Groener leven – Terug uit Kaapstad

Eind vorige week zijn we thuisgekomen van onze vakantie in Zuid-Afrika. De eerste paar dagen waren we in en rond Kaapstad, de regio waar zoals ik eerder vertelde een ernstig watertekort heerst. Na al m’n berichten hierover van tevoren, kan ik nu natuurlijk niet anders dan een blog schrijven over hoe ik dat zelf heb ervaren. Ik had vooraf niet echt een beeld van wat het watertekort in de praktijk precies zou betekenen, maar al bij aankomst op het vliegveld was het meteen duidelijk dat je er niet omheen kon. Overal hingen posters en bordjes met informatie. En niet alleen op het vliegveld, maar eigenlijk overal waar we kwamen in die regio, waren duidelijk maatregelen genomen om waterverbruik te verminderen.

In het hostel waar we de eerste paar nachten sliepen mochten we bijvoorbeeld niet koken, geen kleding wassen en was het zwembad leeg. Verder mochten we maar 90 seconden douchen per dag, stond er een teil in de douche om het water op te vangen dat wegstroomt terwijl je wacht op warm water, mochten we de W.C. alleen doorspoelen als echt nodig was, en zat er een waterbespaarder in de kraan in de keuken, waardoor daar maar heel weinig water tegelijk uitkwam. Ons hostel was daar geen uitzondering in, alle bedrijven in de stad hebben verplicht maatregelen genomen om hun waterverbruik te verminderen en overal waar je komt zie je bordjes met wat ze daar doen, zoals bijvoorbeeld deze bij een restaurant. (Zoals je op het linker bordje kunt lezen, is er in Zuid-Afrika ook een serieuze campagne bezig tegen plastic rietjes. Zouden we hier ook moeten doen!)

IMG_2672.jpg

De meeste maatregelen leken me hele zinvolle, maar in sommige gevallen leek het er een beetje op alsof er alleen voor de vorm wat was gedaan. Zo zijn we bij een winkelcentrum geweest waar de kranen in de toiletten waren afgesloten, zodat je je handen alleen met van die hand sanitiser kon wassen waar je geen water voor nodig hebt, maar was er in de toiletten zelf geen knop om met maar een beetje water door te spoelen of een optie om het doorspoelen te stoppen. Waar iedere klant dus een beetje water bespaarde bij het handen wassen, stroomde er vrolijk een hele lading water door het toilet, die ook wel wat minder had gekund. Maar goed, dat was een uitzondering. Over het algemeen werd er erg zuinig gedaan met water, met effect, want zoals ik eerder al vertelde, is Day Zero, de dag dat er geen water meer uit de kraan komt in Kaapstad, uitgesteld tot volgend jaar.

Voor ons was het echt geen enkel probleem om een paar dagen onder waterrestricties te leven. Ik bleek ineens een stuk sneller te kunnen douchen dan thuis en me prima te redden binnen 90 seconden. Het viel me op hoe snel ik daar aan gewend was (maar helaas ook hoe snel ik er daarna toen het niet meer zo kort hoefde weer aan gewend was om langer te douchen). En ook het letten op elke druppel water uit de kraan was echt een kleine moeite. Maar ik kan me wel heel goed voorstellen dat het voor de mensen die daar wonen zo langzamerhand wel wat lastiger wordt om steeds maar binnen de 50 liter water per dag te blijven. Je zal toch echt af en toe de was moeten doen en je haar moeten wassen bijvoorbeeld. Ik hoop dus dat het binnenkort weer meer gaat regenen daar (als de laatste dag van onze vakantie een indicatie was van het weer de komende tijd moet dat goed komen), maar dat als de restricties worden opgeheven of in ieder geval teruggeschroefd mensen zich wel blijven beseffen hoe schaars water is en met hoe weinig ze toe bleken te kunnen tijdens het tekort.

IMG_2708

Net als dat ik vind dat ik ook thuis minder water zou moeten gebruiken, ondanks dat hier geen tekort is. Volgens het Nibud gebruikt een huishouden van twee personen in Nederland gemiddeld 93 m³ per jaar. Als ik de waterrekeningen van de afgelopen paar jaar erbij pak, zitten wij ruim boven gemiddeld, steeds zo rond de 100 m³ per jaar, en het afgelopen jaar zelfs op 113. Dat moet echt omlaag. Ik ga dus nadenken over waterbesparende maatregelen hier in huis en zal daar binnenkort een blog over schrijven. Tips zijn alvast welkom!

16 gedachtes over “Groener leven – Terug uit Kaapstad

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Welkom terug! Confronterend om dat watertekort van dichtbij te zien. Lijkt me best een eye opener.

  Wij gebruiken thuis de helft van wat ‘normaal’ is, maar als ik het omreken is het nog ruim 70 liter per persoon per dag. Hoe dan? We wassen zo min mogelijk en douchen niet elke dag. Dan gaat er nog wel dagelijks een litertje in de pan, naar de planten en iets meer door de wc, maar ik vind het echt best wel veel. Zeven grote emmers per persoon per dag! Misschien toch eens kijken of ik regenwater kan aftappen op mijn (overdekte) balkon en een baksteen in de spoelbak leggen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! Zeker een eye opener. Maar wat ik vooral frustrerend vind is ons bovengemiddelde watergebruik, terwijl ik niet het idee heb dat we gekke dingen doen. Eigenlijk vind ik dat we onder gemiddeld zouden moeten zitten, maar ik ga eerst maar eens heel hard m’n best doen om het terug te dringen tot gemiddeld. Dat moet toch lukken!

   Like

 2. Sara zegt:

  Lijkt mij best heftig om mee te maken. Gelukkig hebben ze het wel al voor elkaar gekregen dat day zero naar volgend jaar is uitgesteld. Hier past het gezegde ‘geef ons heden ons dagelijks brood en af en toe een watersnood’ ook wel. We gaan er pas echt bewust mee om als we zien wat de consequenties zijn.

  Qua waterbesparing heb ik een emmer op het balkon staan om regenwater op te vangen. Dit water geef ik aan de kamerplanten (schijnt ook beter voor ze te zijn omdat er minder kalk in zit). En het klinkt misschien een beetje raar, maar we spoelen niet altijd de wc door. Net zoals je beschreef in je blog, alleen als het echt nodig is.

  Ik zou heel graag nog een wc willen met bovenop de spoelbak een wasbakje, zodat het water waar mee je je handen wast daarna gebruikt wordt om door te spoelen. We zijn een tijdje terug begonnen met uitdenken hoe we dit met onze huidige wcpot voor elkaar kunnen krijgen maar die actie is ergens gestrand helaas. Misschien binnenkort maar weer eens oppakken 🙂

  Ik ben benieuwd naar de tips die je in je blog gaat delen.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ja precies, pas als er echt een serieus groot probleem dreigt gaan mensen pas echt wat doen. Jammer, want als je eerder begint hoeft het niet zo ver te komen!

   Slim idee, van die emmer op je balkon. Ons balkon is zo beschut dat er denk ik niet echt makkelijk water op te vangen is, maar ik zal eens kijken. En dat van de wasbak die uitkomt op de spoelbak lijkt me een geniaal idee. Dat moet je op de markt brengen! 😉

   Ik ben ook vooral heel benieuwd wat bij ons het meeste water kost. Ik ben bang toch de douche, dat is zo’n hele fijne met veel water waar je vanzelf te lang onder blijft staan…

   Like

 3. Sara zegt:

  In Duitsland zijn dat soort wc’s al op de markt! 🙂 Wij hebben er al naar gezocht in Nederland maar niet gevonden, als ik nu google zie ik wel wat opties. Bij Humus (restaurantje in Delft) hebben ze trouwens van dit soort wc’s. Even een zijpad, Humus is een echte aanrader om een keer te gaan eten 🙂
  Terug naar de wc. onze wcpot nog prima, dus we willen alleen een soort opzet stukje, misschien dat ik dat nog wel op de markt kan brengen 😛

  Like

 4. amke zegt:

  Bijzonder om het nu met eigen ogen te zien hoe het er aan toe ging. En wat je zegt: het is waarschijnlijk prima te doen voor een paar dagen, maar als je er echt woont, lijkt het me toch knap lastig. Zeker omdat de consequenties zo groot zijn.
  Wat betreft je eigen watergebruik: je hebt volgens mij van die douchezandlopers, van bijvoorbeeld 2 of 3 minuten. Dat is iets royaler dan in Kaapstad, maar een stuk zuiniger dan gemiddeld. Misschien kunnen die een stok achter de deur bieden om wat korter te douchen?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s