Groener leven – Geef je spullen een tweede leven met de Freemi-app

Spullen hebben een grote impact op het milieu, zowel bij het produceren en vervolgens vervoeren ervan als het nieuw is, als bij het weggooien en het verwerken ervan als afval. Daar is dus een hele grote stap te zetten als je duurzamer wil gaan leven. Dat was ook duidelijk te zien in de calculator horend bij het boek de De Verborgen Impact, die ik afgelopen jaar invulde. Minder nieuwe spullen kopen (je hebt echt niet alles nodig), kwaliteitsproducten kopen i.p.v. goedkoop spul dat binnen een jaar weer bij het afval belandt, en kijken of iets ook tweedehands te vinden is zodat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn, het kan allemaal een groot verschil maken. Bij alles wat ik nodig denk te hebben, vraag ik me tegenwoordig dus eerst af of ik het wel echt nodig heb, en zo ja, of het ook ergens tweedehands ergens te krijgen is.  

Ook bij dingen waarbij dat misschien niet meteen voor de hand ligt, kijk ik toch eerst even op bijvoorbeeld Marktplaats. Zo had ik laatst een nieuw douchegordijn nodig (op de oude zat schimmel die er ook in de wasmachine niet meer goed af ging). Dat is niet direct iets wat ik graag tweedehands zou gebruiken, maar er bleek er vlakbij eentje nog nieuw in de verpakking te koop te zijn. Ook als wat je via Marktplaats koopt nog nieuw is, is het beter dan in de winkel kopen, omdat er dan in dit geval geen nieuw douchegordijn gemaakt hoeft te worden. Hij is dan wel nieuw, maar hij bestond al, en lag ongebruikt bij die mevrouw in een doos op zolder. Als niemand ‘m zou kopen, zou ze ‘m uiteindelijk waarschijnlijk weggooien, wat natuurlijk hartstikke zonde is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het grappige is dat ik er ook steeds meer plezier in heb om op deze manier dingen te vinden en te kopen. Hoe blij word je normaalgesproken van het kopen van een douchegordijn? Dat is iets waar je normaal überhaupt niet bij stilstaat denk ik. Ik in ieder geval niet. Maar nu ben ik helemaal blij dat ik dit gordijn heb gevonden en dus geen nieuwe heb hoeven kopen. Naast dat ik bij alles wat m’n huis inkomt, kijk of ik iets kan vinden wat al bestaat en dus niet nieuw gemaakt hoeft te worden, wil ik ook graag dat alles wat mijn huis uitgaat een goede bestemming krijgt. Ik wil niet dat iets wat voor een ander nog bruikbaar is, in het afval belandt. Het lukt niet helemaal altijd om dat te voorkomen (en daarom is het ook absoluut beter om te voorkomen dat onnodige spullen je huis inkomen dan steeds weer spullen te moeten afdanken), maar ik doe wel altijd m’n best. Het meeste van wat ik bij m’n laatste Minimalism Game heb weggedaan heeft inmiddels een tweede leven elders.

Het is soms nog wel een beetje een gedoe om iemand te vinden die je spullen wil hebben, ook (of misschien juist wel) als je het gratis weg doet. Een beetje afhankelijk van wat het is, vraag ik vaak eerst rond in m’n omgeving of iemand er nog interesse in heeft. Zo niet, zet ik het op Marktplaats om het gratis te laten afhalen, een weggeefhoek op Facebook of soms ook op Olio (de app Olio is vooral bedoeld voor het weggeven van eten dat je zelf niet meer opeet, maar heeft ook een categorie non-food). Gratis spullen op Marktplaats worden volgens mij regelmatig opgehaald door handelaren, en je kan je afvragen of je dat wel wil. Ik breng ook wel vaak spullen naar de kringloopwinkel, vooral als ik het graag snel m’n huis uit wil hebben, maar dan ben je er weer niet zeker van of ze alles wel zullen verkopen en of er niet toch een deel van in het afval belandt.

 

Sinds kort is er een nieuwe optie als je spullen over hebt die je gratis weg wil geven: de app Freemi, oorspronkelijk bedacht in Denemarken en nu ook in Nederland actief. Eigenlijk een soort van Olio, maar dan voor spullen. Jullie weten inmiddels wel hoe enthousiast ik ben over Olio (ondanks dat dat in Nederland nog niet heel hard loopt). Ik gebruik de app nog steeds om eten bij mensen op te halen dat anders weggegooid zou worden of maar ergens in de kast blijft staan, en ook bij mij worden er regelmatig dingen opgehaald. Dus toen ik hoorde over Freemi heb ik ook die app meteen gedownload. Voedselverspilling is zonde, maar het weggooien van nog bruikbare spullen ook! Ik kan niet zien hoe dat in de rest van Nederland is (je kunt spullen tot 50 km van je huis zien), maar hier in de buurt staat er een hoop op en wordt er ook best vaak wat nieuws toegevoegd. 

Ik heb er zelf nu één ding opgezet, de lege dvd’s die ik bij de Minimalism Game heb weggedaan en die nog een nieuwe eigenaar zoeken. En ik heb ook op één ding gereageerd, een houten krukje. Ik denk namelijk al tijden dat we misschien eens een krukje moeten aanschaffen, zodat we niet steeds de hoge keukentrap hoeven te pakken als we ergens net niet bij kunnen. Bij het krukje sta ik nu in de wachtrij. Het systeem van Freemi werkt namelijk zo dat de eerste die reageert als eerste met de weggever kan chatten om een afspraak te maken. Komen zij er niet uit, dan is nummer 2 aan de beurt, enzovoorts. Ik ben nummer 10, dus ik verwacht niet dat ik het krukje krijg helaas, maar het was wel leuk om het zo even te proberen, en het is handig dat je meteen ziet hoeveel mensen er voor je zijn. 

Dutch Instagram and Facebook.png

Bij het overzicht in de app van de spullen die bij je in de buurt op te halen zijn, wordt met kleurtjes aangegeven hoe groot de kans is dat je het krijgt. Het krukje waar ik op reageerde had een geel bolletje, wat betekende dat er al tussen de 5 en 10 mensen hadden gereageerd. Bij de producten met groene bolletjes heb je meer kans (dan hebben er nog minder dan 5 mensen gereageerd), en bij die met rode is de kans heel klein (dan hebben er al meer dan 10 mensen aangegeven dat ze het willen hebben). Daarnaast wordt er bij een aantal categorieën producten op Freemi nu ook aangegeven hoeveel kilo CO2 je bespaart door het niet nieuw aan te hoeven schaffen. Je weet natuurlijk wel dat je minder impact hebt met een tweedehands bank dan met een nieuwe, om maar wat te noemen, maar dat je erbij ziet staan dat het 90 kilo CO2 scheelt, maakt het allemaal een stuk concreter. 

Ik heb zelf nog niks daadwerkelijk gehaald of weggeven via Freemi, maar van wat ik tot nu toe heb gezien denk ik dat deze app zeker een aanvulling kan zijn voor het geven van een tweede leven aan de spullen die je niet meer nodig hebt, en voor het vinden van tweedehands spullen waar je naar op zoek bent. Ik vind het ook mooi om te zien dat er hier in de buurt behoorlijk wat mensen zijn die gratis spullen weggeven. Ik ga in de gaten blijven houden wat erop gezet wordt en of daar toevallig iets bij zit wat ik nodig heb, en er ook zeker zelf nog wat meer spullen op zetten.

7 gedachtes over “Groener leven – Geef je spullen een tweede leven met de Freemi-app

 1. Hermien - KouweKleren zegt:

  Heel leuk! Ik ga hem zeker downloaden om eens te testen. Ik vind het bewuste element van de CO2 echt een leuke aanvulling. En ik herken je ‘yes, tweedehands’-gevoel helemaal. Soms sta ik op het punt iets bij Ikea of zo te kopen en levert één rondje Marktplaats me precies dat product op en nog in de buurt ook. Dat zijn geweldige vondsten.

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Ja toch, veel leuker om iets tweedehands te vinden dan gewoon weer bij Ikea te kopen. Bij al m’n tweedehands spullen onthou ik ook veel beter waar ik ze gekocht heb, omdat er dan altijd een verhaal achter zit.

   Like

 2. Maudy zegt:

  Ik las de titel van je artikel en heb de app linea recta gedownload! Helaas alleen nog niks hier in (de buurt van) Maastricht, dus dat is jammer. Misschien toch eens wat gaan promoten onder vrienden 😉

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Goed bezig! Hopelijk helpt het promoten in je omgeving. 🙂 En het zal denk ik ook wel helpen als je er zelf wat op zet. Dan denkt de eerstvolgende in Maastricht die ‘m downloadt niet meer “oh het wordt niet gebruikt hier, laat ik ‘m maar weer verwijderen”.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s