Groener Leven – Wat is mijn Verborgen Impact? Video met The Social Reporter

Hoe duurzaam leef ik nu eigenlijk? Ik doe al wel een paar jaar heel hard m’n best om m’n leven steeds een beetje duurzamer te maken, maar hoeveel effect heeft dat gehad? Ik dacht wel dat ik stappen de goede kant op heb gezet, maar zonder concrete cijfers en moeilijke berekeningen weet je natuurlijk niet echt wat een duurzaam leven nou precies is en of je daaraan voldoet. Het kwam dus goed uit dat Saskia van The Social Reporter bij me langs wilde komen om samen met mij uit te vinden wat mijn verborgen impact op de wereld is.

Aan de ene kant was ik vooraf dus erg enthousiast over het invullen van de calculator die hoort bij het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn, maar ik was ook wel een beetje bang. Ik schrijf al een paar jaar over wat ik doe en hoop zo ook andere mensen aan te sporen wat verbeteringen door te voeren in hun leven, maar deed ik het zelf eigenlijk wel goed? Ik maakte me sowieso een beetje zorgen om de uitslag, omdat afgelopen jaar mijn ergste jaar ooit is geweest wat betreft het aantal vliegkilometers, en ik weet heel goed dat dat een hele grote impact heeft.

Een van de ideeën achter de het boek en de calculator is dat je je het beste kunt focussen op het aanpakken van de dingen die de meeste impact hebben. Je kunt immers niet alles tegelijk verduurzamen in je leven, en als je dan ergens begint, begin dan waar je het meeste effect hebt. Dat klinkt heel logisch. Maar wat heeft dan de meeste impact? Als je dat precies allemaal wil weten kun je het beste het boek lezen, maar door het invullen van de calculator kom je ook een heel eind en kun je zien waar jijzelf nu de meeste impact hebt op de wereld en waar je dus eenvoudig grote stappen kunt zetten. 

In de onderstaande video kun je zien hoe ik samen met Saskia de calculator heb ingevuld en hoe het er nu eigenlijk voor staat met mijn impact op de wereld. Spoiler alert: onder de video bespreek ik de resultaten, dus als je liever het interview kijkt zonder al te weten wat de uitslag was, kun je dat nu beter eerst gaan doen. Ik raad je wel aan om daarna nog even verder te lezen hieronder, omdat ik je daar vertel hoe je een exemplaar van het boek kunt winnen!

Als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander, hebben we 3,6 aardes nodig. Die hebben we natuurlijk niet, we hebben er maar eentje, dus is de impact van ons met z’n allen hier in Nederland echt behoorlijk te groot. Ik hoopte vooraf in ieder geval ruim onder de impact van de gemiddelde Nederlander te zitten, maar was er door het vliegen toch wel een beetje bang voor dat ik erboven zou zitten. De resultaten vielen me gelukkig mee!

Dat ik, inclusief drie keer buiten Europa per vliegtuig, met 3,2 aardes onder de impact van de gemiddelde Nederlander zit, gaf voor mij al aan dat ik, op het vliegen na dan, blijkbaar toch op de goede weg ben. Saskia stelde voor om de calculator nog eens in te vullen, maar dan alsof ik niet had gevlogen, om te kijken wat mijn voornemen om het komende jaar niet te vliegen voor verschil zou maken, en van de resultaten daarvan was ik helemaal blij verrast.

Zonder vliegen kom ik namelijk precies op één aarde. Dat betekent twee dingen. Ten eerste, puur en alleen door m’n gevlieg van de afgelopen tijd heb ik 2,2 aardes extra “verbruikt”. Daar schrok ik wel van. Ik wist dat de impact van vliegen groot was, maar dat het zo erg was, besefte ik me toch niet helemaal. Dit heeft voor mezelf wel echt even bevestigt dat ik echt veel en veel minder wil vliegen. Misschien na de huwelijksreis wel helemaal niet meer. Of nog slechts één keer per vijf jaar ofzo, en dan ook alleen met een hele goede reden. Het voelt in ieder geval extra fijn om hier nu in Athene te zitten, en te weten dat ik hier zonder te vliegen ben gekomen (over hoe de reis me is bevallen meer als ik weer thuis ben).

IMG_3274

Maar wat de uitslag van de tweede test nog meer liet zien, is dat het dus kan. Ik had dat vooraf niet verwacht, dat het met een Westers leven mogelijk is om zo te leven dat je niet meer dan jouw deel van de aarde verbruikt, maar blijkbaar kan het! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is niet met het vliegtuig op reis, weinig met de auto, niet te groot te wonen, weinig nieuwe spullen te kopen en geen dierlijke producten te eten. Ik weet het, voor sommige mensen klinkt dat misschien allemaal nogal drastisch, maar voor mij is dat nu het normale dagelijks leven en voelt het echt helemaal niet beperkend. 

Ik kan iedereen aanraden om de calculator ook in te vullen en te kijken waar jij de grootste stappen kunt zetten, om zo te beginnen met ook richting een impact van één aarde te gaan. Het is dus gewoon mogelijk! (Een kleine kanttekening hierbij: de online calculator is redelijk eenvoudig en houdt geen rekening met alle aspecten van het leven. De berekening van je impact is niet zo precies dat ik nu wil zeggen dat mijn leven perfect duurzaam is, absoluut niet. Het laat me wel zien dat ik op de juiste weg ben en ik ben van mening dat de calculator heel handig is om te kijken waar je impact het grootste is en waar je het beste kunt beginnen met die omlaag te brengen. Het zijn een paar simpele vragen waarmee je zonder al te veel moeite een goede indicatie kunt krijgen.)

Een extra goede reden om de calculator nu in te vullen, is dat The Social Reporter een aantal exemplaren van het boek De Verborgen Impact weggeeft. Als je onder deze blog met mij deelt hoeveel aardes er nodig zouden zijn als iedereen leeft zoals jij, dan maak je daar kans op. Ik ben heel benieuwd, wie heeft het al uitgerekend? En waar zou jij nog meer stappen kunnen en willen zetten?

[Deze blog bevat een affiliate link.]

4 gedachtes over “Groener Leven – Wat is mijn Verborgen Impact? Video met The Social Reporter

  1. janne38499745 zegt:

    Ik gebruik één aarde! Dat krijg je als veganistische, arme student. Op autoritjes (met vrienden ergens heen) zou ik nog kunnen besparen. En ik heb dit jaar een keer gevlogen, dat is ook niet zo goed. Volgende keer weer bus en trein naar Kopenhagen!

    Geliked door 1 persoon

    • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

      Dank je voor het delen! Ik vind het heel netjes, dat je maar één aarde gebruikt. Dat laat zien dat het mogelijk is om duurzaam te leven. Heeft dat toch ook z’n voordelen, arme student zijn. Leuk, met de trein naar Kopenhagen. Dat wil ik ook een keer doen, met de trein richting Scandinavië.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s