Groener leven – No poo-update: al vijf jaar geen shampoo

Door de corona-epidemie hebben we met z’n allen de afgelopen maanden vooral thuis gezeten, wat natuurlijk allerlei ingrijpende gevolgen heeft gehad. Maar het heeft ook geleid tot interessante neveneffecten. Aan mijn statistieken te zien, vonden veel mensen de thuisquarantaine bijvoorbeeld een mooi moment om te gaan experimenteren met no poo (het wassen van je haar zonder shampoo). Het artikel Hoe begin je met no poo is tot nu toe namelijk verreweg het meest gelezen artikel op mijn blog dit jaar (gevolgd door m’n andere twee blogs over no poo: Wat ik gebruik in plaats van shampoo en Een bekentenis). En dat snap ik wel! In het begin moet je haar ontwennen aan de shampoo en moet je experimenteren met wat voor jouw haar werkt, dus zal je haar er misschien niet altijd even charmant uitzien. Dan is verplicht thuis zitten natuurlijk het perfecte moment.

Geen shampoo gebruiken is voor mij inmiddels al zo normaal, dat ik er niet eens meer echt over nadenk. Ik had dus ook even gemist dat ik eerder dit jaar m’n vijfjarige no poo-anniversary had. De laatste keer dat ik vertelde over m’n haar is twee jaar geleden, dus vandaag leek me een mooi moment voor een nieuwe update. En eerlijk is eerlijk, dan heb ik onder het mom van “daar kun je m’n haar goed zien” meteen een goed excuus om nog weer wat van de foto’s van de bruiloft te delen! (Natuurlijk ziet m’n haar er niet altijd zo mooi uit, was het maar waar, maar ook zonder een paar uur bij de kapper te zitten ben ik over het algemeen tevreden met hoe m’n haar eruit ziet.)

Bruiloftskapsel zonder shampoo

Hoe vanzelfsprekend het ook voor mij is om geen shampoo te gebruiken, tijdens de voorbereidingen voor de bruiloft was dat natuurlijk wel even een dingetje. Als er één dag was waarop ik wilde dat m’n haar perfect zou zitten was het natuurlijk op onze bruiloft. En probeer maar eens een kapper te vinden die het geen probleem vindt dat je haar anders is dan standaard, kapsels maakt die je mooi vindt en ook nog eens in de juiste regio werkt en beschikbaar is op de juiste datum! Vooral de combinatie van die factoren was een lastige. Het heeft wat hoofdbrekens gekost en grijze haren veroorzaakt, maar uiteindelijk is het met volle tevredenheid gelukt. Via via kwam ik in contact met iemand die prachtige kapsels maakt en het geen probleem vond om te experimenteren met mijn niet-standaard haar.

Ook voor en na de bruiloft wilde ik dus geen shampoo gebruiken. Ik was bang dat als ik zou denken “ach voor een keertje kan het wel” ik weer soort van opnieuw zou moeten beginnen met het ontwennen. Het enige compromis dat ik wel heb gesloten is dat de kapster meerdere stylingproducten in m’n haar heeft gebruikt die ik normaal niet zou gebruiken (en die niet helemaal onder de definitie van low poo vielen). Ze gebruikte wel speciaal voor mij een natuurlijkere en minder heftige variant van de producten, maar je hebt toch iets nodig om je kapsel de hele dag mooi te laten zitten. Bij het proefkapsel had ik getest of ik alles er weer uit zou krijgen zonder shampoo (en of ik er geen erge eczeem van zou krijgen), en dat ging allemaal goed. Bovendien was het resultaat boven verwachting mooi, dus ik was helemaal blij.

angelicavisfotografie_klein(39van553)

Hoe ik m’n haar nu was

Twee jaar geleden vertelde ik al uitgebreid over wat ik allemaal in m’n haar smeerde in plaats van shampoo en dat is eigenlijk grotendeels hetzelfde gebleven. Ik spoel m’n haar vaak met thee (groene thee of kamillethee), verdunde appelsap of water met een scheutje azijn. Af en toe “was” ik het met iets waar het wat grondiger schoon van wordt dan van een zure spoeling (aqua faba, wasnoten, havermout) en soms experimenteer ik met iets nieuws (het blijft leuk, iets uit je keukenkastje pakken en kijken of het ook werkt in je haar). Het enige grote verschil met twee jaar geleden is de frequentie van het spoelen.

Als je begint te lezen over no poo, dan lees je veel over het uitstellen van de volgende wasbeurt omdat het beter voor je haar is om het niet te vaak te wassen. Voor mijn haar werkte het lange tijd prima om het eens in de drie/vier dagen te spoelen, ongeveer twee keer per week dus. Het probleem was alleen dat m’n hoofdhuid het daar niet helemaal mee eens was. Als ik ga sporten (of als ik zweet omdat het gewoon heel warm is) en daarna niet m’n haar spoel, dan krijg ik jeuk en irritatie. Dat merkte ik tijdens onze reis door Azië nog weer extra duidelijk. Sinds we in februari weer thuis zijn gekomen ben ik dus begonnen om elke keer nadat ik heb hardgelopen (en dat is op het moment een keer of vier per week) m’n haar te spoelen.

Het is wat extra werk, en soms baal ik ervan omdat m’n haar dan nog perfect schoon is en mooi zit, maar het gaat toch echt veel beter met m’n hoofdhuid nu ik m’n haar elke keer spoel als ik heb gesport. Omdat m’n haar er wel wat droog van werd, doe ik er nu na het douchen wat lijnzaadgel in, en dat helpt enorm! (Lijnzaadgel is zelfgemaakte gel van lijnzaad en water. Als je erop googelt, vind je allerlei recepten en tips.) Ik ben nu aan het uittesten of het ook werkt als ik om en om spoel met de ene keer iets zurigs en de andere keer gewoon alleen met water. Dan zou toch net weer wat minder werk zijn.

Zo zie je maar, ook na vijf jaar ben ik nog bezig met dingen uitproberen en verander ik nog steeds af en toe de manier waarop ik m’n haar was. Als je er net mee bent begonnen is dat misschien ook wel m’n belangrijkste advies: geef niet te snel op en probeer verschillende dingen uit om te kijken wat werkt voor jouw haar en jouw hoofdhuid.

Alle trouwfoto’s in deze blog zijn gemaakt door Angelica Vis, de prachtige kapsels zijn verzorgd door Inge Donkers en eerder schreef ik al een blog over onze trouwjurken.

3 gedachtes over “Groener leven – No poo-update: al vijf jaar geen shampoo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s