse Markt voor een BBQ bij een vriendin op zondag. Als avondeten eten we de rest van de rijstschotel van gisteren, aangevuld met woensdag op de markt gekochte broccoli en vegetarische shoarma uit een diepvriesdoosje. ’s Avonds komt mijn neef logeren en maak ik popcorn van bij de Verpakkingsvrije Winkel gekochte mais.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 9

Mijn ontbijt van vandaag is weer fruit, maar dit keer een fruitsalade van twee soorten meloen (die je als je ze heel koopt eigenlijk altijd wel zonder plastic kunt kopen in de supermarkt), een banaan en een nectarine, met daarop een schep amandelpasta en wat pitjes en zaden. Voor m’n neef hadden we brood gehaald in de supermarkt met onze eigen broodzak. Na het ontbijt bak ik nog weer nieuwe crackers, volgens hetzelfde recept als vorige week, maar dan in plaats van courgette, met de wortelpulp die ik had bewaard van het sap maken. Ook die variant is erg lekker!

Ook stoom ik tempé (uit een glazen pot) in m’n nieuwe stoommandje en zet het daarna in de marinade voor de BBQ. Omdat de vriendin waar we gingen BBQ-en heel lief heeft meegewerkt aan ons Plasticdieet hebben we een zo goed als plasticvrije BBQ, met onder andere de tempé uit glas, andere vleesvervangers uit diepvriesdoosjes, zelfgemaakte dips, in een eigen bakje gekochte olijven en zongedroogde tomaatjes, sausjes uit glas, water met munt en limoen van de Haagse Markt en Turks brood in een papieren zak. Echt heel tof!

Dag 10

Na een druk weekend slaap ik uit op maandag en “brunch” daarna met wortelcrackers en weer een lading fruit. Daarna zet ik havermout in de week om te proberen zelf haveryoghurt te maken volgens dit recept. Het ziet er erg eenvoudig uit, dus ben benieuwd naar het resultaat! Plantaardige yoghurt heb ik namelijk niet zonder plastic kunnen vinden, dus dan maar zelf maken. Voor het avondeten maak ik een “restjessoep” met alle groente die ik nog heb liggen: de laatste geredde pastinaak, een prei die er nog lag van ons groentepakket van vorige week, een paar uien en aardappels. Het is altijd maar afwachten met restjessoep hoe het smaakt, maar deze keer vind ik ’m erg geslaagd. We eten de soep met geroosterd brood en crackers.

FullSizeRender_1

Dag 11

Voor m’n ontbijt maak ik vandaag een enorme bak chocolademousse van een avocado en twee superrijpe bananen. Zo lekker! Ik roer door de haveryoghurt in de maak (dat moet elke dag) en proef wat er op de lepel zit. Het is nog niet zuur, maar de structuur en dikte doet al aan yoghurt denken. Voor de lunch warm ik wat van de soep op en eet die met wat “groen” van m’n balkon (spinazie, peterselie, basilicum) en wortelcrackers. Daarna rooster ik een lading kikkererwten (uit blik) en zet ik zwarte bonen van de Verpakkingsvrije Winkel in de week. Ik heb nog geen idee eigenlijk wat ik daarvan ga maken, maar dat verzin ik morgen wel. Misschien wel deze bonendip.

Als avondeten eten we kikkererwtenwraps en weer wat van de soep, dit keer met geroosterde kikkererwten erin als croutons. Na het eten bak ik nog een stapel havermoutpannenkoeken voor morgen en zet ik het vuilnis buiten. We wonen niet op de begane grond, dus helaas hebben we voor het restafval geen container (voor het GFT hebben we wel een emmer), dus zit het gewoon in een plastic vuilniszak. Sinds we zo veel mogelijk alles scheiden, duurt het wel een stuk langer voor we een vuilniszak vol hebben, dus dat scheel toch weer een beetje.

Dag 12

M’n vriendin neemt een deel van de havermoutpannenkoeken mee naar haar werk, en ik ontbijt ermee. Ik schrijf m’n blog over de Verpakkingsvrije Winkel in Leiden waar we vorige week zijn geweest. Eind van de ochtend ga ik net als vorige week naar de boerenmarkt bij het Binnenhof. De buit van deze keer is brood in eigen zak, feta, geitenbrie, rijst en gedroogde mango’s in eigen bakjes en groente, fruit en paddenstoelen in de papieren zakjes van vorige week of los in de tas. Ik lunch met nog meer pannenkoeken en een salade met rucola van de markt.

FullSizeRender kopie

’s Middags word ik geïnterviewd over m’n deelname aan de 100-100-100, omdat naar aanleiding daarvan een boekje over duurzaam leven in Den Haag wordt gemaakt. Bij het interview krijg ik een kopje thee, met een theezakje in plastic. Ik had van tevoren echt niet verwacht dat theezakjes m’n grote struikelpunt zouden worden dit Plasticdieet! Thuis kook ik de zwarte bonen (ik denk nu trouwens aan brownies in plaats van een dip, omdat ik zin heb in iets zoets), maar verder hoef ik niet te koken vandaag, we namelijk uiteten met vrienden. ’s Avonds roer ik nog weer in de haveryoghurt. Het begint nu zuriger te worden en daadwerkelijk naar yoghurt te smaken. Ik vind het een leuk experiment!

Dag 13

Ik ontbijt met de laatste pannenkoek, met amandelpasta, fruit en een beetje van de haveryoghurt. Ik vind ’m voor nu zuur genoeg, dus verplaats hem naar de koelkast. Misschien dat ik een volgende keer nog probeer hoe het wordt als ik het nog wat langer laat staan, maar voor nu ben ik wel tevreden! Na het ontbijt ga ik aan de slag met het aanpassen van m’n website. Het was echt dringend nodig dat ik de pagina over m’n blog eens zou updaten, er moest een pagina over samenwerken bij en het menu heb ik ook maar meteen omgegooid. Ik ben wel tevreden met het resultaat! Ik ben er zo in verdiept dat ik bijna vergeet te lunchen, maar gelukkig was er nog wat soep over.

Verder was er niet zo heel veel meer, dus ’s middags bak ik weer courgettecrackers (voor het recept zie vorige week) en ik maak inderdaad brownies van de bonen, volgens dit recept van de Minimalist Baker. Die van mij zijn lang niet zo mooi als die van haar, maar ze zijn wel echt heel erg lekker. Dat je zoiets kunt maken van bonen, ik blijf het bijzonder vinden! Ook kook ik alvast rijst, zodat ik na het sporten snel een risotto kan maken, met paddestoelen en rucola van de markt.

Dag 14

Vandaag ontbijt ik met de haveryoghurt met fruit en pitten. De yoghurt is lekker, maar misschien toch nog niet helemaal zuur genoeg. Ik ga volgende week nog een poging doen! De rest van de dag ben ik buiten de deur, dus ik maak een lunchpakket met courgettecrackers, een potje groentespread, een paar brownies, een appel, wat gedroogde mango’s, m’n herbruikbare bestekje en een waterfles. ’s Avonds thuis eet ik de rest van de risotto van gisteren. Ik zou eigenlijk de rest van de avond rustig op de bank zitten, maar kan het toch niet laten om nog even een lading nieuwe cruesli in de oven te gooien.

Doe je ook mee met het Plasticdieet? Ik vind het leuk om te horen hoe het bij jou gaat!

7 gedachtes over “Groene Challenge – Het Plasticdieet week 2

  1. Jeannine Vanham zegt:

    Hallo, via de blog van ‘de groene meisjes’ ben ik hier terecht gekomen. Ik ga je quinoasalade zeker proberen (maar dan met couscous of bulgur). Het opzet van je blog vind ik heel fijn: stap voor stap naar een groener leven. Dat lijkt me haalbaar.
    Groetjes,
    Jeannine (B)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s