Groene bruiloft – Duurzame trouwbedankjes

Op dit moment zijn we behoorlijk druk met dingen regelen voor de bruiloft. En dat is ook niet gek, we hebben ondertussen nog minder dan vijf maanden te gaan. De laatste keer dat ik over onze bruiloft heb geblogd zaten we op nog een jaar. Zeven maanden geleden dus, terwijl dat helemaal niet als zo lang geleden voelt. Nog heel even en dan staan we daar, in onze trouwjurken. Dat blijft toch een beetje een gek idee hoor, het voelt allemaal zo volwassen. Gelukkig is er al een hele hoop geregeld, maar er zijn ook nog genoeg dingen om te doen. Vorig weekend hadden we afspraak op de locatie om nog wat dingen door te spreken, de uitnodigingen liggen inmiddels klaar om te versturen (als alle gasten ze hebben ontvangen kan ik er hier eindelijk meer over vertellen), gister heb ik een mail met praktische informatie voor de gasten geschreven om achter de uitnodigingen aan te sturen, en komend weekend heeft Floor een afspraak om haar jurk te laten vermaken (die van mij is al helemaal klaar!).

Vorige week zei ik nog dat ik naast het werken, het regelen voor de bruiloft en alle andere dingen waar ik mee bezig ben even niet zo veel ruimte in m’n hoofd over had om over blogs na te denken. Vandaag bedacht ik me dat ik het mezelf ook gewoon niet te moeilijk moet maken. Ik was van vanmorgen nog maar weer eens bezig met het nadenken (en googelen) over leuke duurzame bedankjes, wat nog niet zo eenvoudig bleek. Ik zag even door de bomen het bos niet meer. Alle opties op een rijtje zetten in een blog leek me dus een goed idee, dan kan ik  er ondertussen beter over nadenken en kunnen we hopelijk binnenkort een beslissing nemen.

Duurzame trouwbedankjes?

Bij het nadenken over trouwjurken vond ik “duurzame trouwjurk” al een redelijk tegenstrijdige term, want hoe kan een jurk die je maar één dag draagt en over het algemeen van veel stof gemaakt is nou duurzaam zijn? Gelukkig zijn we er wat betreft de jurken uitgekomen: vintage jurken zijn niet alleen veel duurzaamer (omdat ze al bestaan), maar ook nog eens heel erg mooi en uniek. We zijn allebei nog steeds superblij met onze keuze! Ook bij de bedankjes loop ik tegen hetzelfde punt aan: kan een cadeautje dat je aan alle gasten geeft wel duurzaam zijn? Is er iets te bedenken dat iedereen leuk vindt en daadwerkelijk gebruikt (anders is het helemaal zonde van de grondstoffen en de productie), van duurzaam materiaal, dat ook nog eens niet in plastic is verpakt? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geen bedankjes

Als ik puur naar de duurzaamheid zou kijken, zou ik zeggen dat we beter helemaal geen bedankjes kunnen doen, wat natuurlijk altijd een optie is. Dan hoeft er niets geproduceerd of verpakt te worden en gooit niemand iets weg wat ie niet gebruikt. Maar het idee om onze gasten een persoonlijk bedankje mee te geven vinden we eigenlijk juist wel leuk. Als je heel streng gaat kijken naar duurzaamheid zouden we natuurlijk beter helemaal geen grote bruiloft kunnen organiseren. Dan hoeft er niemand te reizen en hebben we een stuk minder milieubelasting. Even op maandagochtend met z’n tweeën naar de gemeente en je bent klaar. Maar dat is absoluut niet wat we willen. Dus net als bij de andere aspecten van de bruiloft, kijken we bij de bedankjes ook hoe we ze zo duurzaam mogelijk kunnen maken, terwijl het nog wel past bij wat we leuk vinden.

Iets wat echt gebruikt zal worden

Er zijn in ieder geval een aantal dingen om op te letten die trouwbedankjes absoluut niet duurzaam maken. Goedkope plastic “rommel”, van de categorie Action of Ali Express, komt er bij ons in huis echt niet meer in en gaan we dus ook zeker niet aan onze gasten geven, net als dingen voor eenmalig gebruik. De meeste bedankjes zijn gepersonaliseerd, bijvoorbeeld met de trouwdatum of de namen van het bruidspaar erop, en ook dat kan ervoor zorgen dat iets niet echt gebruikt zal worden door de gasten. Hoeveel mensen zullen voortaan daadwerkelijk hun champagne drinken uit glazen met onze trouwdatum erop (om maar even een voorbeeld te noemen)? 

IMG_1564

Eetbare bedankjes

Omdat het bijna niet te doen is om een voorwerp te bedenken dat voor al onze gasten iets zal zijn dat ze echt zullen gebruiken, kom je al snel uit bij iets wat je op kunt gebruiken, zoals iets eetbaars. Het zal nog wel even puzzelen worden om iets te bedenken wat (bijna) iedereen lekker vindt, maar dat is hierbij nog niet eens het lastigste punt. Dat is namelijk de verpakking. In plastic wil ik het liever niet. Zeker niet als het om grote aantallen kleine verpakkingen gaat (voor elke gast eentje) loopt de hoeveelheid plastic nogal op. Er zijn wel leuke glazen potjes of flesjes te vinden, maar dan wordt het wel weer wat duurder. Een andere leuke optie die ik meerdere malen tegenkwam is bloemzaadjes met een gepersonaliseerde verpakking. Maar ook daarbij geldt, bij de goedkoopste optie zit het in plastic, en de leuke niet-plastic verpakkingen zijn weer een stuk duurder. 

Zelf maken

Want ja, we willen het ook nog graag niet al te duur. (Veeleisend? Misschien wel ja!) Zet “bruids” of “trouw” ergens voor en de prijs schiet omhoog, en datzelfde geldt ook voor het woord “duurzaam”. Er zijn echt wel wat duurzame trouwbedankjes te vinden, maar de meeste daarvan gaan ons budget ver te boven. Zelf iets maken is over het algemeen een stuk goedkoper en dan kan je ook zelf voor de duurzaamste materialen kiezen, maar tot nu toe ben ik nog niet creatief genoeg geweest om iets te bedenken. We zijn er dus echt nog niet uit wat we nou willen. Dit zal komende tijd nog wel even een hersenbreker blijven!

11 gedachtes over “Groene bruiloft – Duurzame trouwbedankjes

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ik moest even m’n best doen om dit te ontcijferen, maar toen ik eenmaal door had dat het om ’n garde ging, vond ik de tekst erop zeker een leuk woordgrapje! Of het duurzaam is, vind ik lastig. Gaan al onze gasten die garde echt gebruiken?

   Like

 1. Maudy zegt:

  Oef, dat zou ik ook lastig vinden! Is misschien een plantje in een potje met persoonlijk berichtje erop een leuk idee? Geen idee hoe dat qua kosten uitkomt, overigens… Blijft moeilijk!

  Like

 2. Hermien - KouweKleren zegt:

  Ik dacht ook aan zoiets als Anja. Ik zou zelf een persoonlijk berichtje het meest waarderen denk ik. Anders misschien (als je tijd en zin hebt) iets lekkers bakken en glazen potjes inzamelen om het in te doen. Hartvormige koekjes bijvoorbeeld, ik zeg maar iets. En dan met een leuk bedankbriefje eraan. Ik vind het leuk om jullie afwegingen te volgen, veel plezier met de overige voorbereidingen!

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! Theoretisch gezien vind ik dat heel leuk, maar ik zie mezelf nog geen koekjes bakken in de week voor de bruiloft. 🙂 Ik kan wel kijken of ik ze ergens kan bestellen natuurlijk.

   Like

 3. Peet zegt:

  Waarom een bedankje? Je geeft al een mooi feestje voor iedereen?! Bij bruiloften waar op het krijtbord bij de deur staat ’leuk dat je er was!’ ga ik met een glimlach weg.

  (Zelf ook getrouwd, en heel veel bruiloften met en zonder gehad, waarbij alle bedankjes niet meer in huis zijn…).

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Misschien heb je ook wel gelijk! Ik vind het zelf ook helemaal prima om geen bedankje te krijgen, dus waarom ik dan het idee heb dat mensen dat van ons wel verwachten weet ik ook niet zo goed. We hebben inmiddels trouwens iets heel kleins en simpels bedacht.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s