Groene Challenge – Minder water verbruiken thuis

In m’n blogs over het watertekort in Kaapstad heb ik het al een paar keer genoemd: ik wil ook hier thuis wat zuiniger gaan doen met water, ondanks dat hier geen tekort is. Volgens het Nibud gebruikt een huishouden van twee personen in Nederland gemiddeld 93 m³ per jaar. Als ik de waterrekeningen van de afgelopen paar jaar erbij pak, zitten wij ruim boven gemiddeld, steeds zo rond de 100 m³ per jaar, en het afgelopen jaar zelfs op 113. Dat moet toch echt omlaag kunnen! Ik vind dat ik als bewust persoon toch op z’n minst een gemiddeld watergebruik moet hebben, en bij voorkeur eronder. 

Om te beginnen heb ik net maar eens even naar de waterstand gekeken. Normaal doe ik dat vieze luik in de gang maar één keer in het jaar open als er om de stand wordt gevraagd voor de jaarafrekening. Heel even met ingehouden adem kijken en dan snel het luik weer dicht en het laminaat er weer overheen (de viezigheid onder de vloer en mijn huiststofmijtallergie zijn geen fijne combi kan ik je vertellen) en de rest van het jaar denk ik er niet meer aan. Maar goed, als ik wil weten hoe het met ons waterverbruik zit, zal ik even wat vaker moeten kijken. (Echt, vraag me niet wat al die viezigheid onder de vloer is, het ziet er al zo uit sinds ik dit huis kocht negen jaar geleden.) We zitten nu op 873 m³, en afgelopen oktober, toen ik voor het laatst de waterstand door moest geven, zaten we op 825 m³.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik had me er helemaal op voorbereid dat we nu alweer ruim boven gemiddeld zaten, en hoopte met een beetje zuinig doen nog onder de 100 m³ te kunnen blijven dit jaar, maar wat schetst mijn verbazing, we zitten op koers om onder de 93 m³ uit te komen dit jaar! We hebben pas 48 m³ verbruikt, terwijl we er al bijna zeven maanden op hebben zitten. Als we op dezelfde manier doorgaan, komen we zo op de 85 m³ uit dit jaar. Ik ben nu dus een beetje in de war. Of ik kan niet meer rekenen, of we zijn ineens een stuk zuiniger met water. Ik ben me daar alleen niet van bewust, wat we dan hebben veranderd. 

Het enige dat ik kan bedenken is dat we al relatief veel op vakantie zijn geweest de afgelopen zeven maanden, maar het is niet alsof we andere jaren het hele jaar thuis zijn geweest. Of ik moet vorig jaar in m’n haast om het luik weer dicht te doen 815 hebben aangezien voor 825, wat ook zou verklaren waarom we vorig jaar ineens ruim 10 m³ hoger zaten dan de jaren ervoor. In dat geval zouden we nu ook gewoon weer op koers zijn naar een verbruik van ruim 100 m³, wat klopt met de jaren ervoor. Hmm, dit scenario klinkt eens niet zo heel onwaarschijnlijk en dat verandert de boel wel een beetje.

IMG_2772

Anyway, mijn doel voor dit jaar wordt nu om onder gemiddeld uit te komen, en als ik de stand vorig jaar juist heb opgenomen, moet dat zo toch met gemak lukken! Mocht ik inderdaad een foutje hebben gemaakt vorig jaar, dan zitten we alweer boven gemiddeld en moeten we gaan besparen. Om in de gaten te houden hoe het gaat met ons waterverbruik zal ik tot oktober elke maand kijken wat de waterstand is. Ik ben nu toch wel heel benieuwd of we inderdaad zo veel zuiniger zijn geworden, of dat er iets anders aan de hand is. Daarnaast ga ik de komende weken bekijken wat de grootste waterverbruikers zijn hier in huis, en wat we daar nog op zouden kunnen besparen. Wordt vervolgd!

5 gedachtes over “Groene Challenge – Minder water verbruiken thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s