Groene Challenge – Waterupdate

Toen ik eerder dit jaar begon met m’n blogs over water en hoe ik op m’n watergebruik wou besparen, deed ik dat naar aanleiding van het watertekort in Kaapstad, dat ik daar tijdens m’n vakantie van dichtbij had meegemaakt. Ik besloot ook thuis wat zuiniger te gaan doen met water. Wat ik toen niet had zien aankomen is dat we inmiddels in Nederland zo’n droge hete zomer hebben, dat het watertekort-scenario helemaal niet meer iets is waar ze alleen ver van huis last van hebben. Ja ok, de drinkwatervoorziening is nog niet in gevaar hier, wat in Kaapstad wel het geval was, maar we hebben wel een officieel watertekort, het grootste tekort dat Nederland heeft gehad sinds ik leef (het laatste droogterecord was in 1976, en ook daar lijken we overheen te gaan).  

Niemand zou nu toch meer moeten kunnen ontkennen dat er wat aan de hand is met het klimaat (ik weet dat er nog steeds mensen zijn die dat wel doen, maar ik begrijp daar gewoon echt niks van) en dat we met z’n allen zuiniger moeten gaan doen met de middelen die we hebben. Earth Overshoot Day was dit jaar op 1 augustus, alweer een dag eerder dan vorig jaar. Dat is de dag waarop we met z’n allen alle grondstoffen die de aarde kan maken in een jaar al hebben opgebruikt. De rest van het jaar zouden we dus eigenlijk niks meer mogen gebruiken. Wat we natuurlijk wel doen, dus we putten de aarde steeds verder uit. Het enige kleine lichtpuntje is dat Earth Overshoot Day dit jaar maar één dag verder naar voren is geschoven, waar dat eerdere jaren veel harder ging. Hopelijk is dit een teken dat ons verbruik de komende jaren stabiliseert en Earth Overshoot Day daarna weer de andere kant op gaat verplaatsen, richting het einde van het jaar. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zuinig doen met water is nu dus ineens superactueel. Nou gaat mijn besparing op drinkwater niet direct iets doen aan het tekort aan oppervlaktewater in Nederland, maar alle besparingen op natuurlijke hulpbronnen dragen wel bij aan het stoppen met meer verbruiken dan de aarde kan produceren. En ook al hebben we hier geen tekort op drinkwater, dat is geen reden om het dan maar te verspillen aan dingen die niet nodig zijn. Het was inmiddels alweer 7 weken geleden dat ik voor het laatst het naar onze watermeter heb gekeken, dus dat heb ik net weer even gedaan. 

De stand is nu 892 m³. Even de berekeningen er weer op los laten: we hebben nu 19 m³ verbruikt in de afgelopen drie maanden (de eerste keer dat ik naar de waterstand keek was begin mei).  De afgelopen 10 maanden (sinds de laatste waterafrekening) hebben we 67 m³ verbruikt. M’n doel was uitkomen onder de 93 m³ (het gemiddelde gebruik voor een huishouden van twee personen in Nederland volgens het Nibud) en daar lijken we nu dus wel echt onder te zitten. Als we de komende twee maanden zo doorgaan, komen we zo rond de 80 m³.  Zelfs in het scenario dat ik de stand de vorige keer per ongeluk 10 m³ te hoog heb doorgegeven, en we dus eigenlijk 90 m³ hebben verbruikt, zitten we onder de 93 m³ en ook ruim onder de 100 m³ die we de afgelopen jaren steeds ongeveer verbruikten. 

IMG_2708

Nou is gemiddeld gebruik misschien nog niet meteen iets om over naar huis te schrijven, ik weet dat er mensen zijn die met veel minder toe kunnen, en ik wil zelf ook graag liever verder onder gemiddeld zitten, maar de eerste stap is duidelijk gezet. Het is natuurlijk altijd maar een beetje gokken waar de besparing ’m precies in zit, maar ik denk dat het vooral ons douchegedrag is. Minder vaak en korter douchen scheelt echt een hele hoop water. Daarnaast draagt ook het anders de was doen zeker een beetje bij. In oktober, als ik de waterstand moet doorgeven voor het afgelopen jaar, kom ik zeker nog weer terug met een update en dan zal ik ook bekijken hoe we volgend jaar ons waterverbruik nog weer ietsje verder kunnen terugdringen. Voorlopig ben ik er in ieder geval erg tevreden mee dat we eindelijk onder het gemiddelde zitten!

5 gedachtes over “Groene Challenge – Waterupdate

 1. Sara zegt:

  Fijn om te lezen dat jullie waterverbruik al een stuk lager ligt dan eerst! En de droogte is inderdaad ineens heel dichtbij gekomen. Was gister dan ook super blij met de regen, hoop dat er vandaag meer komt. De natuur kan echt wel wat water gebruiken.
  Toevallig zat ik vandeweek wel zonder water. We waren aan het kamperen en precies op die hele warme dag was er een storing waardoor de camping en Ermelo zonder water zat. Wat is het toch een luxe dat er normaal gewoon drinkwater uit de kraan komt. En wat zonde dat dat allemaal door de wc wordt gespoeld 😯

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ja inderdaad, die regen is meer dan welkom! Het ziet er gelukkig naar uit dat er de komende dagen meer komt.
   Dat kan ik me voorstellen, dat als je zo’n dag zonder kraanwater zit, dat je je dan ineens heel goed beseft hoe makkelijk we er normaal over denken, dat er altijd maar onbeperkt drinkwater uit de kraan komt.

   Geliked door 1 persoon

 2. Linda - Zaailingen zegt:

  Fijn dat het weer meevalt! Zijn jullie tenminste niet schandalig bezig 😉
  Ik heb net een paar flessen in de spoelbak van onze wc gezet. We hebben zo’n ouderwetse met nogal wat liters erin en het knopje terugduwen bleek helaas niet te werken. Nu nog even uitproberen of het met minder water ook goed gaat, maar ik denk dat dat bij ons best wel eens veel zou kunnen schelen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s