Leuke dingen – Laatste blog van het jaar

Nog even en 2018 is weer voorbij. Ik denk het elk jaar, dat de tijd bizar snel gaat, maar dit jaar lijkt echt helemaal voorbij gevlogen! Vandaag, in m’n laatste blog van dit jaar (voor de komende twee weken heb ik mezelf vrij gegeven) leek me dus een mooi moment om even stil te staan bij wat ik eigenlijk allemaal heb gedaan. Als ik dat allemaal op een rijtje zet, lijkt het jaar eigenlijk toch helemaal niet zo kort. Ik heb een hoop gedaan namelijk!

Reizen

Allereerst heb ik weer heel veel gereisd in 2018. We begonnen het jaar in de V.S., waar we vriendin opzochten, gingen in april naar Zuid-Afrika om een getuige te vragen voor ons huwelijk en gingen daarna ook nog naar een bruiloft in India eind mei. Voor iemand die net het jaar daarvoor had besloten minder te gaan vliegen, was dit natuurlijk echt bizar, drie keer binnen een half jaar buiten Europa. Het waren alledrie vakanties met een goede reden (gewoon vliegen voor de leuk wou ik echt niet meer doen), maar dit voelde toch niet helemaal lekker. Toen we terugkwamen uit India besloot ik dus om de Zomer Zonder Vliegen waar ik aan mee zou doen te verlengen tot 1,5 jaar zonder vliegen (tot we eind volgend jaar op huwelijksreis gaan).

IMG_4151 3

Niet meer vliegen betekende natuurlijk niet dat ik niet meer ging reizen, want er blijven genoeg andere opties over. Ik ben met de trein een weekendje naar Londen geweest en begon aan m’n project om zonder vliegen naar Athene te gaan. Die laatste reis is denk ik het bijzonderste wat ik dit jaar heb gedaan, ook als ik het vergelijk met verre reizen aan het begin van dit jaar. In m’n verslagen van de heenweg en de terugweg kun je lezen waarom ik het als zo’n bijzondere reis heb ervaren. 

Mijn Verborgen Impact

Een van de andere leuke dingen die ik dit jaar voor m’n blog heb gedaan, is samen met de Social Reporter uitzoeken wat mijn verborgen impact op de wereld nu eigenlijk is. Door al het gevlieg aan het begin van het jaar was m’n score zoals verwacht behoorlijk slecht. Maar zonder te vliegen zou ik wel precies op het verbruik van één aarde uitkomen, wat voor mij bevestigt dat ik op de goede weg ben. En dat vliegen nog dramatischer is dan ik al dacht, dat zeker ook. 

IMG_3274

Eerste volledige jaar als ZZP-er

2018 was ook m’n eerste volledige jaar als ZZP-er. Op 1 juli 2017 ben ik voor mezelf begonnen, met gedeeltelijke doorbetaling van de WW. Vanaf 1 januari moest ik het helemaal op eigen kracht doen, wat natuurlijk wel even spannend was. Het jaar begon wat langzaam (onder andere doordat ik door alle vakanties steeds maar korte periodes beschikbaar was voor werk), maar aan het eind van het jaar heb ik dat ruimschoots goedgemaakt, waardoor ik over het hele jaar gezien toch heb verdiend wat ik vooraf had begroot. 

Als ik gewoon dagelijks bezig ben met m’n werk sta ik daar eigenlijk nooit echt bij stil, hoe het nou eigenlijk gaat, maar het is goed om dat nu toch wel even te doen. Ik heb een goed jaar gehad wat betreft opdrachten en inkomsten en heb daarnaast de tijd gehad om zoveel te reizen als ik wilde. Zo even de trein instappen naar Athene had een paar jaar geleden niet zomaar gekund. Het bevalt me wel, baas zijn over m’n eigen tijd!

IMG_1564

Bruiloft

Verder stond het afgelopen jaar natuurlijk in het teken van de voorbereidingen voor onze groene bruiloft. We leken zeeën van tijd te hebben, maar morgen hebben we ineens nog maar een half jaar. Ik kan me nog zo het moment herinneren dat we nog een heel jaar hadden. Gelukkig is er al heel veel geregeld. Ik heb inmiddels m’n vintage jurk (ik kan niet wachten tot ik die aan mag) en de uitnodigingen gaan binnenkort de deur uit. 

Ik heb na het begin van het jaar niet zo veel meer geblogd over de bruiloft, omdat ik nog niet kan vertellen of laten zien, om de verrassing er niet af te halen. Komend jaar komen er zeker wel weer blogs over dit onderwerp! En we gaan onze huwelijksreis voorbereiden, dus ook reizen zal weer een erg aanwezig thema worden op m’n blog vermoed ik zo. Ik ben heel benieuwd wat 2019 verder gaat brengen. Het gaat voor mij in ieder geval een heel bijzonder en belangrijk jaar worden!

Een gedachte over “Leuke dingen – Laatste blog van het jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s