Groene bruiloft – Het verlovingsfeestje

Na m’n blog over duurzame trouwjurken van vorige week heb ik nu alweer een blog in de categorie Groene Bruiloft. Afgelopen zaterdag vierden we namelijk onze verloving (en Floor haar 30e verjaardag en meteen ook maar alvast mijn verjaardag) met een erg gezellig feestje met vrienden en familie. Het was geen Groen feestje met een hoofdletter G, maar bij de voorbereidingen hebben we wel een aantal duurzame keuzes gemaakt, om het feestje een klein groen randje te geven. Door een aantal kleine aanpassingen kan je de impact van je feestje al heel makkelijk wat kleiner maken, zonder dat je iets aan feestvreugde hoeft in te leveren.

Nou was het samenvoegen van drie redenen voor een feestje tot één feest zelf natuurlijk ook al een duurzame stap (al was dat niet de reden waarom we dat hebben gedaan), dat scheelt toch heel wat kilometers die onze gasten anders misschien wel drie keer hadden afgelegd! En verder hebben we de onderstaande keuzes gemaakt.

Hapjes

Bij een feestje denk ik altijd als eerste aan eten (dat ligt aan mij denk ik), dus we zijn al ruim van tevoren begonnen met nadenken over de hapjes die we wilden maken en kopen. Alles wat we geserveerd hebben was vegetarisch en op een of twee dingen na was het ook allemaal vegan.

IMG_2337

De meeste gasten die er waren zijn vleeseters, en ik vind het altijd erg leuk om die enthousiast te zien reageren op vegan brownies en de bitterballen van de Vegetarische Slager. Dit heeft volgens mij dubbel effect: een groep mensen die normaal die dag vlees zou hebben gegeten, heeft dat nu een (deel van de) dag niet gedaan, wat toch weer een beetje milieubelasting scheelt, en ze hebben (weer) geproefd dat het zonder ook hartstikke lekker kan zijn, waardoor ze misschien vaker een vegetarische of vegan keuze zullen maken.

Servies

Die hapjes, en de drankjes, moeten natuurlijk ergens in of op geserveerd worden, en dat is bij een feestje met een groot aantal gasten toch altijd weer lastig. Ik heb over het algemeen niet genoeg servies in huis voor iedereen. (In dit geval hadden we trouwens besloten dat niet alleen ons servies, maar ook ons appartement niet helemaal berekend was op het aantal gasten, en mochten we heel lief de veel grotere woonkamer lenen van een collega van Floor.) En wat doe je dan? Dan gebruik je wegwerpservies. Plastic bordjes, plastic bekertjes, plastic bestek. Ik word er altijd een beetje verdrietig van. Maar goed, je moet toch iets gebruiken, dus zijn we gaan zoeken naar dan in ieder geval een duurzamere versie van wegwerpservies, en gelukkig bestaan er prima alternatieven voor plastic!

Van de webshop Green Picnic mocht ik speciaal voor ons feestje wat verschillende producten uit hun assortiment uitproberen (alle servies op de twee foto’s hierboven en de foto bovenaan met de hapjes is van Green Picnic). Composteerbare koffiebekers en borden van suikerriet, biologisch afbreekbare glazen en bestek van maiszetmeel, bordjes en schaaltjes van bamboe en palmblad, ze hebben er echt van alles. Het blijven natuurlijk wegwerpproducten, en als het even kan gebruik ik liever gewoon servies, maar voor een feestje als dit waarbij dat door het aantal gasten gewoon niet te doen is, ben ik heel erg blij dat ik dit duurzamere alternatief heb ontdekt. Binnenkort op m’n blog meer over deze leuke webwinkel!

Cadeautjes

Bij een feestje horen natuurlijk ook cadeaus en om te voorkomen dat we veel dingen zouden krijgen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben (en ik vervolgens weer als een malle moet gaan minimaliseren) hebben we vooraf allebei een verlanglijstje gemaakt met spullen die we wel heel graag wilden hebben, en hebben we daarnaast gevraagd om bonnen waarmee we alvast kunnen shoppen voor onze lange huwelijksreis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En blijkbaar weten onze vrienden en familie inmiddels waar ze ons blij mee kunnen maken, want naast de cadeaus van het lijstje kregen we vooral dingen die we op kunnen eten/drinken en bonnen voor belevenissen. Heel fijn! Mocht jij ook op zoek zijn naar duurzame cadeautjes om op een verlanglijstje te zetten, kijk dan eens op MoreThanHip.

Wat mij betreft was het een geslaagd feestje. Nu gaan we weer verder met het plannen van de bruiloft en het bedenken hoe we die zo groen mogelijk kunnen maken. Zo leuk, om daarmee bezig te zijn!

5 gedachtes over “Groene bruiloft – Het verlovingsfeestje

 1. Hermien zegt:

  Wat fijn dat jullie omgeving al helemaal in de gewaardeerde cadeauhoek zit! Ik snap je afkeer van wegwerp goed, zelf probeer ik altijd servies te lenen, al zit je dan wel met de vaat, maar ach. Bij een ander is dat weer lastiger misschien. Fijn dat je een alternatief voor plastic hebt! Het klinkt als een geslaagd en fijn feest! Ik vind het zo leuk om de voorbereidingen te volgen.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ja goed he? We hebben echt alleen maar cadeaus gehad waar we blij mee waren. De afwas doen vind ik nooit zo erg met een feestje, terwijl ik er normaal een enorme hekel aan heb. Er zijn vaak wel mensen die gezellig even meehelpen en dan is alles zo weer schoon. Maar dat er een alternatief is voor plastic wegwerpservies is wel heel fijn!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s