Groene Challenge – De Slow Fashion Summer is (bijna) voorbij

Over twee dagen is het officieel herfst en dan is ook de Slow Fashion Summer (een uitdaging waarbij je een hele zomer lang geen nieuwe kleding koopt) voorbij. Ben ik de dagen aan het aftellen geweest en blij dat ik eindelijk weer nieuwe dingen mag kopen? Echt helemaal niet! Ik ben de afgelopen drie maanden geen enkele keer in de verleiding gekomen om toch iets nieuws te kopen.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het zat er bij mij blijkbaar al zo in dat ik alleen maar fair fashion en tweedehands kleding koop (en af en toe iets niet-fairs van biologisch katoen) dat ik het verschil bijna niet heb gemerkt. Zo vaak koop ik geen kleding, en al helemaal geen nieuwe kleding, dus drie maanden geen nieuwe kleding kopen heb ik eigenlijk nauwelijks gemerkt. Fair fashion is duurder dan “gewone” kleding (die veel te goedkoop is), dus als ik iets nieuws koop, is dat meestal een weloverwogen keuze waar ik goed over na heb gedacht, geen spontane aankoop. 

Het is zeker niet zo dat ik niks heb gekocht deze zomer. Aan het begin van de Slow Fashion Summer heb ik denk ik juist het grootste aantal kledingstukken in korte tijd gekocht dat ik in jaren had gekocht (sinds ik me bewuster ben van de impact van kleding en heb besloten om geen mainstream kleding meer te kopen). Ik vond het namelijk een mooi moment om eens even wat leuke tweedehands winkels af te gaan, waar ik een aantal mooie dingen heb gekocht, zoals het shirtje hierboven, dat deze zomer absoluut een van mijn favorieten was. Ook kwam ik erachter dat er een paar praktische items waren die ik goed kon gebruiken, zoals spaghettihemdjes voor onder kleding en een open lang vest in een lichte kleur, en die heb ik gevonden door online tweedehands te shoppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na die shopping spree begin van de zomer heb ik niets meer gekocht. Wel heb ik als gevolg daarvan weer flink wat kleding opgeruimd (volgens m’n één-erin-twee-eruit-regel) en daarna geïnventariseerd hoeveel kleding ik nou eigenlijk nog heb. Ik zit nog niet helemaal op een minimalistische garderobe, maar het wordt steeds overzichtelijker en ik word steeds blijer met wat ik wel heb. Goede reden dus om gewoon lekker zo door te gaan met fair fashion en tweedehands kleding!

6 gedachten over “Groene Challenge – De Slow Fashion Summer is (bijna) voorbij

  1. haagsgelaiket schreef:

    Wat goed van je. Ik was me niet bewust van de slow fashion zomer maar heb deze zomer ook niets gekocht. gister wel mezelf verwend met een echt mooie blouse en broek. Of t fairtrade is weet ik niet, mainstream is t zeker niet. Een kadootje aan mezelf nu ik voor mn nieuwe baan in bedrijfskleding loop (zie mijn blog pakjesdag😉)

    • Sanne - Het Grote Groene Geluk schreef:

      Dank je! Wat goed dat jij ook de hele zomer niks hebt gekocht. Af en toe een weloverwogen aankoop die je met plezier veel gaat dragen, ook al is het geen fair fashion, is al een heel stuk beter dan al die mensen die ik in het weekend hier in de stad zie lopen met tassen vol kleding!

Geef een reactie