Groene Challenge – De Vegan Challenge – Vier maanden later

Na afloop van de Vegan Challenge waar ik in oktober aan mee deed, besloot ik om de challenge voor mezelf met twee maanden te verlengen, tot het eind van het jaar, eindigend met een vakantie in de V.S. Een maand voelde niet lang genoeg om de grote beslissing te nemen of ik nu wel of niet voortaan als vegan door het leven wilde gaan en ik hoopte dat het na drie maanden zo vanzelfsprekend zou zijn om ermee door te gaan, dat het ineens niet zo’n grote keuze meer was. Inmiddels ben ik alweer een paar weken terug van vakantie en zijn er niet drie maar vier maanden om, dus is het hoog tijd voor een update!

IMG_2026

De eerste vraag is natuurlijk, ben ik op 1 januari vegan blijven eten of weer terug gegaan naar m’n oude “grotendeels vegan maar af en toe nog wel eens vegetarisch als het zo uitkomt”-eetpatroon? Wat ik al had gehoopt bleek zo te zijn, het voelde niet eens als een keuze. Wat dat betreft is 1 januari eigenlijk totaal onopgemerkt voorbij gegaan, ik heb er geen seconde over nagedacht dat ik weer kaas zou mogen eten. Bovendien at ik oudjaarsdag zulke lekkere vegan snacks (de cauliflower buffalo wings, crispy “chicken” en matcha-donut op de foto hieronder) dat ik echt absoluut niet het idee had dat er iets niet vegans was dat ik liever zou willen eten! Sowieso bleek de V.S., of in ieder geval de delen waar wij zijn geweest, fantastische opties te hebben voor vegans: veel vegan restaurants en winkels, veel vegan producten in de supermarkt en veel vegan opties op menukaarten in “gewone” restaurants. Helemaal geen straf dus!

Eet ik dan nu voor altijd vegan? Altijd klinkt heel definitief, en dat weet ik nog niet helemaal zeker, maar voorlopig sowieso wel! Een van de redenen waarom ik twijfel is dat ik me zo kan voorstellen dat er op reis op andere plekken waar het niet zo’n vegan walhalla is misschien situaties zullen zijn waarin vegan eten wat lastiger wordt. Een eerste uitdaging die ik voorzie is een vakantie naar Zuid-Afrika, die toevallig precies begint op 1 april, de startdatum van de volgende editie van de Vegan Challenge, als ik dus al een half jaar vegan eet. Ik ben twee keer eerder in Zuid-Afrika geweest en ik kan me situaties herinneren waarin de tosti met kaas en tomaat die daar zo ongeveer op elke menukaart staat m’n redding is geweest, omdat vegetarisch daar niet overal even standaard is. Maar goed, we zijn weer een paar jaar verder, we blijven dit keer vooral in de omgeving van Kaapstad waar de vegan opties volgens mij wel redelijk te vinden zijn en ik heb nog even de tijd om me voor te bereiden.

IMG_2081

Ik zeg zeker niet “nou dan eet ik tijdens de vakantie wel vegetarisch”, maar als het echt moeilijk wordt, voelt dat nog wel als een mogelijke optie, waar vlees niet eens meer als eten voelt voor mij. Als er niks anders te eten is dan iets met vlees (of vis), dan neem ik niks. Een gekookt ei of een omelet zie ik mezelf ook eigenlijk niet meer eten, dat voelt niet echt ok, maar een broodje waar wat melk in zit verwerkt voelt, als dat de enige opties is, al heel anders. Dat zou je misschien hypocriet kunnen noemen (ik weet dat er mensen zijn die daar heel rechtlijnig in zijn, je bent vegan of je bent het niet), maar ik eet liever 99% van de tijd vegan en die ene keer vegetarisch dan dat ik er maar niet aan zou beginnen omdat ik bang ben dat het niet volledig gaat lukken. Don’t let perfect be the enemy of good!

Het hele vegan gaan eten voelt eigenlijk veel meer als een proces dan een duidelijke beslissing op één moment. Ik zal dus af en toe blijven schrijven over m’n ervaringen en overwegingen, zeker na de vakantie in Zuid-Afrika. Voor nu deel ik graag wat foto’s van ontzettend lekker vegan eten in de V.S.: vegan donuts bij Dun-Well Doughnuts in Brooklyn, New York, de snacks op oudjaarsdag die ik hierboven noemde bij de Donut Farm in Oakland (net buiten San Francisco) en omdat jullie anders gaan denken dat ik alleen maar donuts heb gegeten: een heerlijk gezond chia-ontbijtje bij Makers & Finders in Las Vegas.

IMG_2120

Eergister plaatste Amke van de leuke blog GRIHNZ (Groen is het nieuwe zwart, echt alleen al voor die briljante naam die ook nog eens leidt tot zo’n afkorting verdient ze een lintje) trouwens ook een blog over haar overwegingen om vegan te gaan eten en hoe zij dat ervaart. Ik had ’m bijna zelf kunnen schrijven, zo herkenbaar vond ik wat ze schreef, met nog wat extra punten waar ik zelf niet eens echt heel bewust over na had gedacht. Zeker een aanrader dus als je nog meer wil lezen!

14 gedachtes over “Groene Challenge – De Vegan Challenge – Vier maanden later

 1. grihnz zegt:

  Ik was hier al heel benieuwd naar! Goed bezig! En grappig dat het na een paar maanden niet eens meer voelt als een keuze. Ik begrijp je overwegingen over de vegetarische uitweg tijdens een reis trouwens volledig. Vlees is ook bij mij sowieso geen optie meer, maar er zijn natuurlijk ook bestemmingen waarbij het bijna onmogelijk is om volledig vegan te eten. Maar zoals je zelf perfect verwoord: Don’t let perfect be the enemy of good! Enne… zó lief je mention! Dank je wel! 😊

  Geliked door 1 persoon

 2. Linda - Zaailingen zegt:

  Goed bezig! Met al ons duurzame gedrag is er zoveel te leren en te proberen dat je het niet in één keer ‘goed’ kan doen. Als je veel vegan bloggers voor overgave bezig ziet, lijkt het inderdaad soms dat je óf wel óf geen vegan bent. Goed dus dat je laat zien dat het een traject is, ook al behoor je voor mij allang tot de echte vegans 😉

  Geliked door 2 people

 3. sannedelafosse zegt:

  Super leuk om te lezen!
  Zolang je maar doet wat goed voor je voelt, toch? Dat is denk ik het belangrijkst :). En trek je niks aan van zeikveganisten haha, jammer genoeg zijn die er ook :p.
  Het is echt een proces denk ik ook ja, bij mij heeft het zo’n zes maanden geduurd en ik had ook niet het doel vegan te gaan eten, maar het ging gewoon zo – net zoals jij beschrijft. En dat is het fijnst!
  Veel liefs!

  Geliked door 1 persoon

 4. Sara zegt:

  Super 🙂 Ik herken het proces ook heel erg! Je moet toch ook even wennen aan die nieuwe recepten en er achter komen waar je bepaalde dingen kan kopen.
  Zelf eet ik nu denk ik zo’n 95% vegan, bij vrienden en familie vind ik het niet erg als ze iets klaar maken waar wel iets van zuivel doorheen zit al merk ik dat ze vaak toch hun best doen om iets vegans voor mij klaar te maken 😀 Maar ik ben het dus helemaal met je eens, gewoon je best doen en volgens mij is dat helemaal niet hypocriet

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Precies, ieder doet het op zijn manier! Ik vind het zelf nu juist wel fijn om duidelijk te kunnen zijn naar m’n omgeving merk ik, maar die fase waar jij nu in zit heb ik ook gehad. En het is toch ook helemaal prima als dat het eindstadium is? Dat uitzoeken van recepten en producten ben ik een aantal jaar geleden al mee beginnen, omdat m’n vriendin allergisch is voor koemelk en ei. Beetje omgekeerde volgorde dus bij mij, maar wel heel handig nu!

   Geliked door 1 persoon

   • Sara zegt:

    Dat is inderdaad in de omgekeerde volgorde 😛 Ik weet nog niet of dit mjin eindstadium is of dat ik binnenkort ook naar de 99% ga. Volgens mij vond jij deze fase eerst ook prima, of herinner ik me dat verkeerd?
    Ik vind het nu in ieder geval echt heel leuk om een hele nieuwe keuken te ontdekken, ik kan het iedereen aanraden! Veel mensen denken dat je als vegan niets kan eten maar volgens mij ben ik juist veel gevarieerder gaan eten 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s