Groene bruiloft – Duurzame uitnodigingen

We hebben een verlovingsfeestje gevierd, een datum en een locatie vastgelegd (over de locatie later meer), zijn druk bezig met de jurken (wat is dat leuk zeg, om bruidsjurken te passen) en het wordt zo langzamerhand tijd om na te denken over een volgend onderdeel van onze bruiloft: de uitnodigingen. We hebben nog wel ruim de tijd om die te versturen, maar na onze komende twee vakanties willen we wel alvast een save-the-date uitsturen. Met een trouwdatum in de zomer kun je daar volgens mij niet vroeg genoeg mee zijn! Ook voor de uitnodigingen zijn we natuurlijk gaan nadenken over welke duurzame(re) keuzes er te maken zijn. 

Digitaal

Wat maakt dat uitnodigingen een grote milieu-impact hebben, is natuurlijk dat er drukwerk voor nodig is. Daarvoor gebruik je allereerst papier, wat bomen kost, en daarnaast worden bij het maken van papier ook vervuilende chemicaliën gebruikt, ook de inkt is meestal niet al te milieuvriendelijk, het hele proces van het drukken kost stroom, kortom je zou bijna gaan denken dat je beter geen uitnodigingen kunt laten drukken. En dat is natuurlijk een eerste optie waar je voor kunt kiezen: digitale uitnodigingen. Je kunt zelfs een website inrichten voor je bruiloft, waar je alle informatie kunt geven en waar gasten zelf kunnen doorgeven of ze komen. Geen papier voor nodig!

IMG_2348

Ik zie hier duidelijk de voordelen van in, maar het voelt toch minder leuk dan het sturen van een tastbare uitnodiging per post. Ik denk dat wij er dus voor kiezen om een deel digitaal te doen, maar niet alles. De save-the-date gaat per mail, en ook de praktische informatie die normaal vaak als extra bijlage meegestuurd wordt met de uitnodiging zouden we per mail kunnen sturen. Alleen de uitnodiging zelf willen we toch wel echt graag per post doen. Door in twee van de drie digitaal te doen besparen we in ieder geval al flink op de impact het drukwerk.

Papier

En gelukkig kun je ook bij papieren uitnodigingen duurzame keuzes maken. Voor gerecycled papier met FSC-keurmerk zijn geen nieuwe bomen nodig en je kunt laten drukken met plantaardige inkt. Tijdens het zoeken naar alternatieven kwam ik ook bijvoorbeeld bamboepapier tegen. Bamboe groeit ontzettend snel, waardoor het heel efficiënt is en dus minder impact heeft op het milieu. Kleding en servies van bamboo kende ik al, en blijkbaar maken ze er dus ook papier van. Maar wat ik misschien nog wel de leukste optie vond die ik tegenkwam, is een trouwuitnodiging op groeipapier, papier met bloemenzaadjes erin. Na het lezen van de informatie zou iedereen dan de uitnodiging kunnen planten en ter herinnering aan onze bruiloft mooie bloemen in z’n tuin of op z’n balkon hebben staan. Dat is toch een mooi idee?

image5

Wat ik tijdens m’n zoektocht op internet nog niet echt heb gevonden trouwens, is een plek waar we mooie uitnodigingen op alternatieve papiersoorten als bamboepapier of groeipapier kunnen laten maken. Als iemand daar een goede tip voor heeft, bij voorkeur een plek waar het ook nog voor een redelijk tarief kan, dan hoor ik dat heel erg graag! En ook andere tips voor duurzame uitnodigingen zijn natuurlijk welkom.

7 gedachtes over “Groene bruiloft – Duurzame uitnodigingen

 1. Wiets zegt:

  Wij hebben door een tekenaar/illustrator onze kaart laten maken en illustreren. Helemaal zoals wij het wilden.. was heel leuk! Vervolgens voor gerecycled papier gekozen, sisaltouw en hup, op de post!

  Geliked door 1 persoon

 2. Linda - Zaailingen zegt:

  Oh wat jammer dat ik geen namen heb onthouden, maar ik heb ook wel eens gehoord dat er ‘groene drukkers’ zijn die rekening houden met inkt en stroom enzo.
  Ik heb zelf visitekaartjes gemaakt van groeipapier (van things that make you feel good) en die bedruk ik met een stempel die ik heb laten maken. Het papier is eigenlijk wel iets te hobbelig voor die stempel. Wel zijn er ook bedrijfjes (o.a. greengiving) die groeipapier voor je kunnen bedrukken. Waarschijnlijk gaat dat beter dan met een stempel, maar ik weet niet of ze daar ook letten op het soort inkt en stroomverbruik.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Green giving heb ik vaker getipt gekregen gister, dank je! Als je toch nog op de naam van zo’n drukker kan komen later, hoor ik het graag.
   En grappig dat je visitekaartjes noemt, want die heb ik nog steeds niet, maar daar kreeg ik gister ook ineens allemaal inspiratie voor.

   Like

 3. Gerien zegt:

  Ik haal al het papier voor mijn webwinkel bij de middelste molen in Loenen. Vrijwillers maken met waterkracht ( schoepenrad) papier met sinaasappelschil, olifantenpoep, graspluimen, aspergesschillen, lijnzaad en noem maar op het mooiste papier. Ook “zaaipapier”. Tevens maken ze papier met een mooi watermerk van oude lompen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s