Groene Challenge – Stappen om thuis minder water te verbruiken – deel 1

Naar aanleiding van m’n blogs over het watertekort in Kaapstad en m’n besluit om ook thuis wat zuiniger te gaan doen met water, heb ik afgelopen vrijdag gekeken naar de huidige stand van onze watermeter en hoeveel we dit jaar tot nu toe hebben gebruikt. Dat leverde twee mogelijke scenario’s op. Of we zijn dit jaar al enorm veel zuiniger geworden en hebben pas 48 m³ gebruikt in bijna zeven maanden (waardoor we dit jaar wel ruim onder de 93 m³ per jaar komen, het gemiddelde gebruik voor een huishouden van twee personen in Nederland volgens het Nibud), of ik heb vorig jaar een foutje gemaakt met het doorgeven van de stand (dat verklaart meteen ons hogere verbruik van vorig jaar) en we zitten eigenlijk al op 58 m³, wat zou betekenen dat we gewoon weer rond de 100 m³ uitkomen.

Om erachter te komen welk van de twee scenario’s het meest waarschijnlijk is, zal ik tot oktober (het moment van de volgende jaarafrekening) de watermeter regelmatig blijven bekijken. Daarnaast gaan we ondertussen natuurlijk al beginnen om te proberen ons waterverbruik terug te dringen. Ik vind dat ik als bewust persoon toch op z’n minst een gemiddeld watergebruik moet hebben, en bij voorkeur eronder. In ieder geval zeker niet ruim erboven!

IMG_2772

We hebben in ons appartement in totaal vier kranen, twee in de keuken en twee in de badkamer, redelijk overzichtelijk dus. Het lijkt mij dat we bij alle vier deze kranen wat zouden moeten kunnen besparen. Vandaag begin ik bij de twee in de keuken, de wasmachinekraan en de kraan bij de gootsteen, en volgende week kijk ik naar hoe we in de badkamer ons waterverbruik zouden kunnen minderen. 

De wasmachine

De wasmachine is ongetwijfeld een grote waterverbruiker bij ons in huis. Ik denk dat ik gemiddeld gezien zo’n vijf wassen in de week draai, soms iets meer als we veel hebben gesport. Ik vroeg me eerst af of ik daar wel op zou kunnen besparen. Ik zet bijvoorbeeld nooit de wasmachine aan met maar een halve was, ik wacht altijd tot er genoeg was is om ’m te vullen. En ik gooi ook meestal geen kleren in de was puur omdat ik ze heb gedragen, maar alleen als daar een goede reden voor is, dus als ze niet fris meer ruiken of als er vlekken in zitten.

Maar toen zag ik vorige week ineens de “kort wassen” knop op de machine die ik eigenlijk nooit gebruik (behalve als ik wil dat een was snel klaar is). Tot oktober ga ik die dus voortaan indrukken bij de meeste wassen. Ik ben benieuwd of m’n was nog steeds net zo schoon wordt en of het een effect gaat hebben op ons waterverbruik!

FullSizeRender kopie 3

De gootsteen

De kraan in de keuken gebruiken we voor een hele hoop dingen: water om te drinken voor onszelf en de katten, water om mee te koken, om de planten water te geven, onze handen te wassen en onze tanden te poetsen (we hebben geen wastafel in de badkamer) en voor water om mee schoon te maken. Maar ik denk dat al die dingen bij elkaar in het niet vallen bij waar we die kraan het meest voor gebruiken: de afwas. We hebben geen vaatwasser, dus alles gaat met de hand. Bij elke afwas gaan er flink wat liters water in de gootsteen, en daarnaast gebruiken we veel water om dingen voor te spoelen en om bijvoorbeeld vieze pannen in de week te zetten.

Helaas kan ik voor de afwas niet zo iets simpels bedenken als bij de was. Er zit geen “kort wassen” knop op de gootsteen. Minder afwas veroorzaken zou een optie zijn, maar dat betekent vooral minder koken en bakken, en dat vind ik zeker geen goed idee! Ik zal dus vanaf nu gaan opletten hoeveel water ik door de gootsteen spoel en kijken naar efficiëntere manieren om af te wassen. En ook bij de andere dingen waar we de keukenkraan voor gebruiken zal ik letten op manieren om water te besparen. Als iemand daar nog tips voor heeft, hoor ik het graag!

16 gedachtes over “Groene Challenge – Stappen om thuis minder water te verbruiken – deel 1

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Het schijnt dat de meest nieuwe, zuinige wasmachines juist heel lange programma’s hebben. Dan weekt het gewoon wat langer is geloof ik het idee. Je zou eens moeten kijken of die knop voor korter wassen iets doet met de temperatuur en of je misschien een handleiding kan vinden die iets zegt over watergebruik. Korter lijkt me niet echt een garantie voor minder water (en ook niet voor minder stroom).

  Ik vraag me wel af hoe je in aan vijf wasjes per week komt als je alles niet meteen in de was gooit. Wij hebben er hooguit eentje in de week. Nou heb ik wel een vriend die bijna nooit iets in de was doet en sporten we allebei nauwelijks, maar het verschil tussen een en vijf is wel erg groot. Gebruiken jullie veel handdoeken misschien?

  Minder afwas probeer ik inderdaad ook niet te maken door minder te koken, maar wel door dingen opnieuw te gebruiken. Vooral ontbijtbordjes en glazen, maar ook wel eens een pan waar alleen maar een beetje olie in zit of groenten in gekookt zijn. Dat doe ik vooral uit luiheid 😉

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Goeie tip, ik ga de handleiding er eens bij zoeken en kijken wat die zegt over de korte stand! Ik denk niet dat het iets met de temperatuur doet, want ik kan gewoon bij elke temperatuur en elk programma “kort” erbij aan zetten.

   Ik zal ook eens gaan tellen of we echt op vijf in de week zitten, maar volgens mij klopt dat wel ongeveer. Misschien in de zomer iets minder, omdat je dan minder grote kledingstukken draagt. We verschonen om de week het bed, wat al twee wassen oplevert (het past niet allemaal in een keer in de machine, dus de ene week was ik het hoeslaken met de kussenslopen en wat kleding erbij en de andere week het dekbedovertrek). Verder inderdaad ongeveer een keer in de week (of net iets vaker) een lading handdoeken (met theedoeken, vaatdoekjes andere schoonmaakdoekjes en wasbare wattenschijfjes) en dan verder kleding. Sportkleding is wel echt een veroorzaker van veel was bij ons. Vooral in de winter, dan zijn het ook nog eens lange broeken en vesten, waardoor je sneller een machine vol hebt.

   Ik vind het in ieder geval knap dat jij het redt met één wasje in de week! Pannen hergebruiken doe ik ook, inderdaad vooral uit luiheid. 😉

   Like

   • Linda - Zaailingen zegt:

    Volgens mij zit er dan maar één ding op: stoppen met sporten 😛 Dat scheelt echt veel kleding en handdoeken. Ik gebruik alles altijd eindeloos voordat ik het was, maar sportkleding lijkt me wel de grens. Klinkt trouwens ook alsof we een iets grotere wasmachine hebben (of een kleiner bed) dan jullie, want bij ons past al het beddengoed er wel net in een keer in. Belangrijker is denk ik het watergebruik. Dat is bij een oude wasmachine veel hoger dan bij een nieuwe, zuinige.

    Geliked door 2 people

   • Linda - Zaailingen zegt:

    Ik heb de mijne gecheckt: 7 kilo, 9400 liter water per jaar (bij gemiddeld gebruik) en 50 liter voor een wasbeurt met katoenprogramma. Nu gebruik ik altijd het ‘super eco’-programma, maar geen idee of en hoeveel minder water hij dan gebruikt. Met een wasje per week van maximaal 50 liter kom ik dan uit op 2600 liter per jaar. Interessant! Als ik water wil besparen kan ik beter minder naar de wc en korter douchen, zo te zien 😛

    Geliked door 1 persoon

   • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

    Ik heb inmiddels een deel van de informatie gevonden. Ik heb een wasmachine van 6kg, iets kleiner dus. Bij het normale wasprogramma dat ik altijd gebruik, verbruikt ie 58 liter water. Daarbij spoelt ie volgens het boekje al een keer minder dan gebruikelijk (dat extra spoelen kan je weer aanzetten), maar mijn wasmachine is ook wel een jaar of 10 oud denk ik.
    Er zit ook een eco-programma op dat 25 minuten langer duurt, maar wel maar 46 liter water verbruikt (en ook nog wat minder stroom). Het jammere van dit programma is dat ie alleen op 60 graden kan, wat ik echt te warm vind voor kleren. Dit programma ga ik voortaan wel gebruiken voor handdoeken, dus dat scheelt dan toch alweer 14 liter per keer, wat met 1x handdoeken wassen in de week uitkomt op een waterbesparing van 728 liter. Dat lijkt me de moeite waard!
    Over wat de knop “kort” doet met het waterverbruik heb ik niets kunnen vinden in het boekje. Daar ga ik fabrikant even over mailen!

    Like

 2. Anja zegt:

  Wel af en toe de wasmachine een hete was laten draaien en goed laten spoelen, ook al is dat niet goed voor je watergebruik, het is beter voor de machine (gaat ‘ie langer mee) en je was wordt er fris(ser) en schoner van.

  Like

 3. nickydekker zegt:

  Mijn oplossing is simpel: minder vaak afwassen. Twee keer in de week is meer dan genoeg 😉 En wil je niet tegen je vieze afwas aankijken? Ruim dan een keukenkastje leeg waar je de vuile vaat in zet. Scheelt ook behoorlijk wat vliegen, fruitvliegjes etc.

  Het scheelt of je een wasmachine met kleine of grote inhoud hebt. Ik heb een vrij nieuwe energiezuinige wasmachine van 8 kg, waardoor ik ongeveer 3 wassen per 2 weken heb incl. beddengoed en sportkleding. Met bovendien allerlei wasprogramma’s, waaronder korte (15 min) tot hele lange (ruim 3 uur geloof ik).

  Geliked door 1 persoon

 4. Hanneke zegt:

  Een kort programma op je wasmachine zal je waarschijnlijk niet veel water besparen. Het gaat je vooral meer energie kosten. De wasmachine verbruikt op de korte programma’s namelijk meer stroom om in korte tijd het water te verwarmen. Daarom zijn eco programma’s zo lang.
  Wat betreft was: je zou een handdoek vaker kunnen gebruiken. Immers, als je gedouched hebt ben je schoon . Wij hebben zeven mensen in huis en ik draai ‘s winters 8-10 wassen en zomers 8 wassen (wel een 8 kg trommel) inclusief sportkleding en beddengoed. Dat vervangen we ook om de week. Daarbij gebruik ik voor de baby ook nog wasbare luiers. Bij mij was het eerder gerust twee wassen meer, toen we bij elke douchebeurt een nieuwe handdoek pakten.
  De afwas kun je beperken door te geen ontbijtbord maar een dinerbord te gebruiken voor de broodmaaltijd. Als je netjes smeert en eet, kun je je bord en beste, de hele dag gebruiken tot en met het avondeten. Steeds even de kruimels eraf. Dan qua drinken gebruik je een glas voor water en fris en een mok voor koffie/thee en zuivel. Die kunnen ook de gehele dag mee. Het water glas bij het avondeten gebruiken wij ook voor het toetje: scheelt ons zes bakjes (baby eet geen toetje mee). Potten en pannen e.d probeer je zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
  Voor het voorspoelen gebruik je ook een afwasteil. Die hoef je maar een keer te vullen, want als het water wat vies is bij het afspoelen geeft niet: het gaat om de ergste viezigheid eraf halen, de rest komt bij het wassen. Ook dat weer in een teiltje en het evt. Naspoelen ook. Dan heb je totaal max drie teiltje water gebruikt voor je dagelijkse afwas. Met twee personen hoef je sowieso maar een keer per dag af te wassen, lijkt me.
  Verder zou ik je douchewater en wc water niet onderschatten. Dat zijn ook twee kranen en die gebruiken veel water.
  Sommige mensen beperken het water gebruik van het toilet door alleen door te spoelen bij een grote boodschap. Zelf vind ik dat niet zo hygienisch, omdat je dan toch urinesteen in de pot krijgt, maar goed het zou zo maar dertig liter op een dag kunnen schelen. Je spoelt immers zo’n 6 liter water door bij een keer spoelen.
  Tot slot een tip voor de echte spartaan: koud douchen.
  Als je er op googled zul je vinden dat het super gezond is. Het bespaart je in ieder geval water, want je staat er nooit meer per ongeluk tien minuten onder. Ook met een waterbesparende douchekop gebruik je echt veel water onder de douche.
  Voor je huid is elke dag douchen trouwens niet eens echt goed: verstoort de natuurlijke vochtigheidsbalans. Dus misschien alleen douchen op de dagen dat je sport en verder een washandje om je goed te wassen bij de wastafel. Zolang je je goed wast is het echt niet vies om het zo te doen.
  Dat koud douchen kan ik je echt aanraden. Ik moet zelf elke keer even een drempeltje over (ik draai de kraan in drie stappen van lauw naar koud) maar na afloop van de korte douchebeurt ben ik heerlijk warm en fris tegelijkertijd.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Wow, wat een uitgebreide reactie, dank je wel! Op het watergebruik in de douche/toilet kom ik later nog terug, want je hebt helemaal gelijk, daar gaat een groot deel van ons water heen. Handdoeken hergebruiken doen we al wel, maar nog niet zo veel als wel zou kunnen. Dat is nog wel een stap om te zetten inderdaad!
   Hoe het zit met het waterverbruik van m’n wasmachine bij de verschillende programma’s ga ik uitzoeken, dat een kort programma niet vanzelfsprekend minder water verbruikt, daar had ik helemaal niet bij stil gestaan, maar je bent niet de eerste die dat zegt. Goed punt dus!

   Like

 5. resaarcle zegt:

  Heb je nog zo’n oud toilet met een zichtbaar spoelreservoir? Dan kan je het deksel loswrikken een fles erin steken zodat ie minder water bijvult. Je kan onder de kraan een bakje zetten dat het water opvangt als je groenten spoelt, dat kan je dan weer gebruiken om planten water te geven of het toilet door te spoelen. Bekertje gebruiken bij het tandenpoetsen. Wie weet doe je dat allemaal al, ik probeer maar, he.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Thanks voor de goede tips! Iets in de spoelbak leggen is inderdaad een optie (als ik ‘m los krijg tenminste, het is nogal een oud ding). En water opvangen in de gootsteen ben ik mee begonnen. Ik probeer zo veel mogelijk op te vangen voor of de plantjes, of in de waterkoker (bijvoorbeeld als ik de kraan laat stromen om het water warm of juist koud te krijgen).

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s