Groene Challenge – Een maand lang geen tv kijken

Februari voelt als de eerste hele maand van dit jaar voor mij (omdat ik de eerste helft van januari op vakantie was) en dus is het tijd voor de eerste Groene Challenge van 2018. De uitdaging die ik voor mezelf heb bedacht heeft misschien een iets minder duidelijk “groen” aspect dan normaal, maar een klein duurzaam randje heeft ie wel. Ik heb namelijk besloten dat ik de hele maand februari geen tv ga kijken, wat in ieder geval stroom gaat besparen. 

Ik heb al een jaar of vijf een print in m’n woonkamer hangen van het Holstee Manifesto. (Het wat? Zie de foto hieronder.) Die heb ik van m’n vriendin gekregen toen ik m’n vaste baan op durfde te zeggen voor iets tijdelijks waar ik me beter bij voelde. Uiteindelijk heeft die tijdelijke baan toch vier jaar geduurd, ben ik ondertussen begonnen met het schrijven van m’n blog en halverwege vorig jaar voor mezelf begonnen. Wat ben ik blij dat ik die ene enge eerste stap op dat moment heb durven zetten, waarvan ik toen nog geen idee had waar het allemaal toe zou leiden.

IMG_0773

Het eerste stukje van de tekst op de print, “This is your life. Do what you love, and do it often. If you don’t like sommering, change it. If you don’t like your job, quit.”,  herinnert me er steeds aan dat ik de juiste keuze heb gemaakt op dat moment. Maar er staat nog veel meer inspirerende tekst op. Iets wat al zo lang aan je muur hangt zie je eigenlijk niet echt meer goed, maar laatst viel m’n oog ineens weer op het stukje “If you don’t have enough time, stop watching tv.” Daar is echt weinig tegenin te brengen. Tv kijken is het gewoon niet waard om heel veel tijd aan te besteden, en toch staat de tv bijna elke avond aan en kijk ik regelmatig uren naar random dingen waar ik prima zonder zou kunnen, vooral als ik ’s avonds moe ben en geen puf heb om iets anders te doen.

Dat moet anders kunnen, en dus trek ik vanavond voor een maand de stekker uit de tv-ontvanger. Ik ben niet echt bang dat ik belangrijke dingen ga missen, maar mocht er nou iets zijn dat ik toch heel graag wil zien, is af en toe iets terugkijken via internet natuurlijk altijd een optie. Dat wil ik niet helemaal uitsluiten tijdens de challenge, gericht iets kijken is iets heel anders dan dom voor de tv hangen, maar ik wil het wel tot maximaal een paar uur per week beperken. Een hele serie bingewatchen op Netflix is natuurlijk ook heel gericht kijken, maar dan schiet ik natuurlijk niet zo veel op met m’n challenge.

image4

Ik ben heel benieuwd hoeveel tijd het me op gaat leveren en hoe tv-verslaafd ik eigenlijk ben. Hoe erg zal het wennen zijn en wat ga ik doen met al die tijd ’s avonds die ik over ga houden? Ik verwacht in ieder geval dat ik veel meer boeken ga lezen, waar ik me nu niet altijd goed toe kan zetten omdat de tv nou eenmaal makkelijker is, en ook het voorbereiden van en ideeën opdoen voor onze bruiloft en lange huwelijksreis zal vast een groot deel van m’n avonden vullen. En als ik me te moe voel om zulke dingen te doen, dan is het blijkbaar tijd om naar bed te gaan. Meer slapen kan vast ook geen kwaad!

11 gedachtes over “Groene Challenge – Een maand lang geen tv kijken

 1. Sara zegt:

  Leuke challenge! Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Zelf kijk ik niet zo veel tv, ik heb misschien wel het geluk dat ik niet van series en films kijken houd. Ik heb er het geduld gewoon niet voor O:) Wel ga ik binnenkort naar de films ‘Wild’ en ‘de Wilde stad’ in de bioscoop, die wil ik dan wel weer heel graag zien!

  Geliked door 1 persoon

 2. Linda - Zaailingen zegt:

  Ik heb vorige week ons abonnement opgezegd! Deed vroeger ook uuuuren niets anders dan vanalles kijken, maar was nu stiekem allang afgekickt. Gelukkig maar, want ik haal veel meer plezier uit het bloggen. We hebben ook geen Netflix, maar ik kijk wel regelmatig uitzending gemist en af en toe live via de NPO app. Heel gericht dan natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat alles heel intellectueel is, haha 😉
  Een maand zonder internet daarentegen… dat zou echt een drama zijn hier!

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Oh wat goed! Vorig jaar heb ik ook even op het punt gestaan om dat te doen, maar toen ik belde bleek dat ik dat alleen kon als ik ook ons internet op zou zeggen en moest ik dus eerst op zoek naar een alternatief voor internet, wat er nog niet van is gekomen. Als deze maand me bevalt, ga ik misschien wel nog een poging wagen!

   Geliked door 1 persoon

 3. Sara zegt:

  Aah, te snel op verzenden geklikt, ik wilde nog zeggen dat ik die print erg motiverend vind! Die zou ik niet minimaliseren 😉 Of je moet iemand weten die je er op dat moment weer mee kan helpen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. roadsparks zegt:

  Wat een goede challenge! Ik kijk heel weinig tv maar wel veel netflix en zit veel op mn telefoon. Jouw challenge inspireert me daarom om daar iets mee te doen dus ik ga met mezelf afspreken dat ik ’s svonds alle schermen uitzet. Dus geen netflix,computer of telefoon meer. Denk dat ik ook meer zal gaan lezen maar verder lijkt het me best een uitdaging om andere activiteiten te bedenken waar ik ’s avonds nog zin in heb. Wat je op het laatst zegt is wel een hele goede: als je je te moe voelt voor andere dingen is het gewoon tijd om te gaan slapen. Bedankt voor de mooie inspiratie 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s