Groener leven – Kan ook ons gasverbruik omlaag?

Eerder heb ik al gekeken naar ons waterverbruik (wat eerst boven het landelijk gemiddelde lag, maar nu met wat aanpassingen is teruggebracht naar onder gemiddeld) en ons elektriciteitsverbruik. Een paar weken geleden moest ik de meterstanden doorgeven, wat ik een mooi moment vond om ook eens naar het gas te kijken. Waar we bij elektriciteit ruim onder het gemiddelde zitten, vermoedde ik dat dat bij gas anders zou zijn, in ons slecht geïsoleerde appartement, waar we ook nog eens op gas koken.

Ons gasverbruik

Zoals ik eerder al had ontdekt, is het overgrote deel van onze rekening voor het verbruik van gas, en heeft ons elektriciteitsgebruik maar een klein aandeel in de kosten. Het afgelopen jaar was ons gasverbruik 985 m3. Ik heb de jaarafrekeningen van de afgelopen jaren er ook bij gezocht om te kunnen vergelijken, en we zijn in vier jaar geleidelijk gestegen van 759 m3 naar 985 m3. Die stijging is volgens mij simpel te verklaren: ik ben de afgelopen jaren steeds meer thuis gaan werken en heb dus ook veel vaker overdag de verwarming aan staan. We hebben een simpele thermostaat, die we ’s nachts en als we weg zijn naar beneden draaien. In de tijd dat ik fulltime op kantoor werkte, stond de verwarming doordeweeks dus alleen ’s avonds aan. Ik had al wel verwacht dat het feit dat we het huis nu de hele week ook overdag verwarmen terug te zien zou zijn in ons gasverbruik, en dat blijkt.

IMG_5011

Uit nieuwsgierigheid heb ik ook nog even verder terug in m’n mail gespit naar nog oudere rekeningen. Het was even zoeken, omdat ik geen toegang meer had tot de klantenomgeving van m’n vorige leverancier, maar ik heb uiteindelijk een rekening gevonden van voordat we een CV-ketel hadden (we hadden toen een gaskachel die diende als moederhaard voor de verwarming en een geiser voor heet water). Ondanks dat ik toen ook alleen ’s avonds verwarmde, hadden we in 2010 een verbruik van bijna 1100 m3. We zijn de afgelopen jaren wel weer omhoog gegaan, maar het is toch leuk om te weten dat we door het installeren van de CV-ketel eerst wel echt flink hebben bespaard op ons gasverbruik en steeds tussen de 700 en 800 m3 per jaar zaten.

Het gemiddelde gasverbruik

Volgens het Nibud is het gemiddeld jaarlijk gasverbruik in een appartement 1000 m3. Daar zaten we eerder dus keurig onder, ondanks de slechte isolatie, maar nu niet zo heel veel meer. Met ons elektriciteitsverbruik zitten we erg ver onder het gemiddelde, en met water zitten we er nu ook onder, doordat we er even heel bewust op zijn gaan letten om daar zuiniger mee om te gaan. Ook met ons gasverbruik wil ik erg graag onder de 1000m3 blijven, en met een paar kleine aanpassingen moet dat ook wel lukken volgens mij. 

Zuiniger met gas

We gebruiken gas hier in huis voor drie dingen: koken, warm water en de verwarming.  Ik heb er niet echt een duidelijk beeld van hoeveel koken op gas nou eigenlijk verbruikt, en hoe groot het aandeel daarvan is in het totale gasverbruik. M’n vader zei laatst wel dat hij wel een duidelijke daling had gezien nadat ze overgegaan waren op koken op inductie. Minder koken wil ik zeker niet gaan doen, en het installeren van een ander fornuis is ook een flinke stap, maar wat ik heel eenvoudig nog wel zou kunnen doen is wat vaker een grotere hoeveelheid van iets koken, meteen voor de dag erna. Het zal zeker schelen als ik maar één keer bijvoorbeeld rijst of gedroogde bonen (of iets anders wat lang op moet staan) hoef te koken in plaats van meerdere dagen achter elkaar. 

IMG_2772

Sinds ik bewuster oplet hoe lang ik nou eigenlijk onder de douche sta, in eerste instantie om water te besparen, douche ik minder lang. Wat natuurlijk niet alleen effect heeft op de hoeveelheid water die we verbruiken, maar misschien nog wel meer op het gasverbruik. Daar blijf ik op letten dus! En wat minder heet douchen is daarnaast ook nog eens beter voor je huid. 

Maar waar denk ik bij ons het meeste winst te behalen valt, is bij gebruik nummer drie: de verwarming. Dat blijkt al uit de duidelijke stijging van de laatste jaren. We wonen in een appartement uit de jaren 30, met nog de originele enkel glas schuiframen met glas in lood erboven. Dat enkel glas is goed te merken, als het buiten koud is voel je het duidelijk tochten bij het raam. Dit vind ik eerlijk gezegd wel een lastig puntje. Naast dat ik duurzaamheid erg belangrijk vind, heb ik ook echt heel veel liefde voor de geschiedenis en de authenticiteit van dit huis. Ik zou echt heel erg verdrietig worden van het vervangen van de mooie originele ramen door van die lelijke maar goed geïsoleerde kunststof kozijnen met dubbelglas. Ondanks het duurzaamheidsaspect kan ik het nog steeds niet over m’n hart verkrijgen, dus voorlopig lossen we het maar op door ’s avonds met een dekentje op de bank te zitten.

Overdag zou de verwarming best wat lager kunnen. Ik heb de laatste tijd eigenlijk altijd de hele dag de verwarming op 20 graden staan, terwijl ik eerder als ik overdag thuis was ’m meestal een graadje lager had. Met ingang van vandaag gaat ie dus gewoon weer naar 19 graden overdag, en 20 ’s avonds (ik ben serieus net tijdens het schrijven van deze blog naar de thermostaat gelopen om ’m omlaag te draaien). Als ik het koud krijg overdag trek ik gewoon een extra warme trui of vest aan. Komende vrijdag is het toevallig warmetruiendag, een dag waarop iedereen wordt opgeroepen om een warme trui aan te trekken en de verwarming wat lager te zetten, om zo energieverspilling tegen te gaan. Ik ga gewoon voortaan elke maandag t/m vrijdag warmetruiendag houden! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Overstappen naar een duurzame leverancier?

Zoals ik de vorige keer al zei, is het verminderen van je verbruik één ding dat je kunt doen om duurzamer met energie bezig te zijn, maar is het daarnaast uiteraard ook een goed idee om te kijken naar hoe duurzaam je energieleverancier eigenlijk is, en of het nog zin heeft om over te stappen naar een leverancier die hoger scoort wat betreft groene stroom en gas. Kijk vooral eens naar het overzicht van alle leveranciers in Nederland en hun rapportcijfer op het gebied van duurzaamheid. 

Er zijn inmiddels elf verschillende leveranciers die hoger scoren dan een 8 op het gebied van duurzaamheid, dus eigenlijk vind ik dat gewoon iedereen naar een van deze leveranciers moet overstappen. 

Komend jaar

Het is natuurlijk met een beetje geluk nog maar een paar maandjes zo koud dat de verwarming regelmatig aan moet. Van komende herfst en winter zijn we een groot deel op reis, wat betekent dat dit nou niet echt een heel representatief jaar gaat worden dat goed te vergelijken zal zijn met eerdere jaren. Maar ondanks dat het resultaat misschien niet direct meetbaar zal zijn, ga ik toch proberen om wat gas te besparen. Alle beetjes helpen!

3 gedachtes over “Groener leven – Kan ook ons gasverbruik omlaag?

 1. Sara zegt:

  Er zijn tegenwoordig opties om het glas en lood in je dubbelglasraam te laten verwerken. Kost wel iets meer vanwege de arbeidsuren die er in gaan zitten.
  Wij hebben het destijds niet gedaan en dat vind ik nu best jammer.
  Wel hebben we de glas en loodramen als frame bewaart. Ons idee om er zelf iets nieuws van te maken is er niet meer van gekomen wel hebben we via marktplaats iemand anders er heel blij mee gemaakt 😊

  En ook het kunststof raam kan een houtlijm krijgen. Als je wil kan je het een keer bij komen bekijken.

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Thanks voor de tip. Ik heb dat inderdaad wel eens ergens gezien, het glas in lood tussen het dubbelglas, maar eerlijk gezegd vond ik wel echt veel minder mooi. Ik heb ook al van iemand de tip gekregen dat je er voorzetramen voor kunt laten plaatsen. Ik moet me er toch maar eens verder in gaan verdiepen. Ik blijf het een lastig dilemma vinden, de authenticiteit van het huis versus de duurzaamheid.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s