Groener leven – Vier tips voor een plasticvrije dag op kantoor

Zoals ik een maand geleden vertelde, ben ik voor mezelf begonnen en gister had ik m’n eerste dag op kantoor. Ik ben namelijk ingehuurd om tijdelijk twee dagen per week het projectmanagement te helpen bij een vertaalbureau waar ik eerder heb gewerkt. Het was een tijdje geleden, een hele dag naar kantoor, en omdat m’n eerste werkdag ook nog eens midden in het Plasticdieet viel, moest ik even goed nadenken over wat ik dan mee ging nemen en hoe ik de dag zo plastic-arm mogelijk kon doorkomen. Ik bedacht me dat het misschien wel leuk is om te delen hoe ik dat heb aangepakt, en wel in de vorm van een lijstje tips voor een plasticvrije dag op kantoor. 

Tip 1 – Waterfles

Het ligt erg voor de hand misschien, maar juist daarom is het tip 1, omdat het zo eenvoudig is om te doen en heel veel plastic kan besparen: neem je eigen herbruikbare waterfles mee. Het is natuurlijk erg belangrijk om goed te drinken tijdens een werkdag, en een fles water op je bureau hebben staan helpt daarbij: omdat het voor je neus staat drink je het bijna ongemerkt op. Heb je een lange reis naar kantoor, dan is de fles ook handig voor onderweg, maar heb je geen zin om elke dag je fles mee heen en weer te slepen, zet er voor vast eentje op kantoor.

FullSizeRender

Hou je nou niet zo van water, maar koop je juist vaak flesjes ander drinken op je werk, dan is het misschien een idee om bijvoorbeeld een fles diksap of siroop (vaak te koop in glas, of anders eventueel in blik) op je werk te zetten. Met een klein scheutje smaakt je water ineens heel anders. Een stukje fruit of een takje munt in je water is natuurlijk ook erg lekker. En dat staat ook nog eens heel gezellig, zo’n muntplantje op je bureau!

Tip 2 – Koffie & thee 

Voor de meeste mensen een essentieel onderdeel van een kantoordag: koffie of thee. Vaak komt het uit een automaat, en wordt het gedronken uit wegwerpbekertjes (van plastic, of van papier met een plastic laagje, helemaal plasticloos bestaan ze volgens mij niet). Reken voor de grap eens uit hoeveel van die bekertjes je op jaarbasis gebruikt. Juist, en dat ben jij alleen nog maar. Het hele kantoor gaat waarschijnlijk door bergen van die bekertjes. Ook dit is heel simpel op te lossen, op sommige kantoren staan al gewone bekers en theeglazen (waar ik op dit moment werk is dat gelukkig zo), en anders neem je er gewoon zelf een mee. Onder bijna alle automaten heb je de mogelijkheid om een mok te plaatsen. Gaat dat echt niet? Gebruik dan de hele dag hetzelfde wegwerpbekertje. Dat bespaart al een hoop (schrijf er je naam op als je bang bent dat de collega die koffie gaat halen de bekertjes per ongeluk verwisselt). Een bijkomend voordeel is ook nog eens dat een mok veel groter is. Als ik iets irritant vind is het wel zo’n klein bekertje thee. Thee hoort in een serieuze mok, daar wordt het veel lekkerder van!

FullSizeRender_1

Stap twee is om eens te gaan kijken waar je suiker, melk en theezakjes in verpakt zijn. Komt dat gewoon uit de automaat, of gebruik je losse cupjes melk of zakjes suiker? En de theezakjes, zitten die per stuk in plastic? Dat kan anders! Zou het geen optie zijn om glazen flesjes koffiemelk te gebruiken? En suikerklontjes uit een grote doos? Als je geen invloed hebt op hoe je baas dit inkoopt, kun je het natuurlijk wel voor jezelf zo meenemen. Ook thee hoeft echt niet per stuk verpakt te zijn in plastic. Is dat wel zo, neem dan je eigen favoriete thee mee. Losse thee en een thee-ei bijvoorbeeld. Smaakt ook nog eens een stuk lekkerder dan de standaard thee die vaak op kantoren ligt.

Koop je ’s ochtends op weg naar kantoor een kop koffie op het station? Zowel bij de Starbucks als bij de Kiosk kun je je eigen herbruikbare beker laten vullen en dan krijg je ook nog eens korting! De kosten voor het aanschaffen van een leuke beker voor onderweg heb je er dus zo uit.

Tip 3 – Lunch

Dan de lunch. Het hangt er natuurlijk vanaf of je een uitgebreide kantine of bedrijfsrestaurant hebt, vlakbij kantoor lekker kunt gaan lunchen, of gewoon je eigen lunchpakketje mee moet nemen, maar in elke situatie is het mogelijk om dit plasticvrij te doen. Vermijd in de kantine vooral de plastic bakjes voorgesneden fruit en de per stuk verpakte plakjes broodbeleg, maar kies in plaats daarvoor voor de saladebar, een warme maaltijd, vers belegde broodjes en heel fruit. Ben je in de luxepositie dat je lekkere restaurantjes in de buurt van je werk hebt zitten, vraag je dan eens af of het niet fijner is om je lunch daar even rustig op te eten, in plaats van het mee te nemen naar kantoor en dus te laten verpakken. Wil je het wel echt meenemen? Zorg dan dat je zelf een bakje of zakje bij je hebt en weiger het plastic bestek dat je er vaak automatisch bij krijgt. Gebruik bestek van kantoor, als dat er is, of zorg dat je je eigen bestek hebt liggen.

FullSizeRender

Als je je eigen lunch meeneemt, dan doe je dat natuurlijk in een broodtrommel, een herbruikbaar broodzakje of een saladebak, in plaats van in een boterhamzakje! Er zijn zulke leuke dingen te koop (misschien moet ik daar binnenkort eens een blog aan wijden). En voor wat je daar dan instopt aan plasticvrije lunch, daarvoor zijn de mogelijkheden bijna eindeloos! Brood kun je bij de bakker in je eigen broodzak laten verpakken en bij de meeste supermarkten kun je de vers afgebakken broodjes ook heel simpel in je eigen zakje stoppen in plaats van in plastic (bij de kassa kijken ze soms wel een beetje gek, maar als je de zak open op de band legt, kunnen ze zien wat erin zit, en gaat het prima). Beleg maak je zelf, of koop je als je daar geen tijd voor hebt, in een glazen pot. Bij de kaasboer kun je vaak kaas kopen in je eigen bakje. Ingrediënten voor een salade koop je op de markt, bij de Verpakkingsvrije Winkel, of je koopt gewoon die groente in de supermarkt die op dat moment onverpakt te krijgen is (dat is vaak ook nog eens de lokale seizoengroente, dus dan ben je extra goed bezig). En voor fruit geldt eigenlijk hetzelfde. Koop bijvoorbeeld eens een hele meloen, die je thuis in stukjes snijdt en in een bakje mee naar je werk neemt. Dat is ook nog eens een stuk voordeliger, en vaak ook lekkerder dan die bakjes voorgesneden fruit.

Heb je wat meer tijd, bijvoorbeeld in het weekend, dan kun je natuurlijk ook zelf broodjes bakken, zoals deze rozijnenbroodjes, of muffins, of zelfs crackers. Die laatste kun je het best onbelegd meenemen, omdat ze anders zacht worden, en besmeer je op kantoor bijvoorbeeld met deze lekkere doperwtenspread of deze tapenade.

Tip 4 – Snacks

Ook snacks kun je vaak beter zelf maken dan kopen. In plaats van elke dag een in plastic verpakte reep mee te nemen of te kopen op kantoor, bak je gewoon je eigen mueslirepen. Ze zijn makkelijk in te vriezen, dus als je in een keer een hele lading bakt, kun je weer een tijd vooruit. Of koop bij de kaasboer of een andere speciaalzaak wat van je favoriete noten in een eigen bakje of zakje, dat werkt ook prima om de honger te stillen eind van de middag. Zorg er in ieder geval voor dat je vlak voor je naar huis gaat nog wat eet, of dat je wat bij je hebt voor onderweg, anders is de verleiding na een dag hard werken wel erg groot om op het station iets lekkers te halen. Wil je echt iets halen op het station? Dan heb je vaak wel de mogelijkheid om een vers belegd broodje te halen, of een onverpakte appel of banaan.

FullSizeRender

Eigenlijk is het allemaal helemaal niet zo ingewikkeld. Bij bijna alles wat ik opschreef dacht ik, dit is zo voor de hand liggend dat het bijna onzinnig is om te zeggen. En het is ook echt zo, het is helemaal niet zo moeilijk om minder plastic te gebruiken op een werkdag. Je moet er alleen even over nadenken, even omschakelen en misschien even iets meer plannen en voorbereiden dan normaal. Denk je, daar heb ik toch allemaal helemaal geen tijd of puf voor, ik werk al zo hard? Begin dan gewoon met iets simpels als het meenemen van een waterfles en een mok voor je koffie. En besluit de week daarna misschien om ook in ieder geval geen plastic bestek meer te gebruiken. Sommige dingen kosten eigenlijk helemaal niet meer moeite, maar moet je gewoon even je gewoontes voor aanpassen. Als je dat beetje bij beetje doet, gaat het vaak het makkelijkst.

7 gedachtes over “Groener leven – Vier tips voor een plasticvrije dag op kantoor

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Helemaal niet ingewikkeld! Maar toch goed dat je het nog eens op een rijtje zet. Het doet me realiseren dat, terwijl ik me wel scheel erger aan collega’s die dagelijks tien plastic bekertjes, de verpakking van een enkel plakje kaas en zo’n akelig styrofoam soepkommetje in de prullenbak gooien, ik sommige dingen zelf eigenlijk ook nog teveel moeite (naar meerdere winkels gaan bijvoorbeeld) of ongemakkelijk (om een los brood vragen) vind. Working on it!

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dat snap ik heel goed hoor! Vooral dat ongemakkelijke. Nu durf ik wel te zeggen “ik doe mee aan een uitdaging om een maand lang niks in plastic te kopen, mag ik het misschien in m’n eigen zak/bakje”, maar normaal vind ik het toch ook wat lastig om zoiets te vragen. Gek eigenlijk! Het blijft een proces, steeds een stapje verder.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s