Groene bruiloft – Een duurzame trouwjurk

Eerder schreef ik al een blog over het aanzoek en de verlovingsring en nu is het tijd voor een tweede blog in de categorie Groene bruiloft: duurzame trouwjurken. Eigenlijk is dat bijna een totale tegenstelling, duurzaam en trouwjurk. Want hoe kan een jurk die je maar een enkele dag draagt duurzaam zijn? Dat gaat juist tegen alle principes van een duurzame garderobe in. Kledingstukken die je slechts één keer of maar een paar keer draagt komen daar normaalgesproken echt niet in. En dan zijn trouwjurken over het algemeen bovendien niet van de meest duurzame stoffen gemaakt, ik moet de eerste trouwjurk gemaakt van bamboe of biologisch katoen nog vinden! En omdat wij in ons geval ook nog eens twee jurken nodig hebben, ben ik me maar eens gaan verdiepen in de mogelijkheden en keuzes die we hebben voor duurzame(re) trouwjurken. 

Eerst ben ik op zoek gegaan naar jurken die fair gemaakt zijn, van ecologische stoffen en onder eerlijke omstandigheden, en die bleken te bestaan. De meeste daarvan worden alleen niet in Nederland verkocht, en om nou naar het buitenland te reizen voor een jurk is ten eerste niet heel praktisch en ten tweede ook niet perse duurzaam. De paar opties die ik wel vond in Nederland vielen helaas ruim buiten ons budget. Gelukkig zijn er ook goedkopere manieren om toch aan een duurzame trouwjurk te komen.

Geen typische trouwjurk

Het eerste wat een trouwjurk niet duurzaam maakt, is wat ik net al zei, dat je ’m maar één enkele keer draagt. Dat is natuurlijk ontzettend zonde van zo’n mooie jurk waar zoveel stof en uren maakwerk in zijn gaan zitten. Een van de manieren om dat te voorkomen is om niet te kiezen voor een “standaard” trouwjurk, maar voor een andere mooie jurk die je later bij andere gelegenheden ook nog aan kan, net zoals veel mannen hun trouwpak ook niet ongedragen in de kast laten hangen. Het is anders dan anders misschien, maar het is zeker een optie. Een optie waar mijn moeder trouwens ook voor gekozen heeft in 1975. Als kind vond ik dat maar een beetje raar, dat ze geen echte trouwjurk aan had gehad, maar inmiddels snap ik het een stuk beter. Voor mezelf is dit niet wat ik wil, ik heb toch echt het plaatje in m’n hoofd van een “echte” trouwjurk, maar ook dan zijn er gelukkig verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de jurk niet maar een keer gedragen wordt.

IMG_1564

Huren

Misschien wel de beste manier om ervoor te zorgen dat trouwjurken meerdere malen gedragen worden is te kiezen voor verhuur in plaats van te kopen. Dan kun je gewoon precies het soort trouwjurk kiezen dat je wil voor je bruiloft, maar heb je vervolgens geen jurk in je kast hangen die je nooit meer draagt. Als iedereen zou gaan huren zou dat heel wat jurken en dus grondstoffen schelen! Er blijken veel meer plekken te zijn waar je trouwjurken kunt huren dan ik had verwacht, google er maar eens op. Voorlopig denk ik dat dit ook niet de optie is voor ons. Ik wil toch denk ik wel echt heel graag een jurk die echt van mij is, maar tegelijkertijd hoef ik niet perse de eerste te zijn die de jurk draagt.

Tweedehands/vintage

Net als bij m’n andere kleding, kies ik ook bij m’n trouwjurk graag voor tweedehands. Of vintage, want dat klinkt als je het over bruidsjurken hebt ineens een heel stuk interessanter. Misschien is de trouwjurk van je moeder of je oma er nog wel, en is daar iets moois van te maken. En ook via Marktplaats zijn er een hoop tweedehands trouwjurken te vinden. Het nadeel van daarvan is denk ik wel dat je niet zo makkelijk een hoop verschillende jurken kunt passen om te kijken wat goed bij je past en de jurken ook voor iemand anders op maat zijn gemaakt. Gelukkig worden ook in bruidswinkels soms tweedehands jurken verkocht, wat dat probleem dan weer oplost.

Nou staat het idee van een tweedehands trouwjurk me wel aan, maar dan niet eentje die recent door iemand anders is gedragen, maar een vintage jurk van ruim een halve eeuw oud. Niet alleen vind ik dat een mooi idee, dat er zo’n geschiedenis aan een jurk hangt, maar die stijl vind ik ook heel mooi. Daar gaan we dus beginnen met passen, bij Laura Dolls Antieke Trouwjurken in Amsterdam, waar ze alleen maar van dat soort jurken verkopen. Ik heb heel erg zin in jurken passen en ben heel benieuwd of we daar gaan slagen. Zo niet, dan hebben we gelukkig nog ruim de tijd om over andere opties na te denken. Als iemand nog tips heeft voor duurzame(re) trouwjurken die ik nog niet heb genoemd, dan zijn die zeker welkom!

12 gedachtes over “Groene bruiloft – Een duurzame trouwjurk

 1. Sara zegt:

  Mijn moeder was zwanger van mijn broertje toen mijn ouders trouwde. Ze droeg een rok en een bloes. De bloes heeft ze daarna nog vaak aangehad en de rok is volgens mij naar mijn oma gegaan. Het jurkje dat ik als meisje van bijna 2 die dag aan had heb ik daarna ook nog heel veel aan gehad als prinsessenjurk 😛

  Net als je zelf al aangeeft zou ik ook voor een jurk/outfit gaan die je daarna nog vaker aan kan. Het lijkt me ook leuk om vaker van de jurk/outfit te kunnen genieten dan alleen op de dag zelf.

  Succes met je zoektocht, ik ben benieuwd wat het wordt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Linda - Zaailingen zegt:

  Bij de antieke jurken heb je waarschijnlijk ook minder last van de onbewuste vraag of de vorige eigenaar alweer gescheiden is, maar denk je eerder aan een mooie vondst op grootmoeders zolder met een romantisch verhaal. Ze zijn sowieso erg mooi en allemaal heel uniek! Veel plezier 🙂

  Geliked door 2 people

 3. Wiets zegt:

  Ik heb m’n jurk laten maken in NL. Je kunt alles kiezen: model, stof, kleur, details.. de jurk wordt in NL genaaid. En.. een stuk goedkoper dan de gangbare merken en winkels!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s