Groene Challenge – Plasticdieet-update

Tijd voor een Plasticdieet-update (mooi woord)! Vooraf zag ik een beetje op tegen deze editie van het Plasticdieet, voor mij de derde keer dat ik meedoe. Ik moest echt even omschakelen en weer even heel goed gaan nadenken over wat ik wel en niet zonder plastic kan kopen, wat ik beter zelf kan maken en voor welke momenten ik me goed moet voorbereiden zodat ik geen honger of dorst hoef te lijden omdat ik ter plekke niks zonder plastic kan kopen. En ik moet zeggen dat dat omschakelen me, na de eerste schrik dat het ineens al bijna september was, eigenlijk prima is afgegaan. Dan helpt het blijkbaar toch dat ik dit al twee keer eerder heb gedaan. Inmiddels zitten we al op dag 12 en verbaas ik me erover dat we alweer bijna op de helft zitten. 

IMG_4040

Het begin van het dieet is altijd iets makkelijker, omdat we dan nog dingen in huis hebben die we eerst mee op kunnen eten (ik koop de hele maand niks nieuws in plastic, maar ga dingen die we nog hebben natuurlijk niet weg gooien), dus tot nu toe is het me zonder moeite gelukt om te bedenken wat moesten eten, en ik denk dat dat de rest van de maand ook wel gaat lukken. Groente, fruit en aardappels halen gaat prima met onze eigen zakjes (in de supermarkt, op de markt en bij de lokale groenteboer), brood halen we of in papier of ook in een eigen zak (als je onderweg bent en je wil een broodje halen in de supermarkt maar je hebt geen zakje mee, kun je het ook prima gewoon los meenemen en in je hand houden bij de kassa, je wordt misschien een beetje gek aangekeken, maar nou ja), broodbeleg halen we in glas of maak ik zelf, droge dingen als rijst, linzen, meel, havermout etc. probeer ik waar mogelijk in een eigen bakje te halen (op de biomarkt bijvoorbeeld) of anders in papier of een composteerbare verpakking. 

Veel vleesvervangers zitten in plastic helaas, dus zo af en toe eten we iets uit een kartonnen verpakking uit de vriezer en verder veel peulvruchten (uit glas of een composteerbaar zakje). Tussendoortjes maak ik zelf (ik heb al mueslirepen gebakken, koekjes en crackers) en verder doen nootjes of gedroogd fruit van de markt in een eigen zakje het ook prima! Ook sojamelk heb ik zelf gemaakt (wel van sojabonen uit plastic, omdat ik die al in huis had, maar zelfs als je sojabonen in plastic koopt, heb je een hoop minder plastic dan bij sojamelk in pakken omdat je van een zak bonen een hele hoop melk kan maken), en van de overgebleven pulp een soort koekkruimels (niet normaal lekker!). Omdat we van m’n zusje en zwager een adoptie-appelboom hadden gekregen voor onze verloving, konden we afgelopen weekend ook onze eigen appels plukken. Van een deel daarvan heb ik zelf appelsap gemaakt, helemaal verpakkingsvrij dus.

IMG_4054

Net als de vorige twee keer sta ik tijdens het Plasticdieet dus weer wat meer tijd in de keuken dan gemiddeld gezien de rest van het jaar, maar dat vind ik juist leuk. Ik heb alweer een paar nieuwe recepten ontdekt die ik zeker vaker wil gaan maken (de koekkruimels van de sojapulp en de koekjes) en wil nog meer gaan experimenteren. Het eerste weekend weg tijdens het dieet, meteen de eerste twee dagen van de maand in Groningen, waar ik vooraf een beetje tegen op zag, is ook plasticvrij gelukt. Met een beetje creatief boodschappen doen hadden we zelfs een plasticvrije picknick om mee te nemen naar het openluchttheater. Dan moet dat weekend in Londen eind van de maand ook wel gaan lukken!

Natuurlijk zijn de afgelopen dagen niet 100% plasticvrij geweest, daarvoor is plastic helaas te aanwezig in de wereld. We krijgen bijvoorbeeld tijdschriften binnen in plastic en ook andere post met plastic vensters en we gebruiken zoals gezegd dingen mee op die we al in huis hadden, dus we hebben toch wel weer aardig wat verzameld om naar de plasticbak te brengen. Al merk ik wel echt dat de zak een stuk langzamer vol raakt. Ook buitenshuis gaat niet alles perfect. Je kunt op het station wel vragen om een patatje zonder plastic vorkje, maar als de jongen achter de kassa er toch een vorkje in stopt en ’m vervolgens in de prullenbak gooit omdat je ’m niet wou, dan schiet het niet echt op natuurlijk. 

IMG_4011

Al met al ben ik in ieder geval tevreden en vraag ik me net als vorig jaar af waarom ik dit niet gewoon het hele jaar doe. Misschien niet zo streng als tijdens het dieet, maar met een klein beetje moeite kan ik wel echt een hele hoop plastic voorkomen. Wie doet er nog meer mee aan het Plasticdieet? Ik ben benieuwd hoe het bij jullie gaat!

10 gedachtes over “Groene Challenge – Plasticdieet-update

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! Ja je moet haast bijna wel zelf bepaalde dingen maken, sommige dingen zijn bijna niet zonder plastic te krijgen. Ik word er erg blij van als ik een hele bakplaat vol mueslirepen heb gebakken en me bedenk dat ze anders in de winkel per stuk in plastic hadden gezeten. Wat goed dat jij er het hele jaar mee bezig bent!

   Geliked door 1 persoon

 1. Katrien zegt:

  Goed bezig!
  Een klein dingetje, de kartonnen doosjes die gebruikt worden voor de vriezer, zijn binnenin gecoat met een laagje plastic! (dus eigenlijk kan je zelf beter gewoon een die in plastic verpakking nemen en deze recycleren, want het karton moet gewoon bij restafval). Zelf veggie burgers maken kan trouwens heel lekker zijn, maar natuurlijk weer extra werk

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! Over wat te doen met diepvriesdoosjes vond ik tegenstrijdige informatie online, maar ik ik ging altijd uit van wat ik vond op de site van milieu online: “Geplastificeerd papier en karton (lukt het niet dit te scheuren, dan is het geplastificeerd)”. De doosjes die ik bedoel kan ik met gemak scheuren (dat heb ik getest), dus ik dacht dat het ok was om ze bij het oud papier te doen. Maar nu ben ik er even verder ingedoken, en zie ik dat diepvriesdoosjes vaak (maar weer niet altijd) een waslaagje aan de binnenkant hebben. Technisch gezien zijn deze doosjes dus wel ok voor tijdens het plasticdieet (want geen plastic maar was), maar omdat ze dan toch waarschijnlijk bij het restafval horen en niet gerecycled kunnen worden is dat dan toch weer jammer. Weer wat geleerd in ieder geval!

   Like

 2. Lalagè zegt:

  Goed om hier zo bij stil te staan! Ga je vandaag ook nog iets doen voor world cleanup day? Dan wordt er heel wat zwerfplastic opgeruimd.
  Ik vind het op vakantie altijd zo opvallend hoeveel plastic afval we hebben, omdat we dan in de plaatselijke supermarkt boodschappen doen ipv bij de verpakkingsarme winkel hier om de hoek. Je went er toch snel aan.
  Helemaal zonder plastic of zelfs zonder afval lijkt me heel lastig. Zoals je zegt: je krijgt toch post binnen. Tijdschriften kan je misschien nog opzeggen, maar de Belastingdienst stuurt je toch wel brieven, zelfs als je hebt aangegeven dat je alles alleen digitaal wilt. Ze nemen dan een marge van 2 jaar om je eraan te laten wennen. Maar daarna ben je er wel vanaf 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s