Leuke dingen – Drie van mijn favoriete nieuwe boeken + winactie!

Inmiddels ben ik bijna klaar met de Minimalism Game en heb ik dus bijna 465 dingen ons huis uit gedaan. Maar zo af en toe komt er ook nog wel eens wat nieuws bij, waaronder de onderstaande drie leuke boeken, die alledrie op hun eigen manier inspireren tot het veroorzaken van minder afval. Geen verkeerde aanvulling op mijn boekenkast dacht ik zo. 

Mocht je nog op zoek zijn naar een sinterklaas- of kerstcadeautje voor iemand die duurzaam probeert te leven, of wil je juist iemand die nog niet zo duurzaam leeft inspireren om ook een eerste stap te zetten, dan is een van deze boeken misschien wel een leuk idee. Wat extra leuk is, is dat ik ook voor sinterklaas mag spelen, en van het eerste boek hieronder twee exemplaren mag weggeven!

Groene Beauty

Er zijn meerdere goede redenen te bedenken om je eigen beautyproducten te maken. Zo weet je precies wat erin zit, kun je producten maken van natuurlijke ingrediënten, zonder chemische toevoegingen, en nog een extra pluspunt: je kunt een hele hoop (plastic) verpakkingen besparen. Bovendien is het ook gewoon leuk, je eigen gemaakte producten gebruiken, of cadeau doen aan iemand (meteen een extra ideetje voor een duurzaam decembercadeautje). 

var bol_pml={“id”:”bol_1543418558221″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000085089814&”,”site_id”:”49466″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”beauty”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/clientProductlink.js

In het boek Groene Beauty vind je zestig recepten om je eigen maskers, crèmes, scrubs en zelfs tandpasta’s te maken. Veel van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis, andere zul je misschien moeten aanschaffen. In het boek vind je ook allerlei tips, onder andere over waar je die ingrediënten dan zou kunnen kopen. Ik heb zelf nog geen recepten uitgeprobeerd, maar ben wel van plan om dat binnenkort te doen! (Voor de vegans onder ons: let op, niet alle recepten in het boek zijn vegan.)

How to give up plastic

Dit boek heb ik gekocht toen ik tijdens het plasticdieet in Londen was. Ik heb het inmiddels bijna uit en ondanks dat ik al best veel wist over het plasticprobleem, heb ik hier toch ook wel weer nieuwe informatie in ontdekt. Vooral veel statistieken waar ik nogal van schrok. Als je je beseft hoe kort plastic eigenlijk pas bestaat, is het echt bizar dat we in zo’n korte tijd de hele wereld ermee overspoeld hebben. Hoe groot het aandeel van microplastics is, wist ik bijvoorbeeld niet: bij ongeveer één derde van alle plastic in de oceaan gaat het om microplastics. En elke keer dat je synthetische kleding wast, draag je daar aan bij. 

var bol_pml={“id”:”bol_1543418508248″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000091375259&”,”site_id”:”49466″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”plastic”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/clientProductlink.js

Gelukkig geeft het boek niet alleen achtergronden over hoe groot het probleem is, maar ook hele concrete tips om per categorie in je leven je plasticverbruik te verminderen. Ik ga dus maar eens op zoek naar een guppy bag (een waszak voor synthetische kleding die de microvezels opvangt, zodat ze niet in het riool en uiteindelijk in de zee belanden).

Het zero waste project

De zussen Jessie en Nicky Kroon kende ik al omdat zij elk jaar het plasticdieet organiseren, en ook van hun blog over zero waste leven. Nu hebben ze dus ook een boek geschreven waarin ze vertellen over hun eigen ervaringen en heel veel tips geven voor hoe je zelf ook met minder afval kunt leven. Ik moet dit boek nog lezen, maar ik heb er al even doorheen gebladerd en mijn eerste indruk is dat het een heel fijn leesbaar boek is, met veel achtergrondinformatie en nuttige tips. Niet alleen afval verminderen komt aan bod, maar ook bijvoorbeeld duurzamer reizen en de impact van kleding. 

var bol_pml={“id”:”bol_1543418603840″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000090925367&”,”site_id”:”49466″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”zero”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};https://partner.bol.com/partner/static/js/aai/clientProductlink.js

Dit boek laat heel goed zien hoe je prima duurzamer kunt leven, met veel minder (plastic) afval, zonder dat dat betekent dat je meteen niks leuks meer kan of mag. Bovendien hoef je niet meteen alles net zo te doen als Jessie en Nicky, ook zij zijn ooit bij het begin begonnen, maar van het enthousiasme van het boek (of in ieder geval de stukjes die ik al heb gelezen) krijg ik wel meteen zin om nog weer nieuwe stappen te gaan zetten. Waar het boek over plastic hierboven is geschreven vanuit de Britse situatie, is het bij dit boek ook heel fijn dat het over Nederland gaat, waardoor alles wat wordt beschreven nog net iets meer direct betrekking heeft op je eigen situatie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Winactie

Ik had het hierboven al gezegd, ik mag twee exemplaren van het boek Groene Beauty weggeven. Wil je dus ook aan de slag met je eigen beautyproducten en op die manier meteen wat plastic verpakkingen besparen, laat hieronder in de reacties dan uiterlijk 6 december weten dat je graag mee wil doen. Zo simpel is het! 

[Deze blog bevat affiliate links. Als je via zo’n link iets aanschaft, ontvang ik een klein percentage van de aankoopprijs, zonder dat het jou iets extra’s kost. Het boek Groene Beauty heb ik toegestuurd gekregen als recensie-exemplaar. Het Zero Waste Project heb ik ook gekregen, maar dan als onderdeel van een goody bag op een evenement waar ik laatst voor uitgenodigd was. How to Give Up Plastic heb ik zelf aangeschaft.]

21 gedachtes over “Leuke dingen – Drie van mijn favoriete nieuwe boeken + winactie!

   • letsgoenzo zegt:

    Zo heb ik veel filmpjes gekeken over plastic en het effect in zee en oceanen. Als je daar al naar kijkt, dan komt die weerzin in mij op, dat is dan een soort medogen opwekken. Weerzin heb je nodig voor jezelf. Niet voor anderen. Bewustwording gaat wat mij betreft gepaard met weerzin en medelijden, dan komt er medeogen.

    Alles begint bij jezelf. Dan veranderd de wereld met je mee

    Namaste

    Like

 1. letsgoenzo zegt:

  Hoi jen,

  Dat geloof ik meteen dat dit bij je beroep kan horen. Alles maar dan ook alles heeft namelijk een samenhang met wat je doet, zegt en denkt. Velen denken dat alles afgescheiden is, maar zo is het echt niet. Schoonheid zit van binnen en jou beroep kan hier mee helpen. Mooi hoor

  Like

 2. Maudy zegt:

  Oh wat leuk! Ik maak persoonlijk altijd mijn haargel zelf (tip voor mede-krullenbollen onder ons: lijnzaad gel is de beste, fijnste, en goedkoopste haargel ooit!), en ik gebruik kokosolie om mijn huid zacht te houden, maar had er nog nooit aan gedacht om andere beautyproducten ook zelf te maken. Ik doe dus graag mee! 🙂

  Like

 3. Lydiavan50ennogwat zegt:

  Afvalscheiding, verpakkingsloze producten, recyclen, consuverminderen, natuurlijk producten gebruiken. Met stapjes loop ik de weg naar duurzamer leven. Zelf maken was er nog niet bijgekomen (en mijn nog thuiswonende zoon gaat me voor gek verklaren 🤪) maar dit boek gaat me vast helpen. Ook als ik niet win. 🍀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s