Groene Challenge – De Palmolievrij Challenge

Toen ik een paar weken geleden voor de Dag van de Duurzaamheid een lijstje maakte met 10 Groene Challenges, kwam ik er weer achter hoe veel verschillende dingen ik al heb gedaan de afgelopen twee jaar. Het begint nu dus steeds meer een uitdaging te worden om nog weer een nieuwe uitdaging te vinden. Gelukkig heb ik leuke collega bloggers die af en toe goede ideeën aandragen of zelf een actie opzetten. Zo werd ik toen ik zocht naar een idee voor november door Hermien van Kouwekleren gewezen op de Palmolievrij Challenge waar Linda van Zaailingen veel over blogt. Ik vond het meteen een interessant onderwerp waar ik me nog niet echt mee bezig heb gehouden, dus daar valt voor mij nog wel wat te verbeteren. Zonder er echt over na te denken heb ik me dus aangemeld. Nu het bijna november is begin ik me wel een beetje zorgen te maken, want palmolie zit dus echt in alles. 

Nou moeten en willen wij als we boodschappen doen al met een hoop rekening houden: sowieso vegetarisch, op dit moment voor mij vegan, een hele hoop allergieën (van m’n vriendin vooral, maar ik heb er ook een paar), chemische ingrediënten die we bij voorkeur niet eten, niet al te veel plastic en andere onnodige verpakking, bij voorkeur biologisch, en ga zo maar door. En nu heb ik toegezegd in november ook geen palmolie meer te kopen, iets waar ik nu niet echt op let en dus ook niet goed van weet waar het allemaal wel en niet in zit. Ik ben dus heel erg benieuwd hoe lastig dit gaat worden. Maar het zou natuurlijk ook geen Groene Challenge mogen heten als het geen uitdaging is! Ik ga het zien. Het Plasticdieet vond ik de eerste keer ook echt lastiger dan de tweede keer. Ook op het gebied van palmolie ga ik vast een hoop leren als ik er eenmaal mee bezig ben.

FullSizeRender kopie 3

Op voedselverpakkingen moet het tegenwoordig gelukkig aangegeven worden als een product palmolie bevat. Eerder mochten producenten “plantaardige oliën en vetten” zeggen zonder daarbij te specificeren welke olie dat dan was. Nu moet daar bijgezet worden dat het om palmolie gaat. Dat maakt het gelukkig een stuk eenvoudiger om geen eten meer te kopen waar palmolie in zit. Bij cosmetica en schoonmaakmiddelen (want ook daar zit heel vaak palmolie in) is palmolie een stuk lastiger te ontdekken. Hier staat een lijst van 200 namen van ingrediënten die kunnen betekenen dat er palmolie in een product zit. Het is dus nogal wat speurwerk, wil je uitzoeken of iets palmolie bevat of niet. Gelukkig maak ik al m’n eigen wasmiddel en gebruik ik geen shampoo, conditioner of andere haarproducten meer, maar daarmee ben ik er nog lang niet. Hier verwacht ik dus misschien nog wel een grotere uitdaging dan bij het kopen van eten. (De marseillezeep die ik in eerste instantie had gekocht voor het maken van wasmiddel en te zien is op de foto hierboven bevat trouwens mogelijk ook palmolie. Voor als deze op is heb ik al aleppozeep liggen zonder palmolie.)

Gelukkig hoef je tijdens de Palmolievrij Challenge niet meteen in één keer alles met palmolie te laten staan. Elke week krijg je een nieuw opdracht, die steeds een beetje lastiger wordt. Als je ook mee wil doen, kun je je hier aanmelden. Ik weet het, ik heb het hierboven nog niet echt verkocht als iets wat je graag zou willen doen, maar palmolie vermijden is dan misschien wel een lastige opgave, er is wel een hele goede reden waarom je dat zou willen. Als je daar meer over wil lezen, kun je terecht op de site van Palmolievrij. Als iemand nog goede tips heeft over palmolievrije boodschappen, dan hoor ik het graag!

8 gedachtes over “Groene Challenge – De Palmolievrij Challenge

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Yes, wat goed dat je meedoet! Toen ik er voor het eerst op ging letten, ben ik de keuken ingedoken om alle etiketten te bekijken. De meeste dingen in de supermarkt koop ik toch niet, maar zo kon ik zien welke dingen met palmolie ik wel in huis had gehaald. Voor sommigen dingen was een alternatief heel makkelijk, voor andere weer niet. Zelf zoek ik nog boter, bladerdeeg en jus(poeder) zonder dierlijke vetten én zonder palmolie. Zou best kunnen dat het niet bestaat…

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Goeie tip, dank je. Komende week als voorbereiding dan maar eens van alles wat ik in huis heb de etiketten lezen! Tsja, voor een maand kan je nog makkelijk zeggen dan eet ik wel even geen bladerdeeg, maar ik kan me inderdaad voorstellen dat er dingen zijn waarvoor er gewoon geen optie is die aan al m’n eisen voldoet (en dat zijn er inmiddels een hoop). Zelf maken is vaak dan nog het beste! Maar dat kost weer meer tijd en energie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s