Groene Challenge – M’n tweede rondje Minimalism Game – De resultaten

In november deed ik een tweede rondje Minimalism Game. Nog even in het kort: bij dit spel, bedacht door The Minimalists, doe je op de eerste dag één ding weg uit je huis, op de tweede dag twee dingen, en zo elke dag eentje meer totdat je op dag dertig dus dertig dingen weg doet. Als je de hele maand volhoudt, gaan er zo in totaal 465 dingen je huis uit. M’n vorige update was van dag vijftien, de helft van het aantal dagen, maar nog lang niet van het aantal spullen die weg zouden gaan. Ik zei toen dat ik dit tweede rondje lastiger vond dan het eerste rondje vorig jaar in april, maar als je me volgt op Instagram dan heb je het al gezien vorige week: het is toch weer gelukt om de hele maand vol te maken.

In het begin van de maand vond ik het dus nog best lastig om dingen te vinden. Vorig jaar had ik al flink wat dingen uitgezocht, en ook daarna zijn we bezig gebleven met dingen opruimen, uitzoeken en wegdoen. Ik begon me dus wel een beetje af te vragen of we nog wel genoeg over hadden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om maar gewoon dingen weg te doen om het wegdoen, maar juist om dingen weg te doen die je niet meer gebruikt, nodig hebt of blij van wordt. Maar net als vorig jaar, veranderde er aan het eind van de challenge iets in hoe ik m’n spullen en m’n huis zag. Ik zag weer net als vorig jaar ineens overal dingen waar ik normaal overheen keek of waar ik me nog nooit van had afgevraagd of ik ze nog wel wilde hebben.

Op dag 26 t/m 29 had ik het best makkelijk omdat ik had besloten dat al m’n cd’s weg mochten. Ik heb ze namelijk al jaren niet meer aangeraakt (behalve dan om ze in de nieuwe boekenkast te zetten) en niet eens meer iets om ze in af te spelen. En het toeval wilde dat ik precies 110 (26 + 27 + 28 + 29) cd’s had om weg te doen. Ik moest dus alleen nog dertig dingen vinden voor de laatste dag, en dat ging ineens vanzelf. Toen ik ging tellen bleek ik uiteindelijk zelfs meer dan dertig dingen gevonden te hebben toen ik ging tellen. 

Toch met gemak weer gehaald dus! En het had naast dat het gewoon een heel fijn gevoel is om spullen op te ruimen, ook meteen een heel duidelijk zichtbaar resultaat. We hebben niet zo’n hele grote keuken en hadden door gebrek aan kastruimte een aantal dingen bovenop kastjes en op de grond staan, wat een beetje rommelig leek. Met de spullen die we weg hebben gedaan uit de keuken en een beetje herschikken van wat overbleef, kon ik ineens alles kwijt in de kastjes. Dat ziet er echt een stuk opgeruimder uit!

IMG_4943

Net als vorig jaar heb ik m’n best gedaan om zo weinig mogelijk echt weg te gooien, maar alles wat nog bruikbaar was een nieuwe bestemming te geven. Ik heb wat boeken naar een tiny library in de buurt gebracht, kleding meegenomen naar een kledingruil, het nespresso-apparaat verkocht via Marktplaats, nog lege dvd’s en een aantal spaarlampen op Olio gezet en een hoop dingen weggegeven (een hele lading kaarsen aan vrienden, een schilderij aan m’n ouders, een pizzasteen aan m’n zusje, een boekensteun en wat schaaltjes via Instagram, proefmonstertjes aan m’n schoonmoeder). 

Sommige dingen staan nog klaar om weg te brengen. Een hele tas vol cd’s voor een winkel hier in de buurt die cd’s inkoopt bijvoorbeeld en een tas vol servies en andere spullen voor de kringloopwinkel. Officieel is dit niet volgens de oorspronkelijke regels van de Minimalism Game, waarbij het de bedoeling is dat je alles op de dag zelf je huis uit moet hebben, maar ik vind het belangrijker dat zo veel mogelijk een goede bestemming krijgt dan dat het daadwerkelijk meteen het huis uit is. 

Het uitzoeken en wegdoen van dingen die we niet meer nodig hebben, gaf net als de vorige keer weer een erg fijn gevoel. Ik weet nu nog weer beter wat we allemaal in huis hebben en heb minder overbodige spullen over. Of het gaat lukken om volgend jaar nog een rondje te doen weet ik niet, ooit houdt het een keer op natuurlijk, maar ik ga het wel overwegen. Als je nog een keer door dezelfde spullen heen gaat zie je vaak ineens toch nog weer meer dat weg kan. En ik ga ook zeker blijven opletten dat er niet stiekem van alles het huis weer insluipt. Bij alle nieuwe dingen blijf ik me afvragen of we het wel echt nodig hebben en willen hebben en kijken of er in de plaats daarvan dan wat anders weg zou kunnen. 

Vond je het leuk om mijn Minimalism Game te volgen op Instagram? Deze maand doet Desirée van Aandachtige Blog een rondje, en kun je op haar Instagram-account zien wat zij allemaal opruimt en hoe ook zij ervoor zorgt dat ze niets weggooit, maar alles een nieuwe bestemming geeft.

5 gedachtes over “Groene Challenge – M’n tweede rondje Minimalism Game – De resultaten

 1. Lisa zegt:

  Wauw, goed gedaan! Ik begon ook heel enthousiast zoals je misschien wel weet, maar toen kwam het er na dag 15 niet meer van. Ik had gasten over de vloer, deadlines, en elke avond dacht ik “Oh ja, oeps… dat moest ook nog”. Ik ga het in januari gewoon nog een keer proberen, al vind ik het alsnog best knap van mezelf dat ik 120 items weggegeven/gedaan/gegooid heb, en ik mis er niks van! 🙂

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Je hebt helemaal gelijk, ook met de eerste 15 dagen ben je al een heel eind gekomen! Fijn is dat hè, om te merken dat je niks van de dingen die weg zijn gegaan mist?

   Like

 2. Sara zegt:

  Ik ben deze keer tot de helft gekomen. Vorige keer en tussendoor al best veel weg gedaan. De spullen die we nu hebben zijn wel de spullen die we gebruiken volgens mij. En mocht ik nog iets tegenkomen waar dat niet voor geld dan gaat het als nog op de stapel om een nieuwe eigenaar voor te zoeken! Dit jaar is het vinden van een nieuwe eigenaar wat lastiger bij ons, komt onder andere door een stapel studieboeken

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dat lijkt me een heel fijn moment, als je op het punt komt dat alles wat je in je huis hebt, er met een reden is. Wat goed dat jij daar al bent!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s