Groener leven – Minimaliseren na de vakantie

Afgelopen woensdag zei ik het al, na de Minimalism Game die ik afgelopen april heb gedaan, ben ik langzaam blijven minimaliseren hier in huis, en daar heb ik eigenlijk weinig meer over geschreven. Dus leek het me leuk om te delen hoe ik dat aanpak na de vakantie, nu ik met meer spullen thuis ben gekomen dan dat ik heen ging.

In de loop van de Minimalism Game ontdekte ik eigelijk steeds meer dingen in huis die we niet perse hoefden te hebben en waar we prima zonder konden. Omdat ik graag verder wilde ontspullen, maar dan wat minder drastisch in één keer, heb ik na de challenge met mezelf afgesproken om een tijdje uit te proberen hoe het zou zijn om voor alle spullen in huis de één-erin-twee-eruit-regel te gaan hanteren (voor m’n kleding deed ik dat al een aantal jaar, en dat beviel goed).

Nu we bijna 9 maanden verder zijn, doe ik dat nog steeds. Ik hou een lijstje bij op m’n telefoon met alle spullen die het huis inkomen (stiekem toch meer dan je denkt, daar word je met zo’n lijstje ineens heel bewust van) en ook van de spullen die er weer uitgaan. Eens in de zoveel tijd tel ik de spullen op beide lijstjes, streep ik ze tegen elkaar weg en bekijk ik hoeveel extra dingen er nog uit moeten. Indien mogelijk doe ik dingen in dezelfde categorie weg (Eén nieuwe mok gekocht of gekregen? Dan kunnen er vast wel twee andere weg die we zelden gebruiken.) maar dat hoeft niet perse, iets anders mag ook.

IMG_0356

Het werkt vast niet voor iedereen, deze aanpak met lijstjes en regels over hoeveel en wat er weg moet, maar voor mijn (misschien ietwat neurotische) hoofd werkt het heerlijk rustgevend. Ik heb het idee dat ik onder controle heb hoeveel spullen er weer bijkomen na het minimaliseren vorig jaar en ik weet ook zeker dat ik op deze manier langzamerhand steeds nog een beetje meer ontspul.

Voor de vakantie stonden m’n lijstjes op nul, dus nu is het een mooi moment om te kijken wat voor nieuws er allemaal bij is gekomen in die vier weken, hoeveel dingen we daar hebben achtergelaten en wat nu de stand is.

Erin tijdens de vakantie

 • 1 t-shirt
 • 3 paar sokken
 • 5 notitieblokjes
 • 1 portemonneetje
  (Alle deze vier dingen in het thema katten, cadeautjes die mijn vriendin heeft gekregen met kerst.)
 • 1 matchaklopper
 • 5 herbruikbare zakjes voor het kopen van groente/fruit/brood
 • 1 borstel
 • 1 kettinkje
  (De kerstcadeautjes die ik heb gekregen.)
 • 5 haarelastiekjes
  (Ik heb eindelijk duurzame fairtrade haarelastiekjes, die ik dus alleen in de V.S. kon vinden.)
 • 2 hipsters
  (Biologisch katoen, fairfashion, gevonden in een biologische supermarkt, en ook nog eens in de aanbieding. Die kon ik niet laten hangen!)
 • 3 boeken
  (Langzamerhand begin ik trouwens aan het idee te wennen dat een e-reader voor op reis heel misschien toch wel handiger is.)
 • 1 mok
  (En dan niet zomaar een mok, maar een climate change-mok, waarop de kaart verandert als je er een heet drankje in doet.)
 • 2 fleece-dekentjes
  (Ook dit waren cadeautjes. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van fleece, en eigenlijk wilden we ze achterlaten, maar we hebben ze nog meegenomen voor in het vliegtuig, waar ik achteraf heel blij mee ben, want het was echt ijskoud aan boord. Ik weet nog niet zo goed of we ze gaan houden of niet).
 • 1 stormparaplu
  (Niet gekocht op vakantie, maar wel thuis bezorgd tijdens de vakantie. Ik wil niet meer regelmatig kapotte paraplu’s moeten weggooien, dus dit leek me een duurzamer alternatief.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoals je ziet zijn hebben we zelf niet veel souvenirs gekocht, of in ieder geval geen spullen (wel heel veel eten, dat vind ik altijd een veel leuker souvenir, en dat telt natuurlijk niet mee voor m’n lijstjes), maar vooral dingen gekregen. M’n nuttigste aankoop tijdens de vakantie staat trouwens niet eens op het lijstje omdat ik die niet mee naar huis heb genomen: een naaisetje, waar ik meerdere kledingstukken mee heb gerepareerd. Voor mezelf meerdere malen m’n panty’s (ik heb deze van biologisch katoen die echt ontzettend fijn zitten, maar waar na een jaar ongeveer non-stop dragen steeds gaten invallen bij de tenen), voor m’n vriendin een trui en een shirtje en ook de vriendin waar we bij op bezoek waren had een gaatje in haar favoriete trui. Ik heb het naaisetje bij haar achtergelaten, omdat zij ook nog een knoop aan te zetten had.

Eruit tijdens de vakantie

 • 1 paar sokken, te kapot om nog te repareren
 • 2 kapotte haarelastiekjes
 • 1 Amerika-stekker
  (Een hele oude, die het alleen nog deed als je ’m vast bleef houden.)
 • 1 sjaal
  (Iets met een veel te fel lampje naast het bed en dat ik dacht dat die sjaal daar wel even op kon liggen om het licht wat te dempen. Oeps.)
 • 1 onderbroekje waar het elastiek van stuk was
 • 2 paraplu’s
  (Die hadden al een paar lamme vleugels en hadden we mee om daar nog even op te gebruiken. Gelukkig nauwelijks nodig gehad. De vriendin waar we op bezoek waren had zelf geen paraplu, dus die heeft ze nog even gehouden.)
 • 1 mok
  (Die brak in de afwas toen we net weer thuis waren.)

De lijst van nieuwe spullen is dus behoorlijk lang. Gelukkig zijn er ook wel wat dingen weggegaan tijdens de vakantie, maar echt lang niet genoeg. Als ik goed tel kom ik op 32 dingen erin, en 9 dingen eruit (in plaats van 64), dus nog 55 te gaan. Na de 465 dingen die weg moesten tijdens de Minimalism Game moet 55 nu ook wel te doen zijn, maar ik heb dus wel even wat te doen voorlopig!

[Deze blog bevat een affiliate link.]

9 gedachtes over “Groener leven – Minimaliseren na de vakantie

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Wat een interessante manier om naar je spullen te kijken! Die stormparaplu lijkt inderdaad een goed idee als je kijkt naar het lijstje van gesneuvelde dingen 😉

  Het scheelt denk ik wel een hoop als je geen kerst viert of vrienden/familie opzoekt. Daar komen toch snel weer spullen bij kijken. Daarom roep ik steeds zo hard dat ik niks wil hebben. Het is hardnekkig 😛

  Hmm, even denken over m’n laatste reis. Gekocht: drie armbandjes voor de moeders en plantenoppas, eetstokjes als cadeautje (geef ik zelf alsnog cadeaus, buh), een shirt voor mezelf, en een broek die ik helemaal niet pas, maar denk ik wel een nieuwe eigenaar voor weet. Achtergebleven: kapotte broek en kapotte gympies. Gaat stiekem toch best wel weer wat doorheen hè?

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Haha, ja dat heb ik wel gemerkt het afgelopen jaar, dat je er zelf ook niet altijd helemaal de controle over hebt wat er allemaal je huis in komt. Maar stiekem zijn cadeautjes ook wel heel leuk, en met deze was ik erg blij (op de fleece-dekentjes na). Ach, als wat je krijgt leuker is dan wat je al hebt, is het helemaal niet erg om weer twee dingen weg te doen en ruim je er nog door op ook. 🙂
   Cadeautjes voor anderen heb ik in dit geval niet meegeteld, omdat dat geen dingen zijn die we zelf houden, maar daar hadden we er ook wel een paar van. Toch ook wel deels eten, omdat ik liever iets geef dat opgaat dan spullen.
   Ik vind jouw lijstje van je vakantie erg meevallen. Als je de dingen voor anderen niet meetelt, hou je per saldo juist zelfs minder over!

   Like

 2. Helma zegt:

  In het kader van ontspullen hoef je geen e-reader aan te schaffen. Je kunt ook je telefoon gebruiken om boeken te lezen 😉
  Je bent in ieder geval goed bezig 👍🏼(ik doe het je nog niet na).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s