Groene Challenge – Update waterverbruik

Naar aanleiding van m’n blogs over het watertekort in Kaapstad en m’n besluit om ook thuis wat zuiniger te gaan doen met water, heb ik begin mei naar de stand van onze watermeter gekeken. Dat leverde twee mogelijke scenario’s op. Of we zijn dit jaar al enorm veel zuiniger geworden, waardoor we dit jaar wel ruim onder de 93 m³ per jaar komen (het gemiddelde gebruik voor een huishouden van twee personen in Nederland volgens het Nibud), of ik heb vorig jaar een foutje gemaakt met het doorgeven van de stand (dat verklaart meteen ons hogere verbruik van vorig jaar), wat zou betekenen dat we gewoon weer rond de 100 m³ uitkomen. Om erachter te komen welk van de twee scenario’s het meest waarschijnlijk is, zal ik tot oktober (het moment van de volgende jaarafrekening) de watermeter regelmatig blijven bekijken. Daarnaast zijn we ondertussen natuurlijk al begonnen om te proberen ons waterverbruik terug te dringen. Ik vind dat ik als bewust persoon toch op z’n minst een gemiddeld watergebruik moet hebben, en bij voorkeur eronder. In ieder geval zeker niet ruim erboven!

Het was inmiddels 1,5 maand geleden dat ik voor het laatst naar de stand van onze watermeter heb gekeken, dus ik heb net het vieze luik maar weer eens opgetild. De huidige stand is 881, dus 8 m³ meer dan begin mei. Voor 1,5 maand valt me dat niet tegen (met het gemiddelde gebruik van 93 m³ per jaar kom je uit op 7,75 m³ per maand). Zelfs als ik de twee weken dat we op vakantie waren eraf trek (er is in die periode wel wat water verbruikt voor de katten en door de schoonmaakster, maar natuurlijk veel minder dan normaal), is 8 m³ voor ruim een maand minder dan wat we de afgelopen jaren steeds gemiddeld gebruikten. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit of we dit jaar nou zuiniger zijn geworden of ik vorig jaar een fout heb gemaakt, dus ik blijf de stand gewoon in de gaten houden.

IMG_2708

Het was na de vakantie eerlijk gezegd wel even wennen om weer terug te gaan naar m’n maatregelen voor zuiniger waterverbruik, maar inmiddels zit het er wel weer in. Om kort te douchen gebruik ik geen timer meer, het lukt me nu meestal ook goed zonder timer om echt maar heel even onder de douche te staan als ik m’n haar niet was, en de meeste keren denk ik er wel aan om de knop van de WC weer terug te drukken zodat niet al het water uit de stortbak er doorheen spoelt. Ook de aanpassingen in de was zijn makkelijk vol te houden: alle handdoekenwassen gaan op de eco-stand en door af en toe een handdoek een keertje extra te gebruiken hebben we nog maar één handdoekenwas in de week (eerst waste ik de handdoeken meestal elke dag of 5 à 6), wat bij elkaar toch op een besparing van een kleine 1,5 m³ per jaar komt. 

Ik had eerder al verteld dat ik de fabrikant van m’n wasmachine had gemaild om te vragen wat de knop “extra kort” precies doet met het waterverbruik en daar heb ik een redelijk nietszeggend antwoord op gekregen in de trant van “het is programma is korter, dus minder water”, wat ik zelf ook eerst dacht, maar waarvan ik inmiddels weet dat dat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ik mail niet voor niets de fabrikant! Ik heb er dus nog maar even een extra mailtje aan gewaagd met concretere vervolgvragen, maar daar heb ik nog geen reactie op gehad. Ik ben benieuwd of dat nog komt!

Nieuw waterdilemma

Naar aanleiding van onze vakantie in India heb ik trouwens nog wel weer een nieuw waterdilemma, maar dan van een hele andere aard. In Nederland drink ik altijd water uit de kraan en weiger ik water uit plastic flessen, maar in landen als India is dat helaas niet mogelijk. Gelukkig waren op de meeste plekken waar we verbleven of een waterfilter of een grote tank met drinkwater, waardoor we onze eigen flessen konden vullen en daar maar weinig plastic hebben gebruikt, maar in Rishikesh was dat er niet, en zijn we vijf dagen volledig afhankelijk geweest van flessenwater. Met temperaturen van ruim boven de 40 graden was ik erg blij dat de literflessen water zo ongeveer op elke straathoek te koop waren voor bijna niks, maar ik werd erg verdrietig van de hoeveelheid plastic die we in die vijf dagen hebben verzameld. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En nou waren dit nog maar vijf dagen. Hoe gaat dat dan straks als we vijf maanden op reis gaan met onze huwelijksreis volgend jaar? Een groot deel van die vijf maanden zijn we in landen waar je ook niet uit de kraan kunt drinken. Dan heb je het echt over honderden en honderden plastic flessen. Dat wil ik absoluut niet op m’n geweten hebben, dus de komende tijd ga ik me verdiepen in mogelijke alternatieven. Ik heb al een beetje gegoogeld en iets gevonden over een pen waarmee je zelf je water kunt steriliseren. Als iemand daar ervaring mee heeft, hoor ik het graag! 

Oh, en vergeet niet dat er morgen (21 juni, exact een jaar voor onze trouwdatum) twee hele leuke challenges starten waar je nog aan mee kunt doen: de Slow Fashion Summer en de Zomer Zonder Vliegen! Voor de laatste is de target van het aantal deelnemers al gehaald, maar bij de Slow Fashion Summer is dat nog niet het geval. Ik ga ’m sowieso doen, maar het zou wel heel tof zijn als 2500 mensen zouden toezeggen om een hele zomer lang geen nieuwe kleding te kopen. Meld je dus vooral aan als je dat nog niet gedaan hebt!

5 gedachtes over “Groene Challenge – Update waterverbruik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s