Groene challenge – de Slow Fashion Summer

Ik heb me net op CollAction aangemeld voor weer een nieuwe challenge: de Slow Fashion Summer. De bedoeling van deze challenge is dat je de hele zomer, van 21 juni t/m 21 september, geen nieuwe kleding koopt. Het doel van de actie is best ambitieus: 2500 deelnemers. Ik hoop dus dat ik een paar mensen kan overtuigen om ook mee te doen!

De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën ter wereld en toch kopen veel mensen aan de lopende band nieuwe kleding, alsof het niks voorstelt. Dat is ook wel begrijpelijk, als je bedenkt hoe goedkoop kleding vaak is. Of lijkt, want de werkelijke prijs wordt elders ter wereld betaalt. De werkomstandigheden van de persoon die jouw kleding maakt bijvoorbeeld, voor een extreem laag salaris, daar denken de meeste mensen niet over na. En de impact op het milieu ook niet. 

Tot een paar jaar geleden dacht ik er zelf ook niet echt over na, tot ik me in fair fashion ging verdiepen tijdens een Groene Challenge van een maand. Na die maand ben ik daar niet meer mee gestopt. Ik koop nog steeds alleen fair fashion en tweedehands kleding, en zo heel af en toe iets van een duurzamere lijn in een gewone winkel. (In m’n blog van vorig jaar zomer leg ik uit waarom ik dat laatste niet te vaak doe.)

Deze zomer ga ik dus nog een stapje verder: helemaal niets nieuws. Draag wat je hebt, ruil met vrienden (kledingruilfeestjes zijn helemaal hip op het moment) of koop tweedehands. De laatste jaren is tweedehands kleding kopen steeds normaler aan het worden. Gelukkig maar, want hoe zonde is het om nog draagbare kleding weg te gooien, als je bedenkt hoeveel impact het maken van die kleding heeft gehad. 

Opties genoeg in ieder geval voor het vinden van tweedehands kleding! De foto’s hierboven komen van de Kleretoko, een heel leuk initiatief waar ik eerder al over heb geschreven. Verder zijn er een aantal leuke apps voor tweedehands kleding, en ook op Marktplaats is een hoop te vinden. En, de organisatie van de Slow Fashion Summer belooft binnenkort de #sharechain te lanceren, de grootste online kledingruil ooit. Ik ben heel benieuwd!

Geen enkele reden dus om niet deel te nemen. Er zijn genoeg alternatieven voor nieuwe kleding en je hebt waarschijnlijk meer in je kast liggen dan je denkt. En als je dan toch op CollAction kijkt, de Zomer Zonder Vliegen kan ook nog meer deelnemers gebruiken. Die actie zit nu op 57% en het zou mooi zijn als er een heel vliegtuig aan passagiers aan de grond kan blijven deze zomer! 

9 gedachten over “Groene challenge – de Slow Fashion Summer

 1. Loena schreef:

  Nu ik de blog gelezen heb ben ik toch best gerust. Maar in eerste instantie dacht ik ‘ook geen tweedehands kleding?’. Met een geweldige kringloop net om de hoek ga ik daar vaak even kijken, en vaak kom ik ook met iets terug thuis. Maar als tweedehands wel mag, dan kan ik best meedoen 😉

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk schreef:

   Leuk! Heb je je al opgegeven? Inderdaad, tweedehands mag gewoon. Dat is het doel van de actie, mensen laten zien dat er genoeg alternatieven zijn voor nieuwe kleding. Ik heb zelf toevallig op Koningsdag nog een hele leuke korte broek op de kop getikt voor 50 cent. 🙂

   • Loena schreef:

    Ja ik heb me opgegeven! Rommelmarkten heb ik hier weinig, maar ik ben gezegend met meerdere tweedehands kledingzaken in de stad <3

Geef een reactie