Groener leven – Nieuwe basics + winactie Bamboo Basics

Vorige maand haalde ik al m’n kleding uit de kast voor de Kledingkubus. Ik heb geteld hoeveel kledingstukken ik had in welke categorie en dat vergeleken met twee jaar eerder. Voor de Kledingkubus heb ik vervolgens geanalyseerd hoeveel van m’n kleding fair fashion was en hoeveel fast fashion, hoeveel tweedehands en hoeveel nieuw en hoeveel kledingstukken ik al minstens 30 keer had gedragen. Alle cijfers en de inzichten die dat opleverde kun je hier teruglezen. Ik vond dat echt leuk om allemaal uit te zoeken!

Wat ik vervolgens ook heb gedaan, maar nog niets over heb geschreven, is kijken of er nog wat ontbrak aan m’n garderobe. Niet dat ik vond dat ik te weinig kleding had, helemaal niet, maar soms ontbreekt er bijvoorbeeld net iets handigs om mee te combineren waardoor je een ander kledingstuk weinig draagt. Ook draag ik sommige kledingstukken zo intensief dat er regelmatig toch iets weg moet omdat het gewoon echt te versleten is. Het kwam erop neer dat het eigenlijk vooral een paar goede basics waren die ik nodig had.

Wensenlijstje

Zo had ik al een tijdje geen zwart spaghettihemdje meer. Wel een witte, een groene, een lichtroze en een lange donkerblauwe, maar vaak is een zwarte toch wel echt heel handig. Bij twee van m’n shirtjes met korte mouwen staat een zwart hemdje er toch echt het beste onder, dus die droeg ik de laatste tijd niet zo vaak. Ik probeerde ze wel te combineren met de andere hemdjes, of met een zwart tanktopje, maar het was het toch niet helemaal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verder kwam ik tot de conclusie dat ik om ervoor te zorgen dat ik m’n vele jurkjes vaker draag een nieuwe legging op knielengte nodig had. Sommige jurkjes zijn een beetje kort om met niks eronder te dragen, en met minder mooi weer is een panty dan natuurlijk prima, maar in de zomer is een kortere legging dan perfect. Ik heb al één zo’n legging, maar omdat mijn vrouw die vaak leent (en dan natuurlijk precies net in die situatie dat we allebei een zomers jurkje aan willen), is een tweede exemplaar toch wel echt heel handig.

En als laatste heb ik even kritisch naar m’n t-shirtjes om in te slapen en in te sporten gekeken. Het shirtje waar ik in hardloop is inmiddels zo versleten dat ie zo ongeveer doorzicht is. Een van de twee shirtjes waar ik in slaap is ook niet al te best meer (ik heb er al meerdere gaten in gerepareerd en eigenlijk is ie ook net te kort). Oh, en dan vergeet ik nog bijna dat ook een van m’n pyjamabroeken z’n beste tijd echt wel heeft gehad.

Tweedehands basics

Eigenlijk alles wat ik nodig had, zijn dus basics. Ik koop al m’n kleding al vier jaar tweedehands of fair fashion, en ik merk dat de basics vaak het lastigst zijn om tweedehands te vinden. Ik gebruik vaak de apps United Wardrobe en Vinted om tweedehands kleding te kopen, en soms lukt het wel om daar dit soort kledingstukken op te vinden, en soms wat minder goed. Ik denk dat mensen toch minder geneigd zijn om zulke dingen nog door te verkopen. Het zijn niet de duurste kledingstukken en ik weet niet of dat bij iedereen zo is, maar ik draag ze ook eigenlijk altijd volledig af.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De legging en de pyjamabroek heb ik tweedehands kunnen vinden. Ze zijn allebei nog onderweg hierheen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat die goed zijn. De pyjamabroek is precies dezelfde als een die ik al heb en fijn zit, alleen dan een andere kleur. Een nieuw zwart spaghettihemdje was ik al langer naar op zoek, tot nu toe zonder veel resultaat. En ook simpele shirtjes zijn echt lastiger tweedehands te vinden. Al lukt het soms na lang zoeken ook wel, de shirtjes die ik hierboven noem die aan vervanging toe zijn, zijn wel tweedehands namelijk. Maar heel lang heb ik niet gezocht dit keer, want toevallig nam Bamboo Basics precies op het juiste moment contact met mij op en boden ze me aan dat ik wat uit mocht zoeken uit hun webshop.

Bamboo Basics

Bamboo Basics is een Nederlands merk dat ondergoed en basics maakt van bamboe. Ze hebben sokken, onderbroeken, t-shirtjes en hemdjes (en nu tijdelijk ook mondkapjes) voor zowel mannen als vrouwen. Bamboe wordt veel duurzamer geproduceerd dan bijvoorbeeld katoen, omdat het sneller groeit en er veel minder pesticiden en water voor nodig is. Bovendien is het een ademende stof, wat fijn is als je zweet, en voelt kleding van bamboe heerlijk zacht aan. Over de duurzaamheid van bamboe zelf en de productie van de kleding is op de site van Bamboo Basics veel informatie te vinden. Over het andere belangrijke aspect bij het produceren van kleding, de arbeidsomstandigheden van de mensen die het maken, vind ik wat minder informatie, maar wel dat ze deelnemen aan het BSCI-intiatief, dus dat is een begin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoals ik al zei was de timing van Bamboo Basics toevallig perfect omdat ik ook echt wat nodig had, dus ik kon meteen de overige twee ontbrekende items aan m’n kast toevoegen: een zwart spaghettihemdje (of eigenlijk twee, want ze komen alleen in setjes van twee) en twee zwarte shirtjes om in te slapen. Het andere shirtje dat ik nog had om in te slapen dat verder nog prima is, schuif ik door om in te sporten. (De shirts van Bamboo Basics zouden daar ook prima voor zijn, maar ik draag met sporten vaak oude kleding af. Daar zweet ik zo veel in en die was ik zo vaak, dat ik het zonde vind om daar iets nieuws voor te gebruiken.) En als laatste koos ik ook nog een setje zwarte sokken, aangezien we zo langzamerhand ook geen fatsoenlijk zwarte sokken meer in de kast heb liggen.

De shirts en hemdjes van Bamboo Basics bestaan voor 68% uit bamboe en 28% uit biologisch katoen (en 4% elasthan voor de rekbaarheid van de stof). Vergeleken met andere shirtjes van bamboe die ik eerder heb gehad is het een stevigere stof, die hopelijk dus ook lang mee gaat. Ik heb ze net een paar dagen, dus daar kan ik verder nog niet veel over zeggen natuurlijk! Ik ben wel nu al heel tevreden over de pasvorm, fijn lang en smal. De kleinste maat die ze verkopen is S en van zulke basics zou ik normaalgesproken een XS bestellen omdat ik het fijn vind als ze goed strak zitten, maar de S valt gelukkig redelijk klein. De sokken zijn unisex en vallen nou juist weer redelijk ruim, wat niet handig is met mijn smalle voeten. Ook is die stof niet gemixt met katoen, maar met polyamide, wat ik persoonlijk wat minder prettig aan vind voelen. Met de shirtjes en de hemdjes ben ik in ieder geval blij.

Winactie

Kan jouw kledingkast ook wel wat nieuwe basics gebruiken? Dan kun je nu een jaar lang gratis ondergoed van Bamboo Basics winnen. Op 26 juni wordt de volgende winnaar geloot, dus kijk snel hier hoe je meedoet!

[Zoals aangegeven, heb ik de producten van Bamboo Basics ontvangen in ruil voor een vermelding op mijn blog. Ik neem alleen producten aan die ik daadwerkelijk kan gebruiken en zal altijd mijn eerlijke mening blijven geven. Ook bevat deze blog affiliate links. Als je via zo’n link iets aanschaft, ontvang ik een klein percentage van de aankoopprijs, zonder dat het jou iets extra’s kost.]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s