Groene Challenge – Drie groene voornemens voor 2018

Ik ben er vroeg bij dit jaar. Woensdag deelde ik al een blog vol lekkere recepten voor de kerst en vandaag wil ik het hebben over goede voornemens. Wil jij je leven volgend jaar ook net een stukje duurzamer maken? Misschien is een van de onderstaande onderwerpen wel iets waar je wat mee zou willen en kunnen doen. Deze dingen zijn bij mijn begonnen als Groene Challenge van een maand, maar uitgegroeid tot een blijvende verandering.

Fair Fashion

Vorig jaar zomer ben ik begonnen om een maand lang alleen nog maar kleding te kopen die fair fashion, tweedehands, of op z’n minst van biologisch katoen is. Dat beviel zo goed, dat ik dit anderhalf jaar later nog steeds zo doe. Toen ik eenmaal de omschakeling had gemaakt, was het eigenlijk heel makkelijk om geen gewone fast fashion meer te kopen, en hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer afkeer ik daar ook van begon te krijgen.

FullSizeRender_3

Wil je zelf ook stappen zetten op dit gebied, omdat je eigenlijk in je achterhoofd wel weet dat kleding vaak onder niet al te beste omstandigheden wordt gemaakt, dan geef ik je in deze blog tips voor wat er allemaal mogelijk is en waar je meer kunt lezen. Dan kun je volledig voorbereid beginnen aan een nieuw jaar zonder (of met minder) fast fashion!

Vegan Challenge

In oktober deed ik voor de tweede keer mee aan de Vegan Challenge. Ik at de afgelopen jaren al grotendeels vegan, maar hier en daar maakte ik nog wel uitzonderingen en at ik iets dat wel vegetarisch was maar niet vegan, de ene periode wat meer dan de andere. Maar tijdens de Vegan Challenge vond ik het eigenlijk helemaal niet meer lastig om volledig vegan te eten. Misschien juist omdat het voor mezelf (en m’n omgeving) nu heel duidelijk was wat ik wel en niet at, en ik dus niet elke keer dat ik ging eten opnieuw de afweging hoefde te maken of ik het wel wilde (want lekker) of niet (want niet duurzaam en niet diervriendelijk).

IMG_5583 2

Toen we halverwege de maand waren had ik eigenlijk al voor mezelf besloten dat ik een maandje te kort vind om te bepalen of ik wel of niet voor altijd volledig vegan wil blijven eten. Om de grote beslissing nog even uit te kunnen stellen, heb ik daarom bedacht om de Vegan Challenge voor mezelf met twee maanden te verlengen, tot eind dit jaar. Misschien voelt het tegen die tijd zo vanzelfsprekend om ermee door te gaan, dat het ineens niet zo’n grote keuze meer is.

Is de Vegan Challenge ook iets voor jou? In april wordt die weer gehouden. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf voor kiezen om ’m in januari al te doen. Is een maand vegan nog een stap te ver? Eet dan eens een maand vegetarisch, of vervang alvast een deel van wat je eet door een plantaardige variant.

Plastic recyclen/verminderen

De allereerste Groene Challenge die ik deed op m’n blog ging over het recyclen en verminderen van plastic afval, en plastic is nog steeds een thema dat vaak terug komt op m’n blog, omdat ik het echt belangrijk vind dat we met z’n allen drastisch minder wegwerpplastic gaan gebruiken. Daarom hoop ik dat ik jullie kan inspireren om hier volgend jaar een stap in te zetten. Welke stap dat is, maakt niet eens zo veel uit, elke stap in de goede richting is er één!

Elk jaar in juli wordt het Plasticdieet gehouden, waar ik de afgelopen twee jaar aan heb meegedaan, en waar ik ook zeker komend jaar weer aan mee wil doen. Een maand lang alles kopen zonder plastic is een uitdaging, maar het is mogelijk, en heel erg goed voor de bewustwording. Elk jaar na de challenge blijven er toch weer een paar goede gewoontes bij me hangen, wat weer voor een nieuwe stap in de goede richting zorgt. Want op dit gebied kan ik zelf ook echt nog wel wat verbeteren!

Je hoeft natuurlijk niet op het Plasticdieet te wachten. Je kunt ook simpel beginnen door bijvoorbeeld een goede waterfles of een leuke herbruikbare koffiebeker aan te schaffen, en ervoor te zorgen dat je die altijd bij je hebt. Dat scheelt al zoveel plastic afval! Met de waterfles gaat het bij mij goed, ik koop echt nog zelden wegwerpflesjes drinken, maar de beker wil ik nog wel eens niet bij me hebben op het moment dat ik zin heb in thee. Bij dezen is mijn goede voornemen dus om vanaf 1 januari gewoon echt geen thee meer te kopen in een wegwerpbeker!

10 Groene Challenges

Wil je nog meer inspiratie voor goede voornemens? Op de Dag van de Duurzaamheid heb ik een blog gepost met een lijst van 10 Groene Challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven. Naast de drie onderwerpen die ik hierboven heb genoemd, vind je daar dus nog zeven andere ideeën. Genoeg inspiratie hoop ik!

Hebben jullie al groene voornemens voor volgend jaar? Ik ben heel benieuwd! Ideeën voor nieuwe Groene Challenges die ik volgend jaar kan gaan doen blijven ook altijd welkom.

[Deze blog bevat affiliate links.]

Een gedachte over “Groene Challenge – Drie groene voornemens voor 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s