Groene bruiloft – onze vintage trouwjurken

Een van de eerste blogs die ik schreef over de voorbereidingen van onze bruiloft ging over de verschillende opties voor duurzame trouwjurken. Zoals ik toen al schreef ging mijn voorkeur uit naar een tweedehands jurk, en dan niet eentje die de afgelopen jaren was gedragen, maar ruim daarvoor al. Niet alleen omdat iets dat niet nieuw geproduceerd hoeft te worden eigenlijk altijd de duurzaamste optie is, maar ook omdat vintage jurken echt prachtig zijn, en ik het ook een heel mooi romantisch idee vind dat daar lang geleden al eens eerder iemand in getrouwd is.

Nadat we de jurken hadden gekocht had ik nog wel verteld hier dat we inderdaad allebei een vintage jurk hadden gevonden waar we helemaal gelukkig van werden, maar ik kon tot aan de bruiloft natuurlijk niet te veel verklappen en al helemaal niks laten zien. Vandaag precies tien maanden na onze bruiloft wordt het dus de hoogste tijd om onze jurken te showen!

Allebei onze jurken komen uit de jaren ’70 en bestonden dus al eerder dan wijzelf! Het ging me er trouwens niet zozeer om dat de jurk per se zo oud zouden zijn, maar toevallig begonnen de stijlen van trouwjurken nou net begin jaren ’80 te veranderen van prachtig en romantisch naar ietsje pietsje minder charmant. En het is gewoon erg leuk om te fantaseren wie er in de jaren ’70 getrouwd is in Frankrijk in mijn jurk en in Los Angeles in Floor haar jurk.

angelicavisfotografie_klein(54van553)

[Nee, ik liep niet op teenslippers tijdens onze bruiloft (ik had hele mooie tweedehands trouwschoenen gevonden op Marktplaats, zie de eerste twee foto’s bovenaan), maar tijdens de fotoshoot liepen we af en toe midden door de modder in de tuin, dus daarvoor waren slippers wel even wat handiger.]

Natuurlijk zaten de jurken niet direct helemaal goed toen we ze voor het eerst aanpasten, maar toch hadden we allebei meteen in de originele versie het emotionele “ja dit is mijn jurk”-moment. Daarvoor hoef je dus helemaal niet per se naar een bruidszaak met nieuwe jurken! Eenmaal op maat gemaakt en gemoderniseerd (bij mij is bijvoorbeeld heel veel van de voering eruit gehaald en zijn de mouwtjes flink ingekort) stonden ze nog veel mooier en voelden ze helemaal als onze eigen jurken.

We vonden het ook wel belangrijk dat onze jurken een beetje mooi bij elkaar zouden passen. Dat was misschien makkelijker te realiseren geweest met nieuwe jurken uit dezelfde serie of van dezelfde stof, maar toen ik eenmaal onze jurken op onze trouwdag naast elkaar zag (ik had Floors jurk wel gezien in de oorspronkelijke versie, maar niet de vermaakte versie, en andersom zij ook bij mij) wist ik helemaal zeker dat we de juiste keuze hadden gemaakt.

Ondanks dat onze jurken heel verschillend waren hadden ze op de een of andere manier toch een zelfde soort uitstraling, waarschijnlijk doordat ze uit dezelfde periode komen. En het heeft vast ook geholpen dat ze bij Laura Dolls, waar we de jurken hebben gekocht, ervoor hebben gezorgd dat zowel de halslijn als de ruglijn na het vermaken eenzelfde vorm hadden. Daar hadden we niet specifiek om gevraagd, dus dat was een leuke verassing!

angelicavisfotografie_klein(43van553)

Als we voor nieuwe jurken waren gegaan kan ik me echt niet voorstellen dat we mooiere jurken hadden gehad. Of zelfs jurken die ook maar half zo mooi zouden zijn! Ik kan echt iedereen een vintage jurk aanraden.

Onze prachtige trouwfoto’s zijn trouwens gemaakt door Angelica Vis, die zelf ook een blog heeft geschreven over vintage trouwjurken, waar wij ook in te zien zijn!

12 gedachtes over “Groene bruiloft – onze vintage trouwjurken

 1. Mille Pagine zegt:

  Heel tof dat je hier een blogje over schrijft! Ik hoop dat veel aanstaande bruiden via jouw blog de weg naar een duurzame jurk & bruiloft weten te vinden. Jullie zien (zagen) er echt prachtig uit! Over 2 maanden weer even passen op jullie jubileum? 😉

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je wel! En ik hoop het ook, zo zonde al die trouwjurken die maar één dag worden gedragen.
   Ja dat is wel een goed excuus hè, om ‘m nog een keer aan te trekken?

   Like

 2. Dineke zegt:

  Met aandacht jullie jurken zo net nog eens goed bekeken. Wat waren ze mooi, wat waren jullie mooie bruiden. Prachtige foto’s en jullie haar, alles was perfect.

  Like

 3. Hermien zegt:

  Ik vind het heel leuk om te lezen hoe jullie je jurken hebben gevonden en wat daarbij kwam kijken. Want wat zagen jullie er waanzinnig uit! Mocht ik ooit trouwen, dan is een vintage trouwjurk absoluut een heel reële optie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s