Groener leven – Handige attributen voor een plasticvrije kantoordag

Een maand geleden, toen ik m’n eerste dag op kantoor had sinds lange tijd, deelde ik vier tips voor een plasticvrije dag op kantoor. Ik bedacht me toen al dat het misschien leuk was om ook met jullie te delen wat voor leuke handige bakjes, beker, waterfles en weet ik wat nog meer, ik eigenlijk gebruik daarvoor. Die blog werd toen al lang genoeg zonder dat er ook nog in op te nemen, dus besteed ik er vandaag een nieuwe blog aan. Wil je best wat minder plastic gebruiken, maar weet je nog niet goed waar te beginnen? Lees dan verder! Als je een paar handige dingen aanschaft, kan je voortaan zonder al te veel extra moeite een hele hoop minder plastic gebruiken. En wat extra leuk is, het zijn ook nog eens hele leuke spulletjes in vrolijke kleuren. 

Waterfles

Een ontzettend simpele stap om minder wegwerpplastic te verbruiken is gewoon altijd en overal je eigen waterfles mee naar toe nemen. Reken maar eens uit hoeveel plastic flesjes dat bespaart! Een herbruikbare fles is ook van de eerste dingen die ik zelf ooit heb aangeschaft toen ik minder plastic wou gebruiken. Ik heb toen een mooie groene Dopper gekocht, die ik nu nog steeds gebruik als ik ga hardlopen, omdat het met mijn kleine handjes een fijne smalle fles is om vast te houden. Wat ook fijn is aan Doppers is dat ze BPA-vrij zijn en je er door de grote opening ook ijsblokjes of stukken fruit in kunt doen. Een nadeel eraan is dat het toch plastic is, en ze zonder vaatwasser na een tijdje wat moeilijker schoon te houden zijn. Bij mij komt er tenminste steeds een soort aanslag in.

FullSizeRender

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een niet plastic alternatief dat beter schoon te houden is, en ben ik uitgekomen bij de Klean Kanteen. Ik heb zelf deze fles, helemaal van roestvrij staal, met een stukje bamboe in de dop. Maar er zijn nog veel meer soorten met verschillende types doppen en in verschillende kleuren, ook schattige kleintjes voor kinderen en zelfs babyflesjes! Je kunt dus precies kiezen wat jij fijn vindt. Ik ben in ieder geval heel erg blij met de mijne die ik dit jaar voor m’n verjaardag heb gekregen.

Beker voor koffie & thee 

Nog een voor mij onmisbaar attribuut voor drinken onderweg is een beker voor thee. Ik drink echt belachelijk veel thee op een dag, en juist ook onderweg vind ik het heel fijn om ergens thee te halen en mee te nemen. Nog fijner is het als ze ergens matcha latte verkopen en ik die in m’n eigen beker kan halen! Mijn bamboe beker van Ecoffee Cup is namelijk echt heel leuk en supervrolijk. Ik word er nog steeds elke keer blij van als ik ’m gebruik. De precieze beker die ik zelf heb zie ik zo snel niet meer, maar ze zijn er in ontzettend veel leuke kleurtjes en designs, dus daar moet wat voor je bij zitten!

fullsizerender-5

[Ik heb m’n Ecoffee Cup vorig jaar aan het begin van het Plasticdieet gekocht, tegelijkertijd met wasbare wattenschijfjes, vandaar dat ze samen op de foto staan. De wattenschijfjes gebruik ik overigens ook nog steeds met veel plezier.]

En wat extra fijn is aan het bij je hebben van je eigen beker, zowel bij de Starbucks als bij de Kiosk op stations krijg je ook nog eens korting als je je eigen beker laat vullen! De kosten voor het aanschaffen van een leuke beker voor onderweg heb je er dus zo uit.

Lunch & snacks

M’n favoriete bakjes voor het meenemen van m’n lunch en snacks voor een dagje werken zijn allemaal vrolijk gekleurde bakjes van het merk Sistema. Al hun bakjes zijn BPA-vrij en ze hebben echt voor elke mogelijke situatie een handig bakje bedacht. Zo heb ik deze saladebak, met een bakje voor dressing, een bestekje en een extra laag waar je bijvoorbeeld nootjes krokant kunt houden door ze apart van de sla te bewaren. En ook deze ontbijtkom met extra laag voor cruesli of fruit vind ik erg fijn.

FullSizeRender kopie 2

[Met de extra laag, het bestekje en het dressingbakje eruit is de saladebak een hele fijne ruime bak om eten in te bewaren in de koelkast, of om bijvoorbeeld bramen in te gaan plukken!]

Ze hebben natuurlijk ook handige broodtrommels om je boterhammen in mee te nemen, maar als je het onhandig vindt dat zo’n lege bak nog net zo veel ruimte inneemt in je tas, is er nog een ander heel handig alternatief voor ouderwetse plastic boterhamzakjes, namelijk de Keepleaf. Dit herbruikbare zakje neemt als het leeg is nauwelijks plek in, en kan gewoon in de vaatwasser of wasmachine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik hoop dat ik je zo wat inspiratie heb kunnen geven om minder wegwerpplastic te gebruiken onderweg en op kantoor. Ik ben ook erg benieuwd wat jullie favoriete producten hiervoor zijn!

[Ok, full disclosure: het leek me echt sowieso al leuk om wat van de producten te delen die ik zelf gebruik om plastic afval te voorkomen, maar deze blog is ook bedoeld als een eerste experiment met affiliate links. Als je op een van de links in deze blog klikt en vervolgens iets koopt, dan krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Zonder dat het jou iets extra’s kost overigens. Een eerste stap die ik zet om te proberen, naast m’n freelance werk, ook een klein beetje geld te gaan verdienen met m’n blog zelf.]

4 gedachtes over “Groener leven – Handige attributen voor een plasticvrije kantoordag

Plaats een reactie