Groene Challenge – Terugblik op het Plasticdieet

Vandaag, op Earth Overshoot Day, blik ik terug op het Plasticdieet dat ik afgelopen maand heb gevolgd. Earth Overshoot Day is de dag dat we met z’n allen de voorzieningen die de aarde ons in één jaar geeft voor dat jaar hebben opgebruikt. Elk jaar bereiken we dat punt eerder, en leven we dus een groter deel van het jaar op krediet. Dit is dus exact waarom initiatieven als het Plasticdieet zo belangrijk zijn, we kunnen de aarde simpelweg niet op deze manier blijven uitputten en denken dat het allemaal wel meevalt en vanzelf goed komt. Heel veel van het wegwerpplastic dat we gebruiken is totaal overbodig, en daarvoor worden dus voor niets grondstoffen gebruikt en het milieu belast. Als je daar over gaat nadenken, dan is dat toch iets om heel boos of verdrietig van te worden? Normaal hou ik de toon van m’n blogs bewust positief, omdat ik denk dat dat de beste manier is om mensen te inspireren om zelf ook kleine stapjes te nemen richting een groener leven, maar vandaag wou ik dit toch even gezegd hebben, omdat ik het te belangrijk vind.

Goed, dat is eruit, dan ga ik nu vrolijk terugblikken op het Plasticdieet waar ik dit jaar voor de tweede keer aan meedeed! Vorig jaar vond ik het tegelijkertijd de moeilijkste en de leukste Groene Challenge die ik dat jaar met mezelf aangegaan was. En ook dit jaar was het een flinke uitdaging, maar vond ik het weer heel leuk en inspirerend om ermee bezig te zijn. Ik had het mezelf niet makkelijk gemaakt, door dit jaar te proberen de hele maand echt alle single use plastic te vermijden, maar ik ben een heel eind gekomen! In de vier dagboekjes die ik tijdens het dieet heb bijgehouden kun je lezen wat ik precies allemaal gedaan, gekocht, gegeten en gebakken heb afgelopen maand, maar ik zal er voor nu een paar leuke dingen en wat moeilijke gevallen uitlichten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allereerst heb ik veel meer dan normaal op andere plekken dan in de supermarkt boodschappen gedaan. Ik ben bij de Verpakkingsvrije Winkel in Leiden geweest, heb ontdekt dat je op de Boerenmarkt elke woensdag in het centrum van Den Haag ook heel veel dingen verpakkingsvrij kunt kopen en ben ik veel in lokale kleine winkeltjes geweest. Stuk voor stuk ondernemers die ik veel liever steun dan de grote supermarktketens, wat een leuke bijkomstigheid is. Ik heb een paar grote bramenstruiken vlakbij huis ontdekt, waar ik al een paar keer een bakje vol hele lekkere rijpe bramen heb kunnen plukken. We hebben een nagenoeg plasticvrije BBQ gehouden bij een vriendin thuis. En ik heb echt heel veel zelf gebakken, nieuwe recepten ontdekt en oude favorieten weer opnieuw gemaakt. Naast de BBQ was een van de hoogtepunten misschien toch wel het lunchpakket op de foto onderaan deze blog. Dat is toch een plaatje?

Maar er waren ook zeker wel lastige momenten. Eén keer hebben we gesmokkeld en avondeten besteld op een avond dat we geen puf hadden om te koken. Het viel nog redelijk mee met de hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal, maar helemaal goed voelde het niet. Ook heb ik een paar dingen toch in plastic gekocht, soms met opzet zoals wc-papier (ik had te laat door dat we dat nodig hadden, anders had ik het online zonder plastic kunnen bestellen), kattenvoer (de enige brokjes in karton zijn de allergoedkoopste merken in de supermarkt, en dat leek me om meerdere redenen ook geen goed idee) en soms per ongeluk, zoals toen ik een glazen pot pindakaas kocht met een metalen deksel, waar thuis een plastic ring omheen bleek te zitten.

Ook kwam er soms ongevraagd plastic in huis: bloemen die we bezorgd kregen bijvoorbeeld, en een brief die kapot was gegaan in de sorteermachine waar de postbode ter bescherming een plastic zakje omheen had gedaan. Daar kun je zelf weinig aan doen. En dan was er nog de nieuwe matras die we besteld hadden. Ik wist dat die in plastic verpakt zou zitten, maar we hadden ’m gewoon echt nodig en door nog een maand te wachten zou de hoeveelheid plastic niet verminderen, dus wachten tot na het dieet had niet zoveel nut. Toen ik de hoeveelheid plastic zag, werd ik wel een beetje verdrietig. De totale hoeveelheid plastic die ik zou besparen door de hele maand te plasticdieten, werd hierdoor zo ongeveer in één klap tenietgedaan. Maar goed, als je zo gaat redeneren krijg je jezelf nooit zo ver om gewoontes te veranderen, dus ben ik daar overheen gestapt en heb dit juist gebruikt als extra motivatie om de rest van de maand zo veel mogelijk plastic te besparen.

Al met al vond ik het beter gaan dan vorig jaar. Ik was beter voorbereid, denk ik ook meer gemotiveerd en sowieso al een stukje verder in wat ik normaal al doe om plastic en verpakkingen te besparen. Plastic flesjes drinken, wegwerpbekers voor thee onderweg, plastic tassen voor de boodschappen, allemaal dingen die ik sowieso nog zelden gebruik. Het is leuk om nu door het Plasticdieet te ontdekken wat voor ontwikkeling ik heb doorgemaakt het afgelopen jaar. Ook uit deze editie van het Plasticdieet wil ik weer een aantal lessen meenemen, zo wil ik meer lokaal blijven kopen, heb ik al een afspraak staan om binnenkort nogmaals naar de Verpakkingsvrije Winkel te gaan en heb ik voor een aantal producten plasticvrije alternatieven ontdekt dit ik er gewoon in wil houden. Ik heb ontzettend veel respect voor de mensen die het wel doen, maar het hele jaar plasticvrij of zelfs zero waste leven is voor mij nog een te grote stap. Volgend jaar doe ik sowieso weer mee aan het dieet en zo kom ik elk jaar een stukje verder!

IMG_1052

De maand augustus ga ik heel even zonder Groene Challenge in. Ik vind het hele zelfstandig ondernemer zijn waar ik in juli mee ben begonnen namelijk al best een uitdaging op zich. Weer wennen aan lange dagen op kantoor, gecombineerd met werken aan m’n blog en alle andere dingen die ik daar nog naast wil en moet doen, heeft ervoor gezorgd dat af en toe tijd voor mezelf nemen er een beetje bij ingeschoten is in juli. Dat ga ik dus eerst maar eens even doen deze maand. Heb je tips voor een leuke Groene Challenge die ik in september zou kunnen doen? Dan hoor ik het graag!

18 gedachtes over “Groene Challenge – Terugblik op het Plasticdieet

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Nieuwe plekken ontdekken en lokale ondernemers steunen is wel een betere benadering dan mijn ‘vet veel moeite doen om naar zoveel verschillende winkels te gaan’-instelling, haha. Fijn dat je het als positief ervaren hebt.
  Jouw ‘fails’ stellen echt heel weinig voor. Je mag trots zijn! Ik was in ieder geval behoorlijk onder de indruk van je updates. En van die lunch natuurlijk 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Haha, ik vond het ook af en toe best een hoop moeite hoor! Maar ik zag er toch inderdaad wel vooral het positieve van in. Er blijken hele leuke winkeltjes vlakbij mijn huis te zitten. Tegelijkertijd is dat wel een van de redenen waarom ik niet het hele jaar plasticvrij leef, het kost gewoon echt meer tijd en energie om zo veel zelf te maken en elke keer meerdere winkels langs te moeten, en die tijd en energie heb ik niet altijd. Maar ik ga zo gewoon elk jaar een stapje verder, dan wordt het vanzelf een keer routine!

   Like

 2. sarareijnders zegt:

  Goed gedaan! 🙂 balen van het plastic om het matras, gelukkig kan je die heel lang gebruiken en valt dus per nachtje slapen het plastic reuze mee 😉
  En jaaa ik heb zin in ons bezoekje aan de verpakkingsvrijewinkel 😊 en de biologische markt van Den Haag vind ik ook echt een top plek om afvalvrij boodschappen te doen. Ik probeer daar elke woensdag naar toe te gaan maat dat lukt helaas niet altijd qua tijd 😟
  Als ik nog een leuke challenge voor september tegen kom dan zal ik je dat laten weten! 🙂 In oktober ga ik zelf in ieder geval mee doen met de landelijke vegan challenge (nu aan het voorbereiden door steeds meer vegan te koken 😊)

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dat is eigenlijk best een goeie benadering voor het plastic van de matras, het bekijken per nacht. Dan valt het nog wel mee!
   De vegan challenge wou ik ook inderdaad weer aan meedoen, heb ik eerder ook al gedaan en ik eet sowieso al vaak vegan. Nou alleen nog wat verzinnen voor september!

   Like

 3. Lenny zegt:

  Fanstisch dat door plasticvrij leven de macht bij de supermarkt wordt weggehaald! Support your local store zeg maar. Het leren kennen van de buurt(winkelliers) zorgt er bovendien voor dat ik me nóg meer in mijn wijk verankert/thuis voel. Als je een tijdje bezig bent met het thema, groei je er als het ware vanzelf in, dan kost het niet eens meer extra tijd, omdat je precies weet waar je wat kunt halen. En de spullen die je in huis haalt zijn dan geen achteloze consumpiespullen meer; alles krijgt een soort extra waarde, wordt meer voor zijn ‘daar zijn’ gewaardeerd. Is mijn ervaring altans. Ik gebruik minder achteloos.

  Bij mij heeft de plasticvrije maand een nieuwe denk/handelswijze teweeggebracht, die ik wil behouden en langzaam verder uitbouwen. Het voelt goed bewust in te kopen, niet meer zo slaaf van consumentisme te zijn (= simpelweg omdat je er zin in hebt iets kopen, gewoon omdat het kan). Zo draagt het goed doen voor het milieu, uiteindelijk bij aan je eigen geluk. En je gelukkiger voelen, willen we allemaal 🙂 ❤

  Geliked door 1 persoon

 4. esteafan zegt:

  Hoi! Wauw, wat een leuke en ook moeilijke uitdaging.
  Zelf had ik nog nooit gehoord over het ‘plasticdieet’ voor het lezen van deze blog. Dus -yay- ik heb er weer iets nieuws bij geleerd. Ik ben blij dat ik toevallig op je blog terecht ben gekomen en ga het zeker in acht nemen om het zelf ook eens te proberen. Maar damn, het lijkt me echt geen gemakkelijke taak.
  Ondanks dat je het af en toe niet voor elkaar hebt gekregen vind ik dat je het super gedaan hebt. Ik zie het mezelf niet zomaar in 1,2,3 doen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Hoi Estéfan, wat een leuke reactie, dank je! Een hele maand alle wegwerp-plastic vermijden is zeker geen makkelijke taak, maar gelukkig zijn kleine stapjes een stuk makkelijker te zetten! Hopelijk heb ik je daar toe kunnen inspireren, om af en toe wat minder plastic te gebruiken. En wie weet kun je volgend jaar ook meedoen aan het dieet! 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s