Groener leven – Kan ik duurzamer omgaan met elektriciteit?

Eerder dit jaar ben ik naar aanleiding van m’n vakantie in Zuid-Afrika, waar ik met eigen ogen heb gezien hoe het is om te leven met een drinkwatertekort, thuis gaan kijken naar m’n waterverbruik. M’n waterverbruik bleek al jaren bovengemiddeld te zijn: waar een gemiddeld tweepersoonshuishouden 93 m³ verbruikt, zaten wij steeds ruim boven de 100. Met een paar simpele aanpassingen (korter douchen, ander programma op de wasmachine voor handdoeken en minder water door het toilet spoelen), bleek ik flink wat water te kunnen besparen, zodat ik bij de laatste jaarafrekening van het water afgelopen oktober keurig onder gemiddeld verbruik zat. Het kan natuurlijk nog best wel zuiniger, maar ik ben blij met de eerste stap die we hebben gezet. 

Nu bedacht ik me dat ik ook nog nooit echt heb gekeken naar ons verbruik van gas en elektriciteit. Ja, ik let er wel op of het maandbedrag niet elk jaar hoger wordt, maar ik heb nog nooit gekeken hoe hoog ons verbruik nou eigenlijk is, of dat boven of onder het landelijk gemiddelde ligt, en of het misschien net als bij ons waterverbruik op een eenvoudige manier ook wat omlaag zou kunnen. Vandaag ben ik dus maar eens gedoken in onze jaarafrekeningen van de afgelopen jaren, wat het gemiddelde verbruik is, en tips voor het besparen van stroom.

Ons elektriciteitsverbruik

Ik zit nu drie jaar bij onze huidige energieleverancier, dus ik heb de rekeningen van de afgelopen drie jaar erbij gepakt. Het eerste wat me opviel is dat ons stroomverbruik de afgelopen drie jaar ongemerkt elk jaar al net iets lager is geworden, van ruim 1400 kWh, naar net iets boven de 1300 kWh afgelopen jaar. Of nou ja, dat was eigenlijk het tweede wat me opviel. Waar ik namelijk allereerst een beetje verbaasd over was, is hoe klein het aandeel van elektriciteit eigenlijk is in de totale energienota. Ik wist natuurlijk wel dat een redelijk deel van de kosten voor gas zou zijn, maar ik had echt geen idee dat dat deel zo groot zo zijn als wel ongeveer 80% van de totale rekening, en dat dus slechts 20% voor de elektriciteit is. Bij ons tenminste, want ik weet niet of dat een normale verhouding is, of dat dat specifiek bij ons het geval is. Ik zie een vervolgblog aankomen over gasverbruik!

IMG_5011.jpg

De laatste keer dat ik de meterstand heb doorgegeven was afgelopen februari, dus we hebben inmiddels tien maanden van het huidige jaar gehad. De volgende stap was kijken naar de huidige stand. Die is 74589 kWh, wat 987 kWh meer is dan de laatst doorgegeven stand. Als we op de zelfde manier doorgaan, zouden we na een jaar uitkomen op ongeveer 1185 kWh, wat alweer een stuk minder is dan de afgelopen jaren. Ik vind dat verrassend, want ik heb niet het idee gehad dat we zuiniger zijn gaan leven wat betreft elektriciteit. Ik had het eigenlijk eerder hoger verwacht, omdat ik veel meer thuis ben gaan werken in de afgelopen twee jaar.

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik

Net als het gemiddelde waterverbruik, heb ik ook het gemiddelde elektriciteitsverbruik in Nederland opgezocht bij het Nibud. Een tweepersoons huishouden verbruikt volgens hen gemiddeld 3005 kWh per jaar. Daar zitten we dus heel erg ruim onder. We gebruiken met z’n tweeën zelfs minder dan een gemiddeld eenpersoonshuishouden, wat uitkomt op 1925 kWh per jaar. Dat doen we dus best netjes! Niet dat ik niet alsnog wil gaan kijken of we kunnen minderen, maar ik ben blij dat we in ieder geval een stuk beter zitten dan bij water.  

Nu ben ik ook wel nieuwsgierig hoe we het doen qua gas. Ik vermoed een stuk minder goed, aangezien we koken op gas en wonen in een slecht geïsoleerd appartement met enkel glas. Aangezien het grootste deel van de maandelijkse kosten dus blijkbaar naar het gas gaat, valt daar waarschijnlijk een stuk meer winst te behalen dan bij stroom. Ik dwaal af, want ik zou het vandaag over elektriciteit hebben, maar ik kom hier dus zeker op terug.

Duurzame energie

Anders dan bij water, waarbij je niet kunt kiezen van welke leverancier je je drinkwater afneemt en je geen “groen water” hebt, kun je bij stroom natuurlijk wel kiezen. Het maakt dus niet alleen verschil hoeveel of hoe weinig je gebruikt, maar ook waar je het inkoopt. Heb je grijze stroom, groene stroom of misschien wel sjoemelstroom? Dat laatste is stroom die verkocht wordt als groene stroom, maar dat eigenlijk helemaal niet is (hoe dat precies zit, lees je hier op Zaailingen). Het goede nieuws is dat steeds meer Nederlandse energieleveranciers echt groene stroom leveren en hoge cijfers scoren in het jaarlijkse onderzoek van WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond. Ik dacht al wel dat ik goed zat wat betreft m’n leverancier, maar het is fijn om dat nog even bevestigd te zien.

Thermometer-consumentenmarkt-v7-2018

De resultaten uit het recentste rapport over de duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers.

De groenste vormen van stroom zijn zonne-energie, windenergie en waterkrachtcentrales. Ook het verbranden van biomassa valt onder groene energie, maar daar kleven nog wel wat nadelen aan (wat die zijn kun je hier lezen). Het lijkt mij het allermooist om zelf in de toekomst mijn eigen energie op te wekken, maar aangezien ik in een appartement woon waar ik geen dak heb voor zonnepanelen en ook geen plek om een windmolen neer te zetten, wat voor de meeste mensen geldt natuurlijk, gaat dat nu nog niet. Wie weet komt het er in de toekomst nog eens van als ik ergens anders woon!

Het zou in ieder geval heel fijn zijn als zo veel mogelijk mensen overstappen naar een van de leveranciers die in het bovengenoemde onderzoek onder de “voorlopers” vallen. Er zijn inmiddels elf leveranciers die een 8 of hoger scoren, dus er valt ook nog wel wat te kiezen. Mijn leverancier van de afgelopen drie jaar staat in ieder geval tussen dat lijstje. Die ik daarvoor had bungelt ergens onderaan, dus ik ben zeker niet voor niks overgestapt.

Zuiniger met energie

Omdat ik niet het idee heb dat we apparaten in huis echt minder zijn gaan gebruiken de afgelopen jaren, misschien juist wel meer, moet de daling in ons elektriciteitsverbruik bijna wel komen omdat de dingen die we gebruiken energiezuiniger zijn geworden. We hebben bijvoorbeeld twee jaar geleden een hele oude koelkast vervangen door een nieuwe zuinigere variant. Het valt natuurlijk niet te achterhalen hoeveel effect dat heeft gehad, maar dat heeft vast bijgedragen. Iets anders dat ik me kan bedenken is dat er steeds meer lampen in huis zijn vervangen door steeds zuinigere exemplaren. Geen idee hoeveel verschil dat precies maakt, maar vast ook wel een deel. 

Bij het googelen naar tips om energie te besparen, vind ik vooral veel tips over het niet op standby laten staan apparaten. Onze tv en tv-ontvanger staan eigenlijk altijd op standby als we ze niet gebruiken, behalve als we op vakantie zijn. Ook de modem staat altijd aan, behalve tijdens vakanties. Ik zal om te beginnen dus maar eens wat vaker die drie dingen helemaal uitzetten als we ze niet gebruiken, ook als we korter weg zijn, bijvoorbeeld een weekendje. Alledrie de apparaten zitten in dezelfde stekkerdoos, dus het is heel simpel om die ene stekker even uit het stopcontact te trekken.

IMG_5012.jpg

Er stond mij ook bij dat opladers van bijvoorbeeld telefoons stroom blijven verbruiken als je ze ongebruikt in het stopcontact laat zitten (daar maak ik me regelmatig schuldig aan), maar het blijkt dat er de afgelopen jaren iets is veranderd in opladers waardoor ze nu ongebruikt nog nauwelijks stroom verbruiken. Als je oplader warm voelt als er geen apparaat aanhangt, dan verbruikt ie wel nog stroom (en kun je ’m sowieso beter uit het stopcontact halen in verband met brandgevaar). 

Tussen de tips zie ik niet zo snel veel andere dingen waarvan ik meteen denk dat het bij ons verschil gaat maken. Van de apparaten op de lijstjes van grootste stroomverbruikers in huis (drogers, elektrische kachels en vaatwassers, maar ook dingen als bijvoorbeeld tuinvijverpompen) hebben we er weinig, eigenlijk alleen de tv en verlichting zie ik op meerdere lijstjes terugkomen. Van de tv heb ik dus al besloten dat die vaker helemaal uit gaat en ik zal nog even een rondje langs alle lampen in huis gaan en kijken of die nog vervangen kunnen worden door een zuiniger exemplaar. 

Verder denk ik dat we al best op de goede weg zijn, zeker omdat we dus blijkbaar elk jaar ongemerkt al een stuk minder stroom verbruiken. Mocht iemand nog tips hebben, dan zijn die zeker welkom! Ik zal in februari bij de jaarafrekening weer even kijken hoe de laatste twee maanden zijn gegaan en of er nog steeds een daling zichtbaar is. Dat lijkt me ook een mooi moment om eens naar ons gasverbruik te kijken!

3 gedachtes over “Groener leven – Kan ik duurzamer omgaan met elektriciteit?

  1. kitchenoflion zegt:

    Wat leuk om te lezen dit! Bij ons huurhuis is alles inclusief, waardoor we totaal geen inzicht hebben in ons verbruik. We hebben ook nog eens enkel glas, net als jullie. We proberen toch de verwarming zo min mogelijk aan te zetten, ’s nachts sowieso uit (fleecedeken en een kruik houden mij warm, hubby vindt koud slapen fijner) en als we niet thuis zijn gaat alles uit. Het gekke is dat onze tv niet uit kan, alleen op stand-by. Dat wordt dus vaker de stekker er gewoon helemaal uittrekken. Ik kan niet wachten tot je volgende blogpost over gasverbruik, je schrijft zo leuk!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s