Groener leven – Mijn Heldenmaand – een update

Ik leef inmiddels al dertien dagen als een hedendaagse held, naar het goede voorbeeld van Rachel van de Pol. In haar boek Het hedendaagse heldenboek vertelt ze over hoe zij een jaar lang haar best heeft gedaan om elke dag de wereld een beetje te redden, en geeft ze ruim 100 ideeën voor hoe je zelf ook de wereld wat beter kunt maken. Haar verhaal werkte zo aanstekelijk voor mij, dat ik meteen besloot om zelf ook een maand elke dag een heldendaad te verrichten. Vooraf leek het me wel wat lastig om dertig heldendaden te verzinnen, maar tot nu toe gaat het me best goed af en vind ik het erg inspirerend!

Een deel van de dingen op het lijstje achterin het boek waren namelijk dingen die ik al deed (vegetarisch eten, plantaardige melk gebruiken, koken met restjes, tweedehands shoppen, plastic afval scheiden, spullen uitlenen via Peerby) en nou kon ik het mezelf natuurlijk makkelijk maken en de eerste dagen dat soort dingen op het lijstje afvinken, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Ik besloot dus om dertig dingen te bedenken die ik nu nog niet regelmatig doe en misschien ook wel wat buiten mijn comfort zone liggen. Tot nu toe heb ik er dertien gedaan, en er staan er ook nog wel wat op m’n lijstje voor de rest van deze week. Veel dingen komen spontaan in me op, en soms heb ik iets zelfs al gedaan voordat ik me bedenk dat dat zeker ook kan tellen als een heldendaad, zoals helpen om een buggy de tram in te tillen.

IMG_1386

Ik probeer een beetje af te wisselen tussen dingen die ik vanachter m’n computer kan doen, zoals het compenseren van de CO2 van een vliegreis die we hebben geboekt voor later dit jaar, en dingen waarvoor ik echt naar buiten moet om wat te gaan doen. Zo lukt het me ook prima om een heldendaad te verrichten op dagen dat ik het druk heb, of gewoon geen zin om naar buiten te gaan. Vandaag is zeker zo’n dag! Buiten is het herfst, dus zit ik binnen in m’n pyjama deze blog te schrijven en red ik de wereld door geld te doneren aan een studiefonds waardoor jonge vrouwen in Guatemala een opleiding kunnen volgen. Maar het zijn absoluut de dagen dat ik wel actief iets doe en met mensen in contact kom die het inspirerendst zijn!

Ik begon de maand met het kopen van een herbruikbare koffiebeker voor een vriendin die 4,5 maand in de VS ging werken en regelmatig op weg naar kantoor langs de Starbucks gaat. Dat gaat heel veel wegwerpbekertjes en dekseltjes schelen! Op weg terug van het uitzwaaien op Schiphol heb ik een stapel meereiskaartjes en upgradekaartjes voor de eerste klas uitgedeeld die alleen dat weekend nog geldig waren. Zonde als ik ze weg zou gooien! Het voelde wat raar om zomaar mensen aan te spreken op het station en ik merkte ook dat sommige mensen erg wantrouwig zijn. Sommigen gingen ervan uit dat ik iets van ze wou, in plaats van dat ik ze iets wou geven, en één stel wilde me zelfs niet eens uit laten praten. Gelukkig waren er ook blije gezichten, zoals bij een hoogzwangere vrouw die het volgens mij erg fijn vond om in de eerste klas te kunnen reizen. Na dit wat onwennige begin, ging het bij de rest van m’n daden gelukkig een stuk makkelijker.

IMG_1426

Zo leek de man met de accordeon in het centrum die ik aansprak om te vragen of hij misschien wat wou eten of drinken erg blij met m’n aanbod. Ik kan het me ook wel voorstellen dat het fijn is dat iemand je aanspreekt als de hele dag iedereen je negeert en gewoon voorbij loopt. En m’n mooiste ervaring tot nu toe was het boeiende gesprek dat ik had met een mevrouw van in de 90 bij de spelletjesmiddag in een verzorgingstehuis vlakbij waar ik als vrijwilliger ging helpen. Ze zat alleen aan een tafel, dus ik ging bij haar zitten om een praatje te maken. Van spelletjes is het absoluut niet gekomen, deze mevrouw had absoluut behoefte aan een goed intelligent gesprek. Ze heeft me het hele verhaal verteld van haar bijzondere leven als operazangeres en echtgenote van een kunstschilder.

Verder leende ik onze luchtbedden uit, kookte ik voor een vriendin, kochten we een daklozenkrant, brandde ik een kaarsje voor iemand en redde ik achtergelaten kleding. Ik had me eigenlijk voorgenomen om niet twee keer dezelfde heldendaad te doen, maar ik heb me via Den Haag Cares toch weer aangemeld voor de spelletjesmiddag bij hetzelfde verzorgingstehuis voor komende vrijdag. Misschien dat ik de mevrouw nogmaals een fijne middag kan bezorgen door naar haar te luisteren, of wie weet speel ik dit keer wel een spelletje met iemand!

IMG_1442

Op Instagram kun je mijn dagelijkse heldendaad volgen. Heb jij tips of ideeën voor wat ik de rest van de maand zou kunnen doen om de wereld een beetje te redden? Deel ze gerust met me! En ik zou het nog veel leuker vinden als je met me mee zou willen doen, al is het maar voor een weekje, of een dag!

[Deze blog bevat affiliate links.]

8 gedachtes over “Groener leven – Mijn Heldenmaand – een update

  1. Sabine zegt:

    Wat goed van je! Heel erg leuk. Dat inspireert me om het ook eens te doen. Wel bijzonder dat mensen op het station überhaupt niet eens naar je wilde luisteren. Bizar, zouden ze dan zo vaak ‘lastig gevallen’ worden ofzo? In ieder geval, een toffe uitdaging.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dorien zegt:

    Wat mooi dat je dit allemaal doet! Veel succes nog met je uitdaging. Misschien ken je het al, maar mijn tip zou zijn om plastic folie te vervangen door katoenwraps met bijenwas. Het staat ook op mijn eigen lijstje om eens uit te proberen. 😄 Je kan ze zelf maken, bijna een jaar lang hergebruiken en nadien composteren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s