Groene Challenge – Terugblik op de Heldenmaand

Ik ben weer terug uit de Ardennen, waar ik de laatste dagen van m’n Heldenmaand heb doorgebracht (en ten huwelijk ben gevraagd, maar dat is een mooi verhaal voor een ander moment). In m’n vorige terugblik heb ik verteld over de heldendaden die ik de eerste 13 dagen van deze challenge heb gedaan, en op Instagram heb je tot de 24e nog kunnen volgen op welke manieren ik heb geprobeerd de wereld een beetje te redden. Tijdens m’n vakantie was ik even offline, maar ik ben zeker niet gestopt met m’n heldendaden!

Als je m’n eerdere blogs over de Heldenmaand gemist hebt, ik ben deze uitdaging met mezelf aangegaan naar het goede voorbeeld van Rachel van de Pol. In haar boek Het hedendaagse heldenboek vertelt ze over hoe zij een jaar lang haar best heeft gedaan om elke dag de wereld een beetje te redden, en geeft ze ruim 100 ideeën voor hoe je zelf ook de wereld wat beter kunt maken. Haar verhaal werkte zo aanstekelijk voor mij, dat ik meteen besloot om zelf ook een maand lang elke dag een heldendaad te verrichten. Vooraf leek het me wel wat lastig om dertig heldendaden te verzinnen, maar eigenlijk werd het gedurende de maand steeds eenvoudiger.

Het zijn zeker niet allemaal grootse dingen die ik heb gedaan, maar juist hele kleine dingen die jezelf nauwelijks tijd, moeite of geld kosten kunnen iemand anders z’n dag soms net even mooier maken. En ik ben ervan overtuigd dat als we dat met z’n allen doen, dat het dan echt invloed kan hebben. Misschien heb ik de mensen die ik heb geholpen ook wel geïnspireerd zelf iets voor een ander te doen. Zo heb ik bijvoorbeeld een paar seconden de tramdeur opengehouden voor iemand die ’s ochtends heel hard aan kwam rennen en de tram anders had gemist. Ik vind dat zelf altijd heel irritant, dat mensen in de tram je aan zien komen en gewoon de deur voor je neus dicht laten gaan. Als ik ren voor een tram is dat overduidelijk omdat ik ’m heel graag wil halen, en ik ga ervan uit dat dat bij die meneer ook geval was. Wie weet heb ik hem wel geholpen om op tijd te zijn voor een hele belangrijke afspraak, en zal hij een volgende keer ook de tramdeur voor iemand anders openhouden.FullSizeRender-4 kopie 3
Verder heb ik voor we op vakantie gingen een stapel boeken uitgezocht en die naar een Little Free Library bij ons in de buurt gebracht, via Ecorevolte een lading groente en fruit gered die anders weggegooid zou zijn, wat te eten gekocht voor een daklozenkrantverkoper, een petitie van Amnesty International ondertekend, de vuilniszak van de buren naar beneden gebracht, geld gedoneerd voor het dierenasiel, en jawel, de klassieker: een fietslampje op het station uitgezet. Ik had van te voren bedacht dat ik niet tweemaal dezelfde heldendaad zou verrichten, om mezelf er niet te makkelijk vanaf te maken, maar ik heb een uitzondering gemaakt voor het vrijwilligerswerk bij het verzorgingstehuis bij ons in de buurt. Ik vond het gesprek dat ik daar de eerste keer heb gehad zo indrukwekkend, dat ik nogmaals heb geholpen bij de spelletjesmiddag en ook een keer mee geweest met een wandeling. M’n verloofde (wat klinkt dat gek, ik moet daar nog even aan wennen hoor) raakte zo enthousiast door mijn verhalen dat ook zij een keer bij de spelletjesmiddag heeft geholpen.

Vooraf wist ik niet zo goed wat ik tijdens de vakantie voor heldendaden zou kunnen doen, maar ook daar ging het eigenlijk vanzelf. Ik heb meerdere malen zwerfafval opgeraapt (we zaten in zo’n mooie omgeving in de natuur, echt te belachelijk wat daar allemaal rondslingerde aan afval), we hebben hondenvoer gekocht voor de hond van een dakloze jongen in Luik, een lift gegeven aan een Nederlandse jongen met een lekke band (er waren al meerdere mensen voor hem gestopt om hem te vertellen waar hij een fietsenmaker kon vinden, maar niemand had hem nog een lift aangeboden) en op de laatste dag van de maand heb ik de trein genomen naar Londen in plaats van het vliegtuig (naar aanleiding van dit gesprek dat ik laatst had met Linda van de blog Zaailingen).

Al met al vond ik dit echt een hele inspirerende challenge om te doen. Ik mis het geloof ik zelfs een beetje. Het is zo leuk om iets goeds voor een ander of de wereld te doen! Nou was ik natuurlijk voor de Heldenmaand al bewust bezig met m’n impact op de wereld en ga ik daar ook gewoon mee door, maar ik heb door deze maand wel echt nieuwe ideeën gekregen over wat ik allemaal kan en wil doen. Ondertussen ben ik begonnen aan de Vegan Challenge, ook een mooie manier om de wereld een beetje te redden!

[Deze blog bevat een affiliate link.]

13 gedachtes over “Groene Challenge – Terugblik op de Heldenmaand

 1. Hermien zegt:

  Ik vind je daden super om te lezen, het boek was me al eerder aangeraden en nu weet ik zeker dat ik de boeb in moet. En wat ontzettend leuk om te horen dat jullie gaan trouwen. Tof als je het verhaal nog uitgebreid gaat delen, maar nu al heel veel liefde en geluk gewenst samen!

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Leuk! Ben heel benieuwd wat je van het boek vindt en of jij na het lezen ook zo’n drang voelt om zelf ook heldendaden te gaan doen. 🙂 En dank je wel! Ik zit te denken aan een serie blogs over onze groene bruiloft, te beginnen met het aanzoek en de verlovingsring, dus dan zul je er zeker meer over kunnen lezen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s