Groene Challenge – Hoe ging de Palmolievrij Challenge?

Toen ik een maand geleden begon aan de Palmolievrij Challenge vertelde ik dat ik me spontaan had aangemeld zonder er goed over na te denken en dat ik me daarna wel een beetje zorgen begon te maken over hoe lastig het ging worden, aangezien we al met zo veel dingen rekening moesten houden als we boodschappen doen: sowieso vegetarisch, op dit moment voor mij vegan, een hele hoop allergieën (van m’n vriendin vooral, maar ik heb er ook een paar), chemische ingrediënten die we bij voorkeur niet eten, niet al te veel plastic en andere onnodige verpakking, bij voorkeur biologisch, en ga zo maar door. Als palmolie nou ook niet meer mocht, bleef er dan nog wel wat over? Dat bleek gelukkig mee te vallen, en ik ben redelijk tevreden over hoe de challenge is gegaan.

Wat eten betreft bleken we eigenlijk al weinig palmolie in huis te hebben. We eten niet zo heel veel bewerkte producten, en dat zijn nou juist de dingen waar vaak palmolie aan toegevoegd wordt. De dingen die we in huis hadden met palmolie waren bovendien dingen die zeker niet essentieel zijn: koekjes, reepjes en andere tussendoortjes, die ik eigenlijk sowieso liever zelf maak. De laatste tijd schiet dat er een beetje mee in omdat ik het druk heb met werken, maar ik vond het geen bezwaar om de tussendoortjes met palmolie een maandje in de kast te laten liggen tot na de challenge en alleen nog dingen te kopen zonder palmolie. Toen er familie op bezoek kwam wou ik deze cheesecake maken, met een koekjesbodem, en toen leek het even lastig om koekjes te vinden die zowel vegan als palmolievrij waren (in koekjes zonder palmolie zit over het algemeen roomboter), maar ook die bleken te bestaan. (Vervolgens viel ik van m’n fiets op de dag dat ik de taart zou maken, en is het er niet meer van gekomen, maar voor een volgende keer weet ik welke koekjes ik kan gebruiken.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij dingen waarvan ik vooraf had gedacht dat het lastig zou worden om het zonder palmolie te vinden, zoals vleesvervangers en broodbeleg als hummus, bleek het allemaal erg mee te vallen. De soorten die wij graag eten waren eigenlijk allemaal zonder palmolie. In de loop van de maand vergaten we bij het boodschappen doen eigenlijk steeds vaker om te checken op palmolie (oeps) en dat heeft gelukkig slechts geleid tot één foute aankoop in de supermarkt: afbakbroodjes met palmolie erin. Die heb ik dus braaf laten liggen tot na de challenge. Verder ging het mis bij het afhalen van eten bij de toko. Pas na het eten bedacht ik me dat de gebakken uitjes die erop zaten hoogstwaarschijnlijk met palmolie waren (zonder heb ik ze nog nooit ergens gezien, en ik kan me niet voorstellen dat ze die bij de toko zelf maken). En afgelopen week heb ik één keer toch een reepje met palmolie uit de kast gepakt, toen ik tussen het werken en sporten door snel even iets moest eten en we niks anders meer in huis hadden. Zo zie je maar, net als bij het Plasticdieet, als je goed plant en voorbereidt is het best prima te doen, maar je moet daar wel tijd voor hebben/maken.

Omdat het de eerste keer was dat ik meedeed aan de Palmolievrij Challenge heb ik me vooral gefocust op eten. De volgende stap, palmolievrije cosmetica en schoonmaakmiddelen, is namelijk een stuk lastiger. Ten eerste omdat het veel onduidelijker is of er palmolie in producten zit, en ten tweede omdat er ook veel minder alternatieven zonder palmolie zijn. Ik had me vooraf voorgenomen om tijdens de challenge niets met palmolie te kopen, en ik heb ook geen nieuwe cosmetica en schoonmaakmiddelen gekocht (anders dan schoonmaakazijn, wat uiteraard zonder palmolie is), maar dat was meer omdat ik deze maand niks nieuws nodig had dan als gevolg van de challenge. Daar ben ik dus redelijk makkelijk vanaf gekomen. We hebben namelijk zeker nog wel producten met palmolie in huis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor de eerste keer dat ik me echt bewust met palmolie heb beziggehouden vond ik het eigenlijk best goed gaan. Ik ben me nu een stuk bewuster van waar het allemaal wel en niet in zit. Bovendien heeft de Palmolievrij Challenge me ertoe aangezet om eindelijk een vervolgblog te schrijven over no poo (het niet gebruiken van shampoo). Dat onderwerp kwam namelijk ook ter sprake tijdens de challenge, aangezien in bijna alle shampoo palmolie zit. Als er volgend jaar een nieuwe editie wordt gehouden doe ik graag weer mee. Eens kijken of ik dan een volgende stap kan zetten. Wil je ook palmolie vermijden maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Linda van Zaailingen heeft naar aanleiding van de challenge een hele handige lijst gemaakt met palmolievrije alternatieven (voor voeding, cosmetica en schoonmaakmiddelen).

De afgelopen maand was trouwens ook de tweede maand van m’n verlengde Vegan Challenge, en daar was ik me niet eens echt van bewust. Het ging eigenlijk gewoon vanzelf, nog een maand vegan eten. Voor de komende maand voorzie ik dus ook geen problemen!

Een gedachte over “Groene Challenge – Hoe ging de Palmolievrij Challenge?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s