Leuke dingen – Al ruim een jaar ZZP-er: hoe bevalt het en hoe ben ik begonnen?

Tot nu toe stond ik steeds elk jaar stil bij de verjaardag van Het Grote Groene Geluk, met een terugblik en een taartje bij de eerste verjaardag, en vorig jaar bij de tweede verjaardag met het spannende nieuws dat ik voor mezelf ging beginnen. Maar ik besef me ineens dat ik de derde verjaardag van m’n blog, en dus ook de eerste verjaardag van m’n onderneming, ongemerkt voorbij heb laten gaan. Tijd dus om daar alsnog even bij stil te staan. Beter laat dan nooit!

Want dat ik al een jaar als ZZP-er werk en het tot nu toe ook allemaal goed gaat, daar ben ik eigenlijk best trots op. Tot een paar jaar geleden zou ik het nooit gedurfd hebben, het is toch best een grote stap. En het lijkt ook nogal ingewikkeld, want wat moet je allemaal regelen als je ineens voor jezelf gaat beginnen? Afgelopen weekend sprak ik nog iemand op een verjaardag die eigenlijk al een tijdje op het punt stond om voor zichzelf te beginnen en daar qua inhoud van haar werk ook helemaal zin in had en klaar voor was na het afronden van de juiste opleiding, maar echt zo op zag tegen al het geregel eromheen, dat ze het nog een beetje voor zich uit bleef schuiven. Zonde toch!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zat zelf in de luxepositie dat ik door het aflopen van m’n laatste baan wel gedwongen werd om na te denken over welke volgende stap ik wou zetten en het dus niet oneindig voor me uit kon blijven schuiven, maar ik herken wel dat het best als een grote onoverzichtelijke stap voelt. Wat mij heel erg heeft geholpen is het hele proces opdelen in kleinere onderdelen en de verschillende stappen inplannen, zodat je steeds een stukje verder komt en weet hoe lang het allemaal gaat duren. Ik had in die periode toevallig een Purpuz planner gekregen, die precies hiervoor bedoeld is, het plannen en behalen van je doelen, en die ben ik dus maar gaan invullen. Daardoor voelde het hele proces ineens een stuk overzichtelijker en haalbaarder.

Tegen het schrijven van m’n ondernemingsplan (een van de subdoelen die ik had bepaald) zag ik bijvoorbeeld een beetje op, maar ik had een deadline van het UWV en heb op basis daarvan een planning gemaakt welke hoofdstukken ik in welke week af wilde hebben en dat gaf veel rust. Elke keer als ik in de weekplanning het deel van die week af kon strepen, was ik de rest van de week af van het zeurende stemmetje in m’n achterhoofd dat ik nog wel met m’n ondernemingsplan bezig moest. 

IMG_0773

Ook de andere subdoelen die nodig waren voor het opstarten van m’n onderneming heb ik gepland met behulp van de Purpuz planner, en toen het doel “voor mezelf beginnen” eenmaal was gehaald ben ik ’m de rest van het jaar blijven gebruiken om m’n werk, m’n blogs, m’n privé-afspraken, sporten en eigenlijk alle onderdelen van m’n leven te plannen. Elke maand begint met een maandoverzicht waar je je maanddoelen in kwijt kunt en eindigt met een reflectie op de afgelopen maand. Daartussen zitten hele overzichtelijke weekoverzichten waar je al je afspraken en to-do-lijstjes voor die week in kwijt kunt. 

Voor dit jaar heb ik de Purpuz niet gekocht, ik had immers geen groot doel meer dat ik wilde behalen, dus het leek me dat een gewone weekagenda ook prima kon, maar ik merk dat ik ’m toch mis. Ik kan op zich met m’n andere agenda ook alles prima inplannen, maar ik mis de overzichtelijkheid van de Purpuz. Ik was dus erg blij toen ik van Clen de nieuwe limited edition roze Purpuz voor 2019 kreeg om te reviewen. Ik weet nu al dat ik ’m vanaf januari meteen weer in ga vullen met in ieder geval al m’n werk, maar misschien ga ik ’m ook wel gebruiken voor het verder plannen van onze groene bruiloft en lange huwelijksreis. Twee mooie doelen op zich lijkt me!  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben in ieder geval nog steeds erg blij met m’n keuze om als ZZP-er aan de slag te gaan. Het geeft me de vrijheid om m’n eigen tijd in te delen en tijd te besteden aan m’n blog en andere dingen die geen geld opleveren maar die me wel voldoening geven. Wat ik allemaal gedaan heb, het afgelopen jaar? Veel vertaalprojectmanagement, soms intern en soms vanaf thuis, af en toe zelf een vertaling, tekstschrijven, social-mediabeheer en ook wat eerste leuke samenwerkingen voor m’n blog. Heel uiteenlopend eigenlijk, maar dat houdt het juist afwisselend en leuk wat mij betreft. Mocht ik op een van deze gebieden, of misschien nog wel iets anders, iets voor je kunnen betekenen, neem dan vooral contact op!

[Deze blog bevat een affiliate link en een samenwerking.]

5 gedachtes over “Leuke dingen – Al ruim een jaar ZZP-er: hoe bevalt het en hoe ben ik begonnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s