Groener leven – Hoe begin je met No Poo?

Een paar maanden geleden bekende ik op m’n blog dat ik al twee en een half jaar mijn haar niet heb gewassen met shampoo. Dat was met stip m’n best gelezen blog van die maand, wat denk ik deels komt omdat ik de spanning aardig had opgebouwd door overal te zeggen dat ik een bekentenis zou doen in m’n blog, maar deels ook omdat er veel mensen geïnteresseerd blijken te zijn in dit onderwerp. Ik was sowieso al van plan om nog meer blogs aan dit onderwerp te wijden, en nu ik ook nog eens veel vragen heb gekregen over wat ik dan allemaal wel doe met m’n haar, lijkt me dat helemaal een goed idee!

Het was er tot nu toe nog niet van gekomen om een vervolgblog te schrijven over no poo, omdat ik er eigenlijk zoveel over te vertellen heb dat ik niet zo goed wist waar ik moest beginnen, maar nu tijdens de Palmolievrij Challenge komt dit onderwerp logischerwijs weer naar boven. Het is namelijk erg lastig om shampoo zonder palmolie te vinden. Zelfs in de meeste shampoo bars (shampoo in vaste vorm) zit palmolie. Maar zomaar stoppen met het wassen van je haar en hopen op het beste, zo eenvoudig werkt het helaas voor de meeste mensen niet. Daarom geef ik vandaag tips over hoe je wel kunt beginnen met no poo. Of stoppen met het gebruiken van shampoo, want het is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk.

Voorbereiding

Als je het jezelf niet te lastig wil maken, is een voorbereidende fase heel handig. Dit heb ik zelf absoluut niet gedaan, ik was er van het ene op het andere moment helemaal klaar mee (na een kappersbezoek waar ik totaal ontevreden over was) en ben cold turkey gestopt met shampoo, maar het beste inzicht komt nou eenmaal vaak achteraf, dus nu kunnen jullie in ieder geval goed voorbereid van start.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het probleem met shampoo is dat het je haar veel te schoon wast en dus het beschermende laagje dat je hoofdhuid aanmaakt uit je haar verwijdert, waardoor je conditioner nodig hebt om je haar weer wat zachter te laten voelen, en vervolgens ook stylingproducten omdat het anders te slap hangt door de conditioner, wat je weer uit je haar moet wassen met shampoo omdat je het er anders niet uitkrijgt, enzovoorts, enzovoorts. Hoe vaker je je haar wast, hoe harder je hoofdhuid het beschermende laagje gaat herstellen, en dus hoe sneller je haar vet gaat worden, met het gevolg dat veel mensen gewend zijn om hun haar dagelijks of in ieder geval om de dag te wassen.

Dat proces is met een beetje moeite ook weer om te keren. Als je minder vaak je haar wast, went je hoofdhuid daar op een gegeven ook weer aan, en hoef je het ook minder vaak te wassen. Voordat je rigoureus stopt met shampoo, is het dus handig om alvast de tijd tussen de wasbeurten op te rekken, zodat je haar al minder snel vet wordt. Gewoon van elke dag naar om de dag, en een paar weken later als je merkt dat het werkt naar eens in de drie dagen, tot dat ook weer goed gaat zonder al te vet haar. Je zal wel steeds als je een dag meer erbij doet weer even met vet haar zitten, maar daar zijn wel oplossingen voor te vinden. Een leuk opgestoken kapsel bijvoorbeeld, of een vlecht. Om de een of andere reden ziet je haar er dan vaak een stuk minder vet uit. Bij kort haar gaat dat wat lastiger, maar is een pet of een muts misschien een optie.

Kies je moment

Nou moet je tijdens deze voorbereidende fase al regelmatig een dag met vetter haar rondlopen dan je eigenlijk zou willen, als je vervolgens helemaal stopt met shampoo zal je ook zeker door een lastige fase moeten, alleen hopelijk wat minder lastig als je als voorbereiding minder vaak bent gaan wassen. Ook daar moet je hoofdhuid natuurijk weer erg aan wennen, en je zal zeker in het begin wat verschillende methodes moeten uitproberen om te kijken wat bij je past, die waarschijnlijk niet allemaal even goed zullen werken, dus je zult wel echt even moeten accepteren dat je haar er in het begin niet altijd geweldig uitziet.

Als het je verder niet interesseert wat mensen van je denken en geen baan hebt waarvoor je er tiptop uit moet zien maakt het natuurlijk niet uit wanneer je begint. Maar anders is het misschien goed om je moment van stoppen met shampoo handig te plannen, dan is het stukken makkelijker vol te houden. Nou had ik op zich de mazzel dat mijn spontane stopmoment vlak voor een vakantie was. Op vakantie kent toch niemand me, dus interesseert het me een stuk minder hoe ik erbij loop. Misschien is het dus handig om er bewust voor te kiezen om te stoppen aan het begin van een vakantie of een zwangerschapsverlof, of een periode dat je ziek thuis zit, of juist vlak na een belangrijk evenement waar je er in ieder geval goed uit wil zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig?

Als je eenmaal hebt gepland wanneer je wil stoppen met shampoo, vraag je je misschien af wat je dan vervolgens nodig hebt in plaats van shampoo. Welke verschillende methodes er zijn en waar je je haar allemaal mee kunt wassen of spoelen (waarmee niet eigenlijk, ik heb echt de gekste dingen geprobeerd), daar kom ik in een volgende blog uitgebreid op terug (ik merk dat ik nu alweer veel meer heb geschreven dan ik vooraf van plan was, ik raak hier voorlopig niet over uitgepraat), maar wat ik in ieder geval wel wil noemen is dat je een goede borstel nodig hebt.

Ik geloof dat het bij krullend haar anders is (veel mensen met krullen zweren volgens mij juist bij helemaal niet borstelen), maar met mijn stijle haar is het belangrijk dat ik het goed borstel. Sinds ik ben gestopt met shampoo klit het ook nog wat makkelijker, dus nu helemaal. Toen ik me begon te verdiepen in no poo, las ik eigenlijk overal dat een varkensharenborstel onontbeerlijk was bij deze methode, omdat borstelen met dit type borstel heel goed zou werken om het vet dat je hoofdhuid aanmaakt over de lengtes van je haar te verdelen, waar je het juist het meest nodig hebt (je haar is onderin het droogst). Ik was alleen niet van plan om zo’n borstel te gaan proberen. Niet alleen is het nou niet echt diervriendelijk, een borstel van varkenshaar, maar ik vind dat type borstel, met van die dunne flexibele haren, ook helemaal niet fijn borstelen.

Gelukkig las ik ook over een alternatief, dat bij mij ook heel goed werkt, namelijk een houten borstel. En dan een borstel waarvan niet alleen het handvat van hout is, die je overal wel kunt kopen, maar een variant die wat lastiger te vinden is, namelijk eentje waarvan ook de pinnetjes van hout zijn, zoals bij deze borstel. Door het wat ruwe hout neemt ook deze borstel het vet uit het bovenste deel van je haar mee naar onder, en bij een houten borstel heb je er veel minder last van dat je haar statisch wordt, wat ik nu bij borstels met plastic en metalen pinnetjes wel heel erg heb. Doordat de borstel heel makkelijk vet en viezigheid uit je haar meeneemt zul je merken dat ie wel heel snel vies wordt, af en toe je borstel even schoonmaken is dus geen overbodige luxe. Ik zou in ieder geval echt aanraden om als je wil stoppen met shampoo over te gaan op een houten borstel, in ieder geval als je stijl haar hebt.

Zo, dat lijkt me meer dan genoeg informatie voor één blog! Ik ben benieuwd of er mensen zijn die overwegen om te stoppen met shampoo. Zoals gezegd zal ik binnenkort meer vertellen over wat je dan wel kunt gebruiken in plaats van shampoo. Heb je nog andere vragen, stel ze gerust, dan kan ik kijken of ik die ook kan beantwoorden in m’n volgende blog over dit onderwerp.

[Deze blog bevat een affiliate link.]

5 gedachten over “Groener leven – Hoe begin je met No Poo?

  1. Linda - Zaailingen schreef:

    Jaaa, eindelijk, haha. Wel jammer dat je niet meteen verder typt hoor 😉 Ik ben hier dus echt heel benieuwd naar! Het afgelopen jaar ben ik al steeds minder vaak gaan wassen en heb nu dus ook eindelijk een iets mildere shampoo bar zonder palmolie. Daar ben ik van de ene kant erg blij mee, want het is al een flinke verbetering. Van de andere kant ben ik ook heel nieuwsgierig of ik het dan nog verder af kan bouwen en ik heb ook nog steeds kleine wondjes op mijn hoofd waar ik toch wel vanaf zou moeten kunnen, lijkt me. Die no poo facebookgroep is alvast een schat aan informatie! Nu maar gewoon beginnen met experimenteren. Ben benieuwd wat je geprobeerd hebt en wat er wel en niet goed werkte.

    • Sanne - Het Grote Groene Geluk schreef:

      Haha, ja jij zat hier met smart op te wachten, en ik had al het vermoeden dat je juist deel 3 over de verschillende methodes het interessantst zou vinden. 😂 Ik beloof het, het komt eraan! Ik denk eind januari. Die Facebookgroep is inderdaad een schat aan informatie, maar het is ook wel zo veel dat het mij nog steeds duizelt. Het is vooral een kwestie van experimenteren wat bij jou werkt, ook ik probeer nog steeds verschillende dingen uit. Ben wel benieuwd naar jouw ervaringen! Jij pakt het experimenteren vast een stuk wetenschappelijker aan dan ik. 😉 Ook ik heb bij vlagen ineens nog weer wondjes op m’n hoofd, heel irritant. Ik weet ook niet zeker of het iets is dat te maken heeft met waar ik m’n haar mee spoel, of dat het meer van binnenuit komt (stress, voeding).

Geef een reactie