Groene Challenge – Hoe beviel mijn maand zonder tv?

Eind januari kondigde aan dat ik in februari een maand lang geen tv ging kijken en dat ik zelfs de stekker uit de tv-ontvanger had getrokken. Nu het alweer bijna een week maart is, is de grote vraag dus, is die stekker eruit gebleven? Hoe heb ik het ervaren en wat heb ik met de tijd gedaan die ik over hield? Eigenlijk had ik daar vorige week al antwoord op willen geven, maar toen was er even iets anders belangrijks dat ik kwijt wilde op m’n blog. 

De aanleiding voor deze challenge was de print van de Holstee manifesto die al jaren in mijn woonkamer hangt. Iets wat je al lang hebt, zie je vaak eigenlijk niet echt goed meer, maar m’n oog viel ineens weer op het stukje “If you don’t have enough time, stop watching tv” en daar was echt weinig tegen in te brengen. Tv kijken is het gewoon niet waard om heel veel tijd aan te besteden, en toch stond de tv hier bijna elke avond aan en keek ik regelmatig uren naar random dingen waar ik prima zonder zou kunnen, vooral als ik ’s avonds moe was en geen puf had om iets anders te doen. Tijd voor verandering dus!

IMG_0773

En hoe is die verandering bevallen? Ik moet eerlijk toegeven dat de we de eerste paar avonden wat onwennig op de bank zaten. Blijkbaar waren we stiekem toch wel echt een beetje tv-verslaafd. Maar daarna beviel het eigenlijk prima! Het was grappig om te merken hoe snel het na die eerste dagen eigenlijk als volledig normaal voelde, niet de tv aan. Ik heb geloof ik wel zes boeken uitgelezen in die ene maand, en normaal lukt dat me alleen op vakantie (waar over het algemeen geen tv is, ik zie een verband). Op z’n tijd een goed gesprek voeren in plaats van samen naar een scherm staren bleek ook een prima avondvulling. En vroeg naar bed gaan als ik moe was, ging ook net wat makkelijker.

We hebben niet helemaal niks gekeken, maar het bleef zoals ik van tevoren met mezelf had afgesproken steeds bij één of hoogstens twee afleveringen van iets terugkijken dat we echt graag wilden zien en dan zeker niet elke dag. En wat mij betreft houden we dat erin. De stekker van de tv-ontvanger zit er weer in, maar we hebben ’m de afgelopen week nog niet echt gebruikt.

IMG_1513

Wat me wel opviel, is dat ik zonder tv dan weer vaker naar het scherm van m’n telefoon zat te kijken. De tv vervangen met social media is wat mij betreft niet echt een stap in de goede richting, dus dat was toch wel een ongewenst neveneffect. Veel mensen die reageerden op m’n maand zonder tv vertelden dat ze regelmatig schermvrije avonden hielden (geen tv, geen telefoon, geen laptop), wat me daar dan weer een prima oplossing voor lijkt. Dat hebben wij ook eerder al een tijdje gedaan en misschien moeten we die nu maar weer opnieuw gaan invoeren!

4 gedachtes over “Groene Challenge – Hoe beviel mijn maand zonder tv?

 1. Mariëlle zegt:

  Leuk om te lezen! Toen ik uit huis ging, kocht ik uit ‘normaalheid’ een TV. En ik gebruik hem ook, maar helemaal niet zo vaak. Toch zou ik hem niet helemaal willen missen, want soms vind ik het wel lekker!

  Geliked door 1 persoon

 2. IJsbeer zegt:

  Zeer herkenbaar. Ik probeer ook al jaren om dat ding eens wat vaker uit te zetten, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. En sinds ik een kind heb merk ik dat na het naar bed brengen even voor de buis neerploffen gewoon instant bevrediging geeft. Maar ja, dat doet een hamburger ook en daarvan weten we ook dat ie niet goed voor ons is.

  Dat manifest zou ik trouwens ook wel aan de muur willen hebben. Mooi!

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! Ja, dat manifest is zeker mooi, het blijft mij nog steeds aan belangrijke dingen herinneren, terwijl het er al een hele tijd hangt.

   Ik denk dat dat ook wel het ding is met tv kijken, het is zo makkelijk om er voor te gaan hangen, vooral als je moe bent. En vervolgens extra lastig om ‘m uit te zetten en naar bed te gaan!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s