Groener leven – No Poo deel 3: wat ik gebruik in plaats van shampoo

Afgelopen september bekende ik op m’n blog dat ik al twee en een half jaar mijn haar niet had gewassen met shampoo (inmiddels zit ik op drie jaar) en omdat ik merkte dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar no poo, heb ik in november een tweede blog over dit onderwerp geschreven, met tips voor hoe je kunt stoppen met het gebruik van shampoo, oftewel, hoe je begint met no poo. Maar hoe je het beste kunt beginnen is natuurlijk slechts een klein deel van het verhaal, er valt nog zo veel meer over te vertellen! 

Zo veel zelfs, dat ik een volgende blog toch weer een beetje voor me uit had geschoven. Als je je gaat verdiepen in de wereld van no poo (kijk voor de grap eens op deze Engelstalige facebookgroep, of deze Nederlandse), zul je merken dat er een hele wereld schuilgaat achter de term no poo, een wereld met een scala aan uiteenlopende mogelijkheden, een waslijst (no pun intended) aan in eerste instantie onbegrijpelijke afkorting en zelfs bijna een volledige wetenschap wat betreft haartypes en haarbehoeftes. Voor iedere beginner duizelt het nogal, en ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet zo goed wist hoe ik dit alles nou even overzichtelijk ging samenvatten in een blog. Bovendien heb ik zelf, vooral in het begin, gewoon maar wat dingen uitgeprobeerd.

Achtergrondinformatie

Gelukkig is Linda van Zaailingen me ondertussen voor geweest met een reeks blogs over no poo (waarschijnlijk duurde het haar, volkomen terecht uiteraard, te lang voordat ik nou eindelijk met m’n verdere blogs over no poo kwam). En als er iemand in staat is om een hele hoop informatie door te spitten en het op een overzichtelijke wijze te presenteren, dan is het Linda wel, dus ik heb besloten om dat niet nog eens dunnetjes over te doen, maar voor de achtergrondinformatie te verwijzen naar Zaailingen en hier vooral te vertellen wat mijn eigen ervaringen zijn met no poo.

De vorige keer gaf ik al een aantal tips voor een goede voorbereiding op het overgaan op no poo. Wat daar eigenlijk nog ontbrak, is dat je om te weten welke methode voor jou het meeste kans van slagen heeft, je het beste ook van tevoren kunt bepalen wat voor haartype je hebt, wat de porositeit is en waar je haar behoefte aan heeft (proteïne of hydratatie). Wordt het nu al te ingewikkeld? Wanhoop niet! Hier lees je precies wat dit allemaal inhoudt en wat het betekent voor jouw ideale wasmethode. Ik heb dit zelf niet gedaan van tevoren, en ben maar gewoon wat gaan experimenteren. Dat kan natuurlijk ook, maar het kan je zeker wat frustratie, teleurstelling en een periode met onhandelbaar haar schelen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No poo is vervolgens in te delen in verschillende categorieën, die hier worden beschreven, van full poo (gewone shampoo) via no poo (wassen met iets anders dan shampoo) tot aan water only (alleen maar spoelen met water) en zelfs sebum only (waarbij je je haar ook niet meer nat maakt). Ik zelf val grotendeels in de categorie acid only (je haar alleen spoelen met iets zurigs), met af en toe wassen met iets in de categorie no poo, en soms (vaak op vakantie) een periode water only. Je ziet het, je hoeft niet strikt aan één categorie vast te houden. Om de overgang niet te rigoureus te maken voor jezelf, kan het een goed idee zijn om steeds een stapje verder te gaan, en niet bijvoorbeeld meteen te verwachten dat je het wel redt met water alleen.

Wat ik zelf doe

En goed, dan nu eindelijk antwoord op de prangende vraag, waar was/spoel ik m’n haar mee? Het korte antwoord is “waarmee niet eigenlijk”, ik heb echt de gekste dingen geprobeerd, over het algemeen eetbare dingen uit de keuken! Zoals ik net al zei, hou ik het meestal bij acid only. Ik heb een grote fles (ruim een halve liter) waar ik iets zurigs in verdun met warm water, dat over m’n natte haar giet, goed inmasseer, even laat intrekken en dan weer goed uitspoel.

Ik gebruik hiervoor afwisselend een van de volgende dingen: groene thee, muntthee, kamillethee (nu niet meer zo vaak omdat het blond inmiddels allemaal uit m’n haar gegroeid is, maar kamille geeft een mooie glans aan blond haar), appelciderazijn, natuurazijn, citroensap, appelsap, kokoswater en aloe vera. De thee gebruik ik op ongeveer dezelfde sterkte als dat je het zou drinken, van de azijn en het citroensap gaan er meestal 2 of 3 eetlepels in de fles, en de rest een beetje op de gok. Als je merkt dat je haar vettig wordt na de spoeling, dan was je mengel te zuur. Dat risico loop je vooral met azijn en citroensap, bij de overige dingen valt de zuurgraad wel mee en heb je dat minder. Zolang je haar nat is, zul je de azijn nog ruiken trouwens, waar je misschien even aan moet wennen, maar zodra je haar droog is, is dat echt weg!

Zo af en toe merk ik dat m’n haar toch wat minder handelbaar wordt en het tijd is om het te wassen in plaats van alleen te spoelen. Wat er allemaal voor no poo-wasmethoden zijn kun je hier lezen. De meest gangbare, baking soda, heb ik zelf nooit geprobeerd omdat ik een gevoelige huid heb en dat niet aandurfde. De overige methodes bijna allemaal wel: eigeel (dat werkt op mijn haar zo goed, dat het veel te schoon en droog wordt, en bovendien wil ik dat niet meer nu ik vegan eet), een papje van havermout (zorg dat je dit zeeft/door een theedoek drukt, anders blijf je met moeilijk uitwasbare stukken havermout in je haar zitten), aqua faba (het water uit een blik kikkererwten of bonen) en verschillende poeders (Shikakai en Cassia henna). Wasnoten heb ik vooralsnog alleen voor de was gebruikt, maar heb ik wel in m’n hoofd om nog eens te proberen.

FullSizeRender

Klei heb ik nooit op de normale manier gebruikt, maar ik heb wel op vakantie in Turkije, in een kuurbad in een hotel, m’n haar gewassen in het water waar van nature een hoog gehalte aan klei in zat. Dat werkte best goed! Sowieso probeer ik op vakantie gebruik te maken van wat ik toevallig tegenkom. M’n haar “wassen” in de zee is bijvoorbeeld fijn voor m’n hoofdhuid (het droogt je haar wel uit, dus spoel het daarna goed na met schoon water en doe het niet te vaak) en soms red ik me een hele vakantie prima met water only, zoals m’n afgelopen vakantie van vier weken in de V.S. In Nederland lukt dat me niet, dan krijg ik toch build up in m’n haar, waarschijnlijk door een andere samenstelling van het water.

Verder nog iets? Oh ja, in het begin deed ik vaak een masker met appelmoes, wat goed helpt als je haar “waxy” is (waxy haar is anders dan vet haar, het is meer plakkerig, veroorzaakt door bijvoorbeeld resten stylingproducten of andere build up in je haar), maar dat heb ik nu nooit meer nodig eigenlijk. En ik las in de bovengenoemde facebookgroep een keer over wassen met een papje van spirulinapoeder, en dat werkte op zich best, het was vooral fijn dat het om de een of andere reden een beetje voelde als wassen met shampoo, maar dat gaf zo’n geklieder met donkergroene smurrie in de badkamer, dat ik dat bij een experiment heb gelaten. En dan vergeet ik vast nog wel een paar dingen te noemen die ik ook wel eens heb geprobeerd.

Zo, ondanks dat ik het moeilijke werk aan Linda heb overgelaten, is dit alsnog weer een flink lange blog geworden! Ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die overwegen om te stoppen met shampoo of dit al hebben gedaan. Heb je vragen? Laat het gerust weten! Wie weet kan ik dan binnenkort een blog schrijven met antwoorden op de vragen die ik krijg. Een soort van no poo FAQ!

14 gedachtes over “Groener leven – No Poo deel 3: wat ik gebruik in plaats van shampoo

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Ja, hoera, daar is ie dan! Ik was inderdaad veel te ongeduldig, want ik wilde er zo graag zelf mee aan de slag. Die no poo-groep waar je me op wees, is echt een schat aan informatie, dus daar kon ik lekker mee aan de slag. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing toen ik las wat mensen zo allemaal in hun haar doen en nu doe ik het zelf ook, haha.

  Met zomaar wat beginnen heb ik ook gedaan hoor. Van sommige dingen wist ik niet eens dat het no poo of oh poo was toen ik het probeerde. Ik vind het nu ook wel fijn om iets beter te begrijpen hoe alles werkt, maar het blijkt uiteindelijk toch gewoon experimenteren. Mijn serie is nog niet helemaal af en dan zal ik natuurlijk ook nog mijn ervaringen delen!

  Kun je inschatten hoe vaak je ongeveer acid only doet en hoe vaak een was tussendoor? En hou je je haar droog als je douchet tussen acid only-spoelingen in of doe je (buiten de zee om) ook wel eens water only?

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Haha, je had ook wel gelijk hoor, het was inmiddels bijna een half jaar verder. 🙂

   Ik denk dat ik ongeveer elke vierde dag een spoeling doe. Soms iets eerder, soms iets later. Vaak is m’n haar eigenlijk nog wel prima, maar begint m’n hoofdhuid te irriteren, dus daar laat het ik het meestal door leiden. M’n haar natmaken tussen de spoelingen door doe ik niet. Daar worden m’n haar en hoofdhuid te droog van. Als ik het wel een keer spoel met alleen water tel ik dat gewoon als spoeling.

   Een was doe ik tegenwoordig denk ik nog ergens tussen 1x in de maand en 1x in de twee maanden, soms zelfs nog minder vaak. Acid only maakt m’n haar over het algemeen schoon genoeg, maar ik red het er net niet helemaal mee. Het grappige is dat ik voor deze blog pas ben gaan nadenken over wat m’n patroon eigenlijk is, en er blijkt toch enige logica in te zitten. En gister heb ik ook maar even een stretchtest gedaan en m’n haar veerde keurig weer terug, dus blijkbaar gaat het goed op deze manier.

   Ik kijk uit naar jouw volgende blog hierover, want ik ben echt heel benieuwd hoe jouw ervaringen zijn!

   Like

   • Linda - Zaailingen zegt:

    Ah tof, ik ben wel opgelucht dat je een patroon hebt, want die mensen in die facebookgroep die lijken soms wel echt alles door elkaar te gebruiken. Dat zie ik niet zitten hoor.
    Lijkt me ideaal om met alleen water of een zuur te spoelen en dan af en toe extra reinigen, hydrateren of voeden. Volgens mij is mijn haar van zichzelf al best oké met proteïne en vocht, dus dat maakt het iets makkelijker, maar ik heb nu wel nog elke week een was nodig. Mijn blog duurt ook heel lang omdat ik natuurlijk alles eerst eindeloos wil testen, haha. Stay tuned 😉

    Like

   • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

    Het heeft bij mij ook best een tijd geduurd hoor, voordat ik door had wat wel en niet werkte en dat ik minder vaak hoefde te wassen. Geduld is misschien nog wel het belangrijkste bij no poo. 🙂

    Wat mij trouwens opvalt, en ik ben benieuwd of jij dat ook hebt, dat m’n haar er op de dag dat ik een spoeling gedaan heb eigenlijk helemaal nog niet perse beter uitziet en schoner aanvoelt, maar de dag daarna dan ineens wel goed zit en schoon voelt.

    Like

 2. Pleun zegt:

  Hee San, Nooit echt gereageerd, maar lees af en toe wel je blog om inspiratie op te doen. Sinds 2014 was ik mijn haar maar 1x per week. Ik moet zeggen dat ik gewoon voor het meest gemakkelijke wil gaan. Als ik eerlijk ben vind ik het leuk om te lezen wat jij allemaal met je haar probeert en doet, maar ben ik gewoon niet het type die er te veel in wil verdiepen en uitproberen. Daarom gebruik ik wel shampoo van Lush, zodat het iets minder artificial is en beter voor het milieu… Ik moet ook zeggen dat ik het idee heb dat luchtjes gemakkelijker in je haar blijven hangen. Grappig, nu betrap ik mezelf erop daar dus wel mee bezig te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Marie zegt:

  Dankje voor je opmerking over de azijn, dat als je iets te zuur spoelt, je haar weer vetter voelt. Daar had ik idd last van en ik ga nu wat minder zuur spoelen. Goede blog

  Like

 4. Lina zegt:

  Bedankt voor je verhaal. Hoe doe jij dat als je naar de kapper gaat? Ik probeer al een half jaar verschillende manieren uit (van ‘natuurlijke’ shampoo en shampoobars tot haarzeep en baking soda), maar mijn fijne haar blijft een beetje een waxig laagje houden. Waarschijnlijk komt dit door de combinatie van hard water en fijn haar. Dit is vooral de eerste dag na het wassen. Nou had ik laatst een nare ervaring bij de kapper, die weigerde mijn haar te knippen omdat het onhandelbaar zou zijn en me een preek gaf over de staat van mijn haar. Nu durf ik niet meer naar de kapper. Mijn haar ziet er verder prima uit, een stuk meer volume en minder snel vet dan toen ik nog met normale shampoo wastte. Alleen het is moeilijker doorkambaar en stugger (en dus waxig na het wassen, zo’n 1x per week). Heb je nog tips voor me?

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Hoi Lina, wat vervelend zo’n nare reactie bij de kapper! Ik weet niet waar je woont, maar je zou eens kunnen kijken of er bij jou in de buurt ook natuurkappers zijn. Ik heb zelf een goede ervaring bij een natuurkapper in Den Haag, waar ze bijvoorbeeld ook kunnen wassen met klei i.p.v. shampoo en niet raar opkijken als je geen shampoo gebruikt. En twee tips voor het waxige laagje op je haar: je zou kunnen proberen of het helpt om na het wassen met haarzeep of baking soda je haar na te spoelen met iets zurigs, bijvoorbeeld water met wat appelazijn. En wat ook misschien zou kunnen helpen is af en toe een appelmoesmasker. Dan verwarm je een beetje appelmoes (tot een temperatuur die nog aangenaam is voor je huid), verdeel je dat over je haar en hoofdhuid en laat je dat een tijdje intrekken voor je het uitspoelt. Succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s