Groener leven – Heb ik al een minimalistische garderobe?

De Slow Fashion Summer leek me een mooi moment om eens te inventariseren hoeveel kleding ik eigenlijk precies nog heb. Ik zeg “nog”, omdat ik al een paar jaar bezig ben om het aantal kledingstukken in m’n kast langzaamaan terug te dringen. Het idee van een minimalistische garderobe spreekt me heel erg aan, maar het in één keer drastisch aanpakken van m’n garderobe niet zo, dus heb ik het anders aangepakt. Bij elk nieuw kledingstuk dat m’n kast in komt, gaan er twee andere weer uit, zodat ik geleidelijk opruim en ook beter nadenk bij elk nieuw item dat ik koop. Het moet namelijk wel twee andere kledingstukken waard zijn.

Ik kan me niet meer precies herinneren wanneer ik daarmee ben begonnen, maar het moet wel minstens twee jaar geleden zijn. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik er zo lang meer door zou gaan, je kan immers niet oneindig bij elk nieuw kledingstuk er twee voor weg doen, dan eindig je met een lege kast. Zodra ik op het punt kom dat ik voor m’n gevoel precies genoeg kleding heb, verander ik de regel in één erin één eruit, maar dat punt heb ik nog steeds niet bereikt. Ook toen ik laatst aan het begin van de Slow Fashion Summer in totaal elf nieuwe tweedehands kledingstukken had gekocht lukte het me nog steeds om er 22 andere voor weg te doen. Er zijn elke keer toch wel weer dingen die ik helemaal af heb gedragen en te versleten zijn, of dingen die ik om de een of andere reden toch juist niet graag draag.

Gister nog heb ik het bovenstaande shirtje gedoneerd aan de #sharechain op Instagram. (Het idee daarvan is dat ik het shirtje weggeef aan iemand, die zelf weer een nieuw kledingstuk online zet om weg te geven, enzovoorts. Het is nu ik dit schrijf nog niet geclaimd, dus mocht je geïnteresseerd zijn, laat het gerust weten.) Dit shirtje vind ik echt heel leuk (want bloemetjes) en daarom ligt het nog steeds in m’n kast, maar is me eigenlijk net te groot, waardoor ik me er niet helemaal prettig in voel en het zelden draag. Hopelijk past het iemand anders beter!

Nadat ik het shirtje online had gezet ben ik de kledingstukken in m’n kast (en in de wasmand, aan het wasrekje, op m’n stoel in de slaapkamer en wat ik aanhad) gaan tellen. Sokken, ondergoed, zwemkleding, panty’s en leggings voor onder kleding, schoenen, jassen, sjaals (en andere buitenkleding zoals handschoenen) heb ik voor nu even buiten beschouwing gelaten. Wie weet ga ik dat ook nogs eens tellen, maar voor nu heb ik me even tot de gewone kleding beperkt. Dit is wat ik op dit moment heb. 

img_2740

Broeken

 • 5 lange broeken (1 dunne zomerbroek, 1 spijkerbroek en 3 nette broeken)
 • 3 korte broeken (2 hele korte en 1 knielengte)
 • 5 sportbroeken (2 lange, 2 korte en 1 knielengte)
 • 2 yogaleggings (1 lange en 1 driekwart)
 • 2 pyjamabroeken

Rokjes/jurken

 • 4 rokjes 
 • 15 jurken (2 met lange mouwen, 5 met korte mouwen, 4 mouwloze, 3 met spaghettibandjes en 1 trouwjurk)

Truien/vesten/jasjes

 • 2 truien (1 met lange mouwen, 1 met driekwart mouwen)
 • 11 vesten (3 open dunne vestjes, 2 open dikke vesten, 4 dichte vestjes, 1 capuchonvest, 1 sportvest)
 • 1 bolero
 • 2 jasjes (1 colbertje, 1 kort jasje voor over jurkjes)

Shirts/topjes

 • 5 shirts met lange/driekwart mouwen (waarvan 1 om in te sporten)
 • 12 shirts met korte mouwen (waarvan 3 om in te slapen en 2 om in te sporten)
 • 10 tanktopjes/mouwloze shirts (waarvan 2 om in te sporten)
 • 8 spaghettihemdjes (waarvan 1 om in te slapen)

In totaal kom ik op 87 kledingstukken, maar dat is inclusief sportkleding en pyjama’s, die je normaalgesproken niet meetelt bij het samenstellen van een capsulegarderobe. Als ik de sportkleding (13 stuks) en de kleding om in te slapen (6 stuks) eraf haal, kom ik op 68 stuks. Ter  vergelijking, een capsulegarderobe telt vaak 33 kledingstukken (dat is dan weer wel inclusief schoenen), maar is slechts bedoeld voor één seizoen (drie maanden dus). Mijn 68 kledingstukken voor het hele jaar vind ik in verhouding nog niet tegenvallen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben niet zo van het beperken van kleding tot een bepaald seizoen. Ja ok, ik draag m’n korte broeken niet midden in de winter en m’n warmste vest niet in de zomer, maar de meeste andere kleding draag ik het grootste deel van het jaar. Met een panty en een vest erbij kan een mouwloos jurkje bijvoorbeeld prima in de winter. En de shirtjes die ik in de zomer bij een korte broek draag, draag ik in de winter onder m’n kleding. Een capsulegarderobe samenstellen per seizoen past dus niet echt bij mij. Ik kijk liever naar m’n totale garderobe. Nu ik daar een overzicht van heb, zie ik nog wel een paar dingen die ik kan aanpakken. 

M’n sport- en slaapkleding had ik voor het tellen exact kunnen opnoemen en is wat mij betreft zo ongeveer op het optimale aantal (één slaapshirtje minder zou op zich nog wel kunnen). De kleding om in te sporten lijkt nog best veel, maar met de verschillende seizoenen en was-technisch gezien denk ik dat ik dit allemaal wel nodig heb. Als een van de sportbroeken stuk gaat, zou ik eens kunnen kijken of ik het red met eentje minder, maar ik ga er niet bewust een van weg doen.

Waar ik absoluut wel een beetje van schrok is m’n aantal jurken. Ik weet dat ik graag jurkjes draag, maar dat ik er 14 heb (m’n trouwjurk even buiten beschouwing gelaten), had ik vooraf niet verwacht. En ik denk dat als ik ze op had moeten noemen, ik er zeker een paar was vergeten. Daar ga ik de volgende keer dat er iets weg gaat dus wel even kritisch naar kijken! Ook de aantallen vesten en shirts kunnen nog wel iets omlaag denk ik. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik heb ook even gekeken naar dingen die ik niet/weinig draag. Er zijn op dit moment vijf kledingstukken in m’n kast die ik nog helemaal niet heb gedragen: m’n trouwjurk, een heel mooi vintage jurkje uit Berlijn waarvoor ik al een jaar op de juiste gelegendheid wacht, een lange tanktop waarvan ik denk dat ik die wel kan gebruiken voor yoga of om ergens onder te dragen maar het toch steeds niet doe, het recent opnieuw gevonden bloemetjesvestje en een spaghettihemdje uit dezelfde aankoop. Met de laatste twee items en m’n trouwjurk komt het wel goed, maar die andere twee draag ik misschien toch om een reden niet. Ik denk dat de lange tanktop eigenlijk best weg kan, maar het jurkje uit Berlijn wil ik toch wel echt graag gaan dragen. 

Het korte jasje draag ik zelden, eigenlijk alleen bij bruiloften (ik heb het ooit gekocht voor de bruiloft van m’n zusje). Ik ga er eens over nadenken of het het waard is om het voor die ene keer per jaar in de kast te laten hangen, of dat ik dan misschien ook iets anders aan kan. Ook alle vier m’n rokjes draag ik weinig. Dat komt dan weer vooral door een gebrek aan shirtjes die er goed bij combineren en dat een jurkje pakken dan vaak makkelijker is. Ik ga binnenkort denk ik maar eens specifiek op zoek naar shirtjes voor bij de rokjes, en dan meteen kijken of ik ze allemaal nog wel wil houden. Ook een van m’n drie nette broeken kan denk ik wel weg. Ik bewaar ’m steeds omdat ik anders geen zwarte broek meer heb, zo’n basic item waarvan ik dacht dat ik niet zonder kon. Maar tegelijkertijd heb ik ’m echt al een paar jaar niet aan gehad (en dus ook blijkbaar niet nodig gehad), en zo mooi is ie ook niet meer. 

Ik dacht dat ik best een goed overzicht had van m’n garderobe, maar alles zo op een lijst zetten heeft me toch nog wel een paar nieuwe inzichten gegeven. Misschien moet ik dit over een tijd (een half jaar ofzo) gewoon nog eens doen!

3 gedachtes over “Groener leven – Heb ik al een minimalistische garderobe?

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Oh, dat tellen wil ik al heel lang ‘ooit nog eens een keer’ doen, maar ik stel het steeds uit omdat ik nog best veel items heb die ik eigenlijk niet meer wil maar toch blijf dragen omdat ik anders haast geen shirts/broeken meer heb, haha. Wel goed om te horen dat het extra zicht geeft. Klinkt alsof je al een heel eind op de goede weg bent! Heb je nog steeds het idee dat je nog makkelijk dingen weg kan doen? Als je veel jurkjes hebt, maar ze wel graag draagt, is dat ook oké toch?

  Ik kan me helemaal vinden in je idee over één capsule voor alle seizoenen. Aantallen vind ik niet zo belangrijk, maar ik zou graag uitkomen op een (niet te grote) selectie van stukken die ik met liefde draag en grotendeels het hele jaar door. En dan natuurlijk zoveel mogelijk fair of tweedehands. Zal nog even duren en ook nooit helemaal klaar zijn, maar ik ben op weg 😉

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ik heb er ook een hele tijd tegen aan zitten hikken, maar nadat ik recent weer flink wat had gekocht en weggedaan, vond ik het er nu wel een mooi moment voor. Ik kan het je aanraden!

   Met die jurkjes kan ik me gewoon niet voorstellen dat ik zal alle 14 echt graag draag en wil houden. Ik ga even in de gaten houden welke ik het liefst draag en welke er toch blijven hangen. Er kunnen er vast nog wel een paar weg.

   Ik heb ook niet echt een doelaantal waar ik op uit wil komen, maar wil eindigen met een garderobe vol dingen die ik allemaal graag en regelmatig draag. Het viel me trouwens op hoeveel van m’n kleding ondertussen al tweedehands en fair is, meer dan ik had gedacht.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s