Groene Challenge – Stappen om thuis minder water te verbruiken – deel 2

Naar aanleiding van m’n blogs over het watertekort in Kaapstad en m’n besluit om ook thuis wat zuiniger te gaan doen met water, heb ik twee weken geleden gekeken naar de huidige stand van onze watermeter en hoeveel we dit jaar tot nu toe hebben gebruikt. Dat leverde twee mogelijke scenario’s op. Of we zijn dit jaar al enorm veel zuiniger geworden en hebben pas 48 m³ gebruikt in bijna zeven maanden (waardoor we dit jaar wel ruim onder de 93 m³ per jaar komen, het gemiddelde gebruik voor een huishouden van twee personen in Nederland volgens het Nibud), of ik heb vorig jaar een foutje gemaakt met het doorgeven van de stand (dat verklaart meteen ons hogere verbruik van vorig jaar) en we zitten eigenlijk al op 58 m³, wat zou betekenen dat we gewoon weer rond de 100 m³ uitkomen.

Om erachter te komen welk van de twee scenario’s het meest waarschijnlijk is, zal ik tot oktober (het moment van de volgende jaarafrekening) de watermeter regelmatig blijven bekijken. Daarnaast gaan we ondertussen natuurlijk al beginnen om te proberen ons waterverbruik terug te dringen. Ik vind dat ik als bewust persoon toch op z’n minst een gemiddeld watergebruik moet hebben, en bij voorkeur eronder. In ieder geval zeker niet ruim erboven! We hebben in ons appartement in totaal vier kranen, twee in de keuken en twee in de badkamer, redelijk overzichtelijk dus. Het lijkt mij dat we bij alle vier deze kranen wat zouden moeten kunnen besparen. 

Vorige week ben ik begonnen bij de twee in de keuken (de wasmachinekraan en de kraan bij de gootsteen) en vandaag kijk ik naar hoe we in de badkamer ons waterverbruik zouden kunnen minderen. Maar voordat ik dat doe, kom ik eerst nog even terug op de wasmachine.De wasmachine

Naar aanleiding van m’n blog van vorige week kreeg ik de tip om eens in het boekje van m’n wasmachine te kijken wat het waterverbruik van de verschillende programma’s was. Ik ging er vanuit dat een korter programma ook automatisch minder water zou verbruiken, maar dat bleek wat kort door de bocht! Het was een beetje lezen met hindernissen (het boekje is vertaald in een bijzonder soort Nederlands en ik mis ook minstens één pagina), maar ik heb de meeste informatie die ik zocht kunnen achterhalen. Mijn wasmachine is een jaar of tien oud denk ik, is er eentje voor zes kilo en gebruikt voor het programma dat ik normaal kies 58 liter water. Dat is vergeleken met nieuwere wasmachines niet superzuinig. Als ik uit ga van vijf wassen in de week kom ik daarmee op 15 m³ per jaar, een aanzienlijk deel van 100 m³ die we per jaar verbruiken, maar wel in verhouding iets minder dan ik had gedacht. 

IMG_2772

In het boekje las ik ook dat het eco-programma dat ik eigenlijk nog nooit heb gebruikt slechts 46 liter water verbruikt (en ondanks dat het 20 minuten langer is dan het normale programma ook nog iets minder stroom). Helaas is dit programma standaard op 60 graden, wat toch echt te warm is voor kleren. Ik zal het in ieder geval wel voortaan voor handdoeken gaan gebruiken, wat met één keer handdoeken wassen in de week uitkomt op een besparing van 728 liter per jaar. Voor kleren zag ik een heel kort “opfris”-programma, voor als kleren eigenlijk niet heel vies zijn, op 30 graden. Maar dat blijkt 57 liter water te verbruiken, dus dat schiet niet echt op! Wat de stand “extra kort” die ik bij elk programma aan kan zetten (waarvan ik de vorige keer zei dat ik die voortaan zou gebruiken) doet qua waterverbruik blijkt niet uit het boekje. Omdat ik nu wel heel nieuwsgierig ben, heb ik daar de producent over gemaild. Wordt vervolgd dus! 

Daarnaast is de beste manier om water te besparen op de was natuurlijk om minder vaak te wassen. Ik denk dat we nu zitten op drie keer een handdoekenwas in de twee weken. Als we sommige handdoeken nou net iets vaker gebruiken, en ik gewoon ook net iets minder vaak douche (daar kom ik zo op terug!), zou ik dat denk ik wel terug moeten kunnen dringen tot één lading handdoeken in de week. 

De badkamer

Goed, en dan dus de badkamer. Als de wasmachine 15 m³ per jaar verbruikt, dan blijft er nog 85 m³ over. Het is natuurlijk niet te achterhalen hoeveel we precies bij de gootsteen gebruiken, maar het lijkt mij dat toch het overgrote gedeelte van de 85 m³ in de badkamer wordt verbruikt. We hebben daar geen wastafel, alleen een douche en een toilet. De knop op ons toilet is heel eenvoudig weer terug te drukken, waardoor het doorspoelen stopt. Tot nu toe deed ik dat eigenlijk zelden, maar het lijkt me niet nodig om elke keer de volledige inhoud van de spoelbak door het toilet te spoelen. Daar ga ik dus voortaan aan proberen te denken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En dan de douche. Tsja, dat is een heikel puntje. We hebben zo’n ontzettend fijne douche waar heel veel water tegelijk uitkomt, waarvan ik stiekem heel goed weet dat ie heel veel water verbruikt, maar ja, het is zo fijn, zo’n douche! Er zijn dus eigenlijk twee opties. Of de douche zelf aanpassen en dus een waterbesparende douchekop installeren, of ons douchegedrag aanpassen. Voorlopig ga ik voor optie twee, maar als dat niet genoeg oplevert, wordt het denk ik toch tijd om uit te proberen hoe een waterbesparende douchekop bevalt. 

Dat ik prima korter kan douchen heb ik in Zuid-Afrika ondervonden. Daar mochten we op sommige plekken maximaal 90 seconden douchen en als ik m’n haar niet hoefde te wassen, ging dat echt met gemak. Om te beginnen zal ik dus voortaan maar gewoon een timer zetten op 90 seconden, in ieder geval de keren dat ik douche zonder m’n haar te wassen. Als ik wel m’n haar was/spoel zal ik iets meer tijd nodig hebben, maar ik kan in ieder geval prima de kraan uitzetten als ik m’n spoeling in m’n haar aan het gieten ben (behalve dan misschien in de winter, als het heel koud is in de douche). Daarnaast kan ik ook best wat minder vaak douchen. Nu komt het soms zo uit dat ik twee keer op een dag douche, eerst ’s ochtends en dan ’s middags of ’s avonds na het sporten nog een keer. Dat valt beter te plannen! 

Wat al deze kleine veranderingen bij elkaar op zullen leveren is even afwachten, maar ik ben erg benieuwd.

7 gedachtes over “Groene Challenge – Stappen om thuis minder water te verbruiken – deel 2

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Gek eigenlijk dat het zo lastig te achterhalen is wat die wasmachines nou precies verbruiken. Maar inderdaad, de totale hoeveelheid water per jaar van een wasmachine viel me eigenlijk ook best nog wel mee.

  Douche en wc zijn dan waarschijnlijk toch de grootste ‘doosdoeners’. Wij hebben zo’n prehistorische wc zonder spaarknop. Ik voel me even heel dom nu dat ik niet eens geprobeerd heb om hem tijdens het spoelen weer terug te duwen. Dat zou makkelijk zijn! Anders overweeg ik om een gevulde fles of baksteen in de spoelbak te leggen, zodat er niet zoveel water in past.

  Wat ik lastig vind aan het douchen, is dat ik al liters verspil voordat het water überhaupt warm is. Ik zie het niet zo zitten om met een emmer in onze minibadkamer te staan, maar ik wil daar toch iets mee doen. Dus als je nog ideeën hebt… 😉 Anders moet ik dat misschien in de spoelbak van de wc zien te krijgen.

  Ik vind onze spaardouchekop trouwens helemaal niet onder doen voor een ouderwetse, dus ik zou dat sowieso aanbevelen. Heb je meteen een goede smoes of soms wat langer te blijven staan. Zo’n douchekop hoeft ook niet veel te kosten trouwens. Minder vaak douchen is wel het meest effectief, lijkt me. Ik zei toch dat je moest stoppen met sporten 😛

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ja, al dat sporten van ons is absoluut slecht voor ons waterverbruik! Meer bankhangen it is. 😜

   Ik ben benieuwd of ik de info die ik mis over m’n wasmachine ga krijgen. Gek inderdaad, dat niet alles wordt toegelicht in de handleiding.

   Ik heb gister (na het sporten, gaan we weer) voor het eerst met een timer gedoucht. Voor ik het water op temperatuur had, was ik al bijna 30 van de 90 seconden kwijt. Maar de overgebleven 60 seconden voelden best lang eigenlijk! Waarschijnlijk omdat ik er heel bewust van was dat elk moment de timer kon gaan, ipv dat ik in gedachten verzonken onder de douche stond. En ja, als we dat eerste koude water toch eens ergens voor konden gebruiken. Misschien toch maar een emmer in de douche zetten…

   Like

 2. Katrien zegt:

  Het is maar een kleine oplossing, maar terwijl het water opwarmt, kuis ik de douche met het koude water 🙂

  90 seconden lijkt heel kort, maar ik denk niet dat ik er zoveel over zit, dus ik ga het ook eens timen (ik zit wel de douche tussendoor uit terwijl ik shampoo en spoeling doe, dus misschien moeilijker te timen)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s