Groene Challenge – Ben ik klaar voor m’n derde Plasticdieet?

De afgelopen twee jaar heb ik in juli meegedaan aan het Plasticdieet en misschien heb je je wel afgevraagd waarom ik er dit jaar nog niks over heb geschreven. Dat komt omdat het Plasticdieet dit jaar in Nederland niet tegelijk met het wereldwijde Plastic Free July wordt gehouden, maar pas in september. Doordat het dit jaar was uitgesteld had ik de hele tijd in m’n hoofd dat het nog lang niet zo ver was, maar afgelopen weekend besefte ik me ineens dat we al in de tweede helft van augustus zaten en het alweer bijna tijd was om af te kicken van m’n plasticgewoonten. 

Om de een of andere reden zie ik er dit jaar wat meer tegenop dan eerdere jaren. Niet dat ik toen vooraf dacht dat het een eitje zou zijn, maar ik zag er de leuke uitdaging wel van in. Voor dit jaar moet ik echt nog weer even omschakelen. Sommige goede gewoonten zijn er wel standaard in gebleven, zo heb ik eigenlijk altijd m’n leuke herbruikbare beker mee voor thee en drink ik ook nog zelden iets uit plastic flesjes (heel soms een sapje of smoothie, maar zeker nooit meer water) en koop ik geen plastic tassen meer in de supermarkt. Maar qua voedselverpakkingen gaat er hier de laatste tijd toch weer ontzettend veel plastic doorheen, moet ik eerlijk toegeven. Ook bij dingen waar alternatieven voor zijn.

fullsizerender-5

Net als bij de eerdere edities is het dus juist weer hoognodig dat ik op Plasticdieet ga en even weer met m’n neus op de feiten gedrukt word. Veel van wat ik koop, kan ik ook ergens anders zonder of met minder plastic kopen, kan ik zelf maken, kan ik vervangen door iets anders zonder plastic of heb ik misschien wel helemaal niet nodig. Maar ja, het is zo lekker makkelijk om gewoon even naar de supermarkt te gaan en te kopen wat je wil, zonder over de verpakking na te hoeven denken. 

De Verpakkingsvrije Winkel in Leiden is helaas (hopelijk tijdelijk) gesloten, dus daar kan ik niet heen dit jaar. Maar verder merk ik dat er wel langzaamaan goede ontwikkelingen zijn op het gebied van verpakkingsvrij en plasticvrij winkelen, die m’n dieet dit jaar hopelijk juist wat makkelijker gaan maken. Zo heeft de Lidl z’n Lidl Green Bags geïntroduceerd, waardoor je in de supermarkt wat minder gek wordt aangekeken als je met je eigen zakje groente of fruit komt halen omdat mensen er nu mee bekend zijn, is er in Amsterdam tijdelijk een plasticvrije Ekoplaza geweest en verkopen alle Ekoplaza-vestigingen nu meer verpakkingvrije en plasticvrije producten en verkoopt de Albert Heijn ineens ook bijvoorbeeld losse (zoete) aardappelen. Over het algemeen gezien is er echt nog veel te veel plastic in de supermarkt natuurlijk, maar het is een begin en hopelijk worden mensen zo langzaam toch wat bewuster van het probleem en wat ze er zelf aan kunnen doen.

IMG_0962

Verder kan ik net als vorige jaren weer naar de biologische markt in het centrum van de stad waar een hoop verpakkingsvrij te koop is (ook houdbare dingen als rijst en bonen) en ga ik de mensen bij de winkels hier in de buurt weer lastig vallen met m’n eigen bakjes. Qua boodschappen doen denk ik dat ik de maand wel doorkom. Waar ik me meer zorgen over maak, is dat ik echt veel weekendjes weg en andere uitjes gepland heb staan voor september. 

Ik begin de maand in Groningen (waardoor ik helaas niet naar het kick-off event van het Plasticdieet kan) en eindig met een weekendje Londen (met de trein uiteraard) en tussendoor hebben we nog meer gepland staan. Onderweg is het toch wat lastiger allemaal, dan kan je niet zomaar snel even wat te eten kopen onderweg, en ik had juist zin om in Londen allemaal lekkere vegan dingen in te slaan die hier niet te koop zijn, maar ja, die zitten natuurlijk allemaal in plastic. Ik ga maar eens op onderzoek uit wat er allemaal aan verpakkingsvrije opties is in Londen, misschien ontdek ik juist nog leuke nieuwe dingen!

fullsizerender_3.jpg

Wil je ook meedoen met het Plasticdieet? Je kunt je hier opgeven, dan krijg je elke week een mail met tips en uitdagingen. Je kunt diëten op eigen niveau, dus iedereen kan meedoen! Heb je wel zin in een uitdaging, probeer dan net als ik geen (of in ieder geval zo weinig mogelijk) wegwerpplastic en producten in plastic verpakkingen te kopen of gebruiken. Maar zie je dat niet zitten, alleen al door geen wegwerpbekertjes meer te gebruiken voor je koffie, niet te drinken uit plastic flesjes, je eigen tassen mee te nemen naar de supermarkt en geen rietjes te gebruiken kun je een enorm verschil maken. Dat moet toch een maandje te doen zijn? En wie weet wordt het een blijvende gewoonte! 

Ik ga in ieder geval, ondanks m’n frisse tegenzin, weer m’n best doen en hopelijk toch weer wat gewoonten doorbreken die er het afgelopen jaar weer zijn ingeslopen. Want ik blijf erbij, hoe we op dit moment met z’n allen omgaan met plastic, zo kunnen we gewoon niet door blijven gaan. 

9 gedachtes over “Groene Challenge – Ben ik klaar voor m’n derde Plasticdieet?

 1. Sara zegt:

  Ik hoop ook dat de afvalvrije winkel weer terug komt! Zou helemaal mooi zijn als er een afvalvrije winkel opent in de omgeving van Den Haag/Voorburg 🙂 We kunnen ook nog een keer samen met andere bulk inkopen doen, net zoals de kruiden van een tijdje terug!

  In Londen zijn meerdere afvalvrije winkels, misschien leuk om daar langs te gaan als je in Londen bent! 🙂 Lijkt mij iig heel leuk om te zien O:)

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je, jij ook! Ja, daarom vind ik het ook zo’n goed idee om elk jaar weer mee te doen met het dieet, om weer even een maandje heel bewust bezig te zijn. Het hele jaar zonder plastic is voor mij op dit moment niet haalbaar, maar zo kom ik langzaam elk jaar wel een stapje verder.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s