Groene Challenge – Hoe nu verder na de Vegan Challenge?

Vandaag is het 1 november en is de Palmolievrij Challenge begonnen, dus vanaf vandaag ga ik een maand lang proberen palmolievrij te eten. Dat wordt denk ik nog een leuke uitdaging! Maar dat het 1 november is, betekent ook dat de Vegan Challenge vandaag is afgelopen. De hamvraag (of tofuvraag?) is dus, eet ik naast palmolievrij nog steeds vegan, of ga ik weer terug naar m’n oude “grotendeels vegan maar af en toe nog wel eens vegetarisch als het zo uitkomt”-eetpatroon? 

Ik begon opnieuw aan de Vegan Challenge om te proberen voor mezelf (en m’n omgeving) duidelijker te krijgen wat ik nou wel en niet wil eten. Toen we halverwege de maand waren had ik eigenlijk al voor mezelf besloten dat ik een maandje te kort vind om te bepalen of ik wel of niet voor altijd volledig vegan wil blijven eten. Op de een of andere manier voelt het heel drastisch om te besluiten vanaf nu als vegan door het leven te gaan. Het gekke is dat ik dat helemaal niet had toen ik op m’n 13e vegetariër werd. Dezelfde bezwaren als die mij nu doen aarzelen, golden toen ook (ik vond vlees lekker, het was lang niet overal makkelijk om vegetarisch te eten, vooral niet op vakantie en het was lastig dat mensen voor mij altijd apart moesten koken), maar toch vond ik dat toen geen enkel probleem. Ik werd vegetariër, voor altijd, en dat was gewoon zo. Een besluit waar ik nu 22 jaar later nog volledig achter sta overigens.

IMG_5583 2

Nou had het gemak waarmee ik de beslissing nam om vegetariër te worden er misschien ook juist wel mee te maken dat ik 13 was. De wereld was toen vrij zwart/wit, goed of fout. En dieren eten dat was fout, dus dat ging ik niet meer doen. Punt. Het lastige van volwassen zijn is dat ik tegenwoordig veel genuanceerder denk, en ook meer nadenk over de gevolgen. Het argument blijft hetzelfde, zuivel en eieren eten is slecht voor de dieren en de wereld, dus dat wil ik niet meer. Maar als ik nu besluit om vegan te worden, dan wil ik het ook goed doen. Dan wil ik niet volgend jaar op vakantie ergens toch maar wat vegetarisch eten als het lastig is om iets vegans te vinden. Als vegetariër heb ik dat ook nooit meer gedaan (op een paar keer per ongeluk na). Als er niks anders te eten was dan iets met vlees, dan nam ik niks.

Het goede nieuws is dat het vegan eten tijdens de Vegan Challenge eigenlijk volledig vanzelf ging. Het voelde totaal niet als iets waar ik moeite voor hoefde te doen, en ik dacht eigenlijk heel weinig aan de challenge. Ik at natuurlijk daarvoor al grotendeels vegan, dus ik hoefde niet opnieuw te leren koken of te ontdekken wat er nou eigenlijk wel of niet vegan is, maar hier en daar maakte ik nog wel uitzonderingen en at ik vegetarisch, de ene periode wat meer dan de andere. Maar nu deze maand vond ik het helemaal niet meer lastig om iets te laten staan omdat het niet vegan is, of om bijvoorbeeld bij het koken de feta apart te houden en het gerecht zelf zonder te eten. Misschien juist omdat het voor mezelf nu door de Vegan Challenge heel duidelijk is wat ik wel en niet eet, en ik dus niet elke keer dat ik ga eten opnieuw de afweging hoef te maken of ik het wel wil (want lekker) of niet (want niet duurzaam en niet diervriendelijk).

IMG_1712

Om de grote beslissing nog even uit te kunnen stellen, heb ik bedacht om de Vegan Challenge voor mezelf met twee maanden te verlengen, tot eind dit jaar. Misschien voelt het tegen die tijd zo vanzelfsprekend om ermee door te gaan, dat het ineens niet zo’n grote keuze meer is. En anders kan ik er altijd voor kiezen om de beslissing nog weer een paar maandjes uit te stellen. Voorlopig eerst maar eens kijken hoe het gaat de komende twee maanden. In november in combinatie met palmolievrij (niet altijd een makkelijke combi, in veel vegan producten is dierlijk vet vervangen door palmolie) en in december op vakantie in de V.S. Daarna krijgen jullie weer een update van me!

9 gedachtes over “Groene Challenge – Hoe nu verder na de Vegan Challenge?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s