Groene Challenge – Zomer Zonder Vliegen

Dat vliegen niet al te best voor het milieu is, dat weten we denk ik allemaal wel. Maar hoe slecht het nou eigenlijk is, dat besef ik me eigenlijk pas recent. Ik denk dat het deels ook een kwestie was van niet willen weten. Want hoe kon ik als groene blogger blijven schrijven over dingen die je kunt doen om je leven duurzamer te maken, terwijl ik vrolijk meerdere malen per jaar in het vliegtuig bleef stappen? Maar het alternatief, niet meer vliegen terwijl ik zo dol ben op reizen en graag inspiratie op doe in andere delen van de wereld? Daar was ik echt nog niet aan toe.

Via gesprekken met andere groene bloggers en door me er meer in te verdiepen, begon het besef langzaam te komen, en dus sprak ik een aantal regels met mezelf af: niet meer vliegen binnen Europa als het ook met de trein kan, niet meer zo maar ver weg op reis gaan omdat het nou eenmaal kan (dus niet de warmte opzoeken op een ver eiland, maar wel als er een goede reden is, zoals het bezoeken van vrienden), bij verre reizen zo veel mogelijk de binnenlandse vluchten beperken en van alle vluchten die we toch maken de co2 compenseren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat klonk best als een stap in de goede richting. Ik ben inmiddels een keer met de trein naar Londen geweest, en dat beviel echt prima. Het duurde wat langer, maar het was zo veel comfortabeler en zo veel minder gedoe, dat ik dat er, los van het niet willen vliegen vanwege het milieu, sowieso voortaan voor over zal hebben. En binnenkort komt er een supersnelle rechtstreekse verbinding van Amsterdam naar Londen, dus dan is er geen enkel excuus meer om te vliegen!

Vervolgens dienden zich allerlei goede redenen aan om wel ver te reizen. In december/januari wilden we heel graag een goede vriendin opzoeken die tijdelijk in de V.S. werkt (normaalgesproken zie ik haar zo ongeveer elke week, dus een half jaar elkaar niet zien was veel te lang), vervolgens werden we uitgenodigd voor een bruiloft in India in mei (hoe vaak krijg je de kans om dat mee te maken, dus dat konden we niet laten schieten) en in april gaan we naar Zuid-Afrika, ook vrienden opzoeken met een goede reden. Dat zijn nogal wat vluchten dus!

Zonder het besef over hoe slecht vliegen is voor de wereld hadden we meer binnenlandse vluchten gemaakt in de V.S. en India (waar we van Mumbai naar Delhi gaan met de trein, ik ben heel benieuwd!), en ik heb zoals met mezelf afgesproken alle co2 gecompenseerd, maar het voelt toch allemaal een beetje als een slap verhaal. Drie keer binnen een half jaar de halve wereld over vliegen terwijl je weet hoe slecht vliegen is.

f510d192-7a94-4491-b8cf-9c16773fc600

Bron foto: Zomer Zonder Vliegen

Ondertussen zag ik de actie Zomer Zonder Vliegen voorbij komen op CollAction. Het doel daarvan is om 189 mensen te vinden die er bewust voor kiezen om komende zomer, van 21 juni t/m 21 september niet te vliegen, zodat met z’n allen één vliegtuig aan co2 bespaard wordt. Technisch gezien kan ik me daarvoor opgeven, ik kom immers 10 juni terug uit India en heb voor deze zomer geen vluchten gepland, maar dat voelt een beetje als valsspelen. Ik heb m’n vluchten voor dit jaar voor de zomer al ruim gehad!

Wat ik nu dus heb besloten, is om vanaf 10 juni tot aan onze huwelijksreis naar Azië eind 2019 niet te vliegen. Dat is denk ik de langste periode zonder vliegen die ik in een hele lange tijd heb gehad. Als we nog ergens heen willen tussendoor, dan kijken we waar we met de trein heen zouden kunnen. Ook in eigen land en net over de grens valt nog genoeg te zien! En ook tijdens onze huwelijksreis gaan we weinig vliegen trouwens. We zijn bijvoorbeeld van plan om het eerste deel van de reis, tot aan Istanbul, sowieso met de trein te doen en ook verder tijdens de reis te zoeken naar alternatieven voor het vliegtuig.

Ik ben benieuwd, hebben jullie er wel eens over nagedacht hoe slecht vliegen eigenlijk is? En heb je om die reden wel eens besloten om niet het vliegtuig te nemen? Misschien is komende zomer meedoen aan de Zomer Zonder Vliegen een mooie eerste stap voor de bewustwording!

9 gedachtes over “Groene Challenge – Zomer Zonder Vliegen

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Yes, cool dat je aandacht besteed aan deze actie! Ik begrijp als geen ander dat je soms verdomd goede redenen kunt hebben om toch te vliegen (bruiloft in India, wow!) en dat je het besef soms veel liever niet binnen wil laten komen. Wel echt tof dat je je voorneemt om straks ook een flinke tijd helemaal niet meer te vliegen. Sinds ik dat hardop uitgesproken heb en mijn ‘laatste vlucht’ heb gehad, merk ik dat ik al heel snel begin te wennen aan het idee. Wij kunnen dat! 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ik vind het een toffe actie, ook al confronteert ie me wel weer extra met m’n eigen vlieggedrag. Maar goed, ik kan beter m’n eigen struggles ermee delen dan er dan maar niets over schrijven en wie weet zet ik zo anderen ook aan het denken.
   Het niet meer vliegen in Europa, aan dat idee begin ik nu wel echt te wennen, maar er zullen vast nog wel lastige momenten komen als dat gaat betekenen dat ik iets wat ik wil niet zou kunnen.

   Like

 2. Lalagè zegt:

  Mooi dat je hierbij stilstaat! Ik heb mijzelf als doel gesteld om na elke vliegreis vijf jaar niet te vliegen. Ik ben dol op treinreizen en hoef niet zo nodig naar andere werelddelen, dus dat moet wel kunnen. Maar ik vind het al heel tof als iemand er bewust voor kiest om te minderen, zoals ik het ook waardeer als iemand minder vlees gaat eten.
  Wel jammer dat je op die site een login moet aanmaken, daar ben ik even te lui voor 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Marianne zegt:

  Wij hebben het geluk dat onze dochters niet dol zijn op reizen en dat ze vlieland en ameland helemaal te gek vinden. Een keer met ze naar Kenia geweest, maar dat is alles in de laatste elf jaar. Nederland heeft zoveel moois te bieden en met de trein kom je ook ver! We zijn welmet ze met de trein naar Frankrijk geweest, doen ook alles zonder auto. Ik denk da dat laatste, dat wij geen auto hebben, ook veel scheelt. We zijn er aan gewend dat we niet alleskunnen doen wat anderendoen. Sommige dingen doen we gewoon niet, punt. Dan kijk ik gewoon naa wat allemaal nog wel kan en dat is nog heel wat.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s