Groene Challenge – Het Plasticdieet week 4

De laatste volle week van het Plasticdieet zit erop en er zijn nog maar een paar dagen te gaan. Tijd dus voor het laatste weekdagboekje! Woensdag zal ik terugblikken op hoe ik het dieet vond gaan dit jaar. 

Dag 22

Voordat ik naar een yogales ga, ontbijt met ik een smoothie en als ik weer thuis kom, heb ik best trek, dus pak ik een woensdag gebakken mueslireep. Daarna ga ik met m’n blog aan de slag. Ik plaats het dagboekje van week drie en geef antwoord op een nog niet zo simpele vraag die ik kreeg over of glazen en papieren verpakkingen eigenlijk niet net zo slecht zijn voor het milieu als plastic. Waarom ik denk van niet, lees je onder het dagboekje van de eerste week. Tussendoor lunch ik met overgebleven auberginerolletjes van gisteravond en de laatste paar wijnbladeren uit blik.

Eind van de middag ga ik naar Amsterdam, waar ik heb afgesproken met Hailey van de blog Palace of Bliss. We gaan samen naar een mindfulness-evenement en voor die tijd eten we wat bij DopHert. Tijdens het bestellen van een sapje denk ik er zowaar aan om te vragen of het zonder rietje mag. Het voelde een beetje awkward om dat te vragen, maar ik krijg het sapje zonder problemen zonder rietje. Dat voelt toch weer als een kleine overwinning. Als ik weer naar huis ga, haal ik een appel en een banaan op het station. Er is wel niet veel plasticvrij te krijgen op het station, maar die optie is er altijd!

Dag 23

Vandaag ontbijten we met havermoutpannenkoeken. Ik dacht dat ik een flinke stapel had gebakken, ook voor later, maar alles gaat op! Voor de lunch bak ik deze crackers van chiazaad en lijnzaad, die ik beleg met de tapenade die ik had gemaakt voor de auberginerolletjes en eet met soep uit een glazen pot. ’s Middags ontdekken we dat we nog veel dichter bij huis ook heel veel bramenstruiken hebben, waar veel rijpe bramen aan zitten, dus het plukken gaat nu een stuk makkelijker dan vorige week. Ik blijf dit echt zo leuk vinden!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

’s Avonds komt een vriendin eten en omdat ik vandaag geen zin heb om boodschappen te doen, eten we wat we nog in huis hebben. Dit keer leidt dat tot een combinatie die eigenlijk heel goed werkt: linzenaardappelballetjes (gemaakt van linzen van de Verpakkingsvrije Winkel en aardappels die we nog in huis hadden van voor het Plasticdieet), de laatste paar auberginerolletjes, gedroogde sojareepjes en quinoa met doperwten (de doperwten uit een diepvriesdoosje en de quinoa uit een al aangebroken plastic zak, ooit opgehaald via Olio). Als toetje maak ik bananenijs met de net geplukte bramen.

Dag 24

Vanmorgen bak ik een hele stapel boekweitpannenkoeken, zodat ik meteen genoeg heb om deze week mee naar m’n werk te nemen. Daarna ga ik boodschappen doen bij de grote Ekoplaza in het centrum, waar ik goed slaag qua plasticvrije boodschappen: losse champignons, rozijnen, pistachenootjes, pompoenpitten en een brood, allemaal in m’n eigen zakjes, geraspte kokos en rijst in composteerbare plastic verpakkingen, vleesvervangers in diepvriesdoosjes en hennepzaad en natuurazijn in glas. Vooral met dat laatste was ik erg blij. Ik gebruik namelijk altijd azijn als wasverzachter, en tot nu toe dacht ik dat dat echt alleen in plastic verkrijgbaar was, maar nee, ook in glas dus! Als ik thuis ben, maak ik weer een recept voor Vmarkt (de kortingscode “groenegeluk” waarmee je 10% korting krijgt in deze vegan webshop is nog t/m maandag geldig trouwens).

Ik lunch met overgebleven quinoa en doperwtjes van gisteravond, aangevuld met groene kool, hummus uit glas en de laatste zelfgemaakte tapenade. Een erg lekkere combinatie! Daarna ga ik ook nog even boodschappen doen bij de AH, en haal havermout in papieren zakken, los fruit (meloenen, bananen, appels), komkommers zonder plastic, chocopasta en pindakaas in een glazen pot met metalen deksel en wc-papier, helaas wel in plastic. Er is online geloof ik wel wc-papier zonder plastic te bestellen, maar dat had ik even niet goed vooraf gepland dit keer.

Thuis ontdekt ik nog een klein beetje plastic waarvan ik niet wist dat ik het had gekocht: zo’n plastic ring om het deksel van de pindakaaspot. Echt totaal overbodig! Eind van de middag plukken we nog even een bakje bramen. Terwijl ik het avondeten maak, kook ik ook alvast rijst voor morgenavond, zodat ik na het werken niet veel tijd hoef te besteden aan koken. Vandaag eten we gebakken aardappels uit de oneindige zak aardappels van voor het Plasticdieet, witlof en linzenballetjes van gisteravond. Nu ik het zo allemaal opschrijf, was dit echt een bizar productieve dag!

FullSizeRender-4.jpg

Dag 25

Vandaag ga ik weer werken. In m’n lunchpakket zit dit keer: boekweitpannnekoeken, crackers van chiazaad en lijnzaad, spinaziespread uit een glazen potje, mueslirepen, stukjes komkommer en hummus uit glas om in te dippen, een appel en een bakje stukjes meloen. Als avondeten maak ik een soort van risotto van de gister gekookte rijst met de gister gekochte champignons, groene kool en “spekjes” van de Vegetarische Slager uit een diepvriesdoosje. Dit klinkt weer als een beetje een gekke combi, maar ook deze bevalt me wel.

Dag 26 

Ik ontbijt met boekweitpannenkoeken met pindakaas en ga daarna met m’n laptop bij Pistache Café zitten. Ik bestel daar onder andere een vers groen sapje, drink het met veel plezier op en bedenk later op de fiets ineens, daar zat een rietje in, of niet? Zo zie je maar, het is zo makkelijk om heel even niet alert te zijn en ongemerkt totaal overbodig plastic te gebruiken! Ik lunch thuis met de zadencrackers en stukjes komkommer met hummus, en een stuk meloen, en ga daarna verder met m’n blog van vandaag over hoe ik al een jaar alleen fair fashion en tweedehands kleding koop.

Voor het avondeten doe ik nog snel wat kleine boodschappen op de winkelstraat vlakbij ons. Het begint bijna een standaard rondje te worden: kaas van de kaasboer in ons eigen bakje, een brood van de Hoogvliet in ons eigen zakje en wat losse groente bij de Ekoplaza. Maar m’n oog valt ook op de losse kersen buiten een winkeltje waar ik al heel vaak van heb gedacht dat ik er eens heen moest, en nog steeds niet had gedaan: Joe’s shop. Naast veel groente en fruit dat je in je eigen zakjes kunt stoppen, verkoopt hij ook allerlei noten, granen en andere dingen. Normaal koop je die daar in plastic bakjes, maar ik kwam een andere deelnemer tegen van de 100-100-100 uitdaging, en die vertelde me dat je ook gewoon je eigen bakjes mee kunt nemen en laten vullen. Ik kom dus zeker nog eens terug met bakjes! Voor nu koop ik kersen en avocado’s. Als avondeten eten we de risotto van gisteravond met als toetje een smoothie.

FullSizeRender_1 kopie 2

Dag 27

Voor ik ga werken drink ik de andere helft van de smoothie van gisteravond en maak ik een matcha latte om mee te nemen voor in de trein. M’n lunchpakket lijkt op dat van dinsdag: boekweitpannenkoeken, mueslirepen, zadencrackers, meloen en pistachenootjes. Terwijl ik aan het werk ben, bakt m’n vriendin een bananenbrood. Ik had me gisteravond namelijk hardop afgevraagd waarom we dit hele Plasticdieet nog geen bananenbrood hadden gebakken, terwijl dat echt de perfecte plasticvrij te maken snack is.

Terwijl ik moe in de trein naar huis zit, laat ik me overhalen om eten te bestellen (dat kostte erg weinig moeite vandaag). We bestellen bij Veggiesaurus, wat mij betreft het lekkerste bezorgeten van heel Den Haag. Het eten komt in een papieren tas, m’n voorgerecht zit in een papieren zakje, met saus in een plastic bakje, en m’n rijst en curry in aluminium bakjes met aluminiumfolie. Technisch gezien is dus het sausbakje het enige plastic, en voor besteleten had het veel erger kunnen zijn qua hoeveelheid plastic, maar of die aluminium bakjes nou echt beter zijn? Wie hou ik ook voor de gek, vanavond heb ik wel echt een beetje gezondigd, wat dat betreft is het echt net een echt dieet!

Dag 28

Ik ontbijt met het bananenbrood en wat fruit, en typ dit dagboekje uit. Daarna heb ik afgesproken in een café vlakbij huis met een oude bekende die ik vorige week vrijdag tegen kwam de potluck. Daar krijg ik uiteraard alweer een theezakje in plastic. Om de schade te beperken gebruik ik m’n zakje nog een keer voor het tweede kopje. De serveerster was het er niet helemaal mee eens, maar toen ik aandrong wilde ze het toch laten staan. ’s Avonds eet ik de restjes van gisteravond, met een stukje bananenbrood en een stuk meloen als toetje.

Doe je ook mee met het Plasticdieet? Ik ben benieuwd hoe de laatste loodjes bij jou gaan!

4 gedachtes over “Groene Challenge – Het Plasticdieet week 4

 1. Karin zegt:

  Wat leuk om je verhaal te lezen. Het inspireert mij enorm om hier ook de puntjes op de i te gaan zetten.
  Misschien een tip: de EkoPlaza heeft ook toiletpapier in papier verpakt van 100% eco.
  Groetjes,
  Karin

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s