Recepten – Sinaasappelmueslirepen met Potjemet

Als ik hoor over een vegan en biologisch product waarmee voedselverspilling wordt tegengegaan en dat ook nog eens is gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dan is mijn interesse zeker gewekt. Als het vervolgens om een worteljam gaat, word ik helemaal nieuwsgierig natuurlijk, want dat is nou niet echt een alledaags product. Ik kreeg de worteljam van Potjemet opgestuurd door Natascha van Vmarkt, die mij vroeg om er een recept mee te bedenken.

Deze jam wordt gemaakt van geredde wortels (wortels die anders zouden worden weggegooid) en daarnaast biologische sinaasappels, kristalsuiker en citroenrasp. Het grappige is dat de jam eigenlijk helemaal niet naar wortels smaakt, maar vooral naar sinaasappel. Het doet me denken aan marmelade, maar dan niet bitter. Goed nieuws dus voor de mensen die denken, jam van wortels, dat kan niet lekker zijn! Voor mensen die, net als ik, geraffineerde suikers zo veel mogelijk proberen te vermijden, zit er dus helaas wel kristalsuiker in. Maar goed, je kan niet alles hebben. Deze jam heeft voor mij zoveel pluspunten, dat ik de suiker bij wijze van uitzondering graag op de koop toe neem. Een sociaal merk als dit steun ik graag!

En wat maak je dan van worteljam? Door de smaak leek het me erg lekker om er mueslirepen mee te bakken en dat pakte goed uit. De repen hebben een duidelijke sinaasappelsmaak. Zo kan je genieten van een erg lekker tussendoortje, terwijl je iets doet tegen voedselverspilling, mensen met een verstandelijke beperking aan een baan helpt en ook nog eens ongemerkt een klein beetje groente binnenkrijgt!

Recept 

Je hebt nodig:

  • 250 gram rozijnen
  • 8 eetlepels Potjemet worteljam
  • 150 gram havermout
  • 20 gram geraspte kokos
  • snufje zout

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Doe de rozijnen en de worteljam in de keukenmachine en laat die draaien tot je een redelijk egale plakkerige massa hebt (hier en daar nog een hele rozijn is geen probleem, maar de meeste moeten wel vermalen zijn). Voeg de havermout, geraspte kokos en zout toe en laat de keukenmachine nog eventjes draaien tot alles gemengd is. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het mengel daarop. Druk het goed aan met je handen (als je je handen eerst even nat maakt, plakt het een stuk minder) en vorm het tot een rechthoek. Bak dit vervolgens voor 20 minuten in de oven op 175 graden en laat het daarna afkoelen voor je er repen van snijdt.

De mueslirepen zijn een paar dagen houdbaar buiten de koelkast, maar zijn ook heel goed in te vriezen als je ze niet binnen een paar dagen op krijgt. Heb je nou geen zin in mueslirepen maar wil je wel iets lekkers eten met de Potjemet worteljam? De jam is ook heel erg lekker op boekweitpannenkoeken (weet ik inmiddels uit ervaring) en het lijkt me ook een erg lekkere vulling tussen twee koekjes, zoals bijvoorbeeld deze kokoskoekjes. De worteljam is hier te bestellen bij Vmarkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s