Groener leven – Een nieuwe keuken, de eerste stap naar alleen stroom gebruiken

Toen ik twee jaar geleden de calculator van De Verborgen Impact invulde, bleek dat naast vliegen (wat ik dat jaar echt schandalig veel had gedaan) mijn impact vooral kwam uit de categorie “wonen”. Nou woon ik op zich niet heel groot, en delen we deze woning en dus ook de impact met z’n tweeën, maar ons appartement is wel echt slecht geïsoleerd. Het is dat we aan vier kanten (boven, onder, links en rechts) omringd worden door buren waardoor we aan die kanten in ieder geval geen warmte verliezen, maar aan de voor- en achterkant zijn we zo lek als een mandje.

We wonen in een appartement uit de jaren 30, met nog de originele enkel glas schuiframen met glas in lood erboven. Dat enkel glas is goed te merken, als het buiten koud is voel je het duidelijk tochten bij het raam. Daar is natuurlijk wat aan te doen, maar naast dat ik duurzaamheid erg belangrijk vind, heb ik ook echt heel veel liefde voor de geschiedenis en de authenticiteit van dit huis. Ik zou dus echt heel erg verdrietig worden van het vervangen van de mooie originele ramen door van die lelijke maar goed geïsoleerde kunststof kozijnen met dubbelglas. Ondanks het duurzaamheidsaspect kan ik het dus nog steeds niet over m’n hart verkrijgen, en voorlopig lossen we het maar op door ’s avonds met een dekentje op de bank te zitten. En door te kijken naar andere manieren waardoor we op gas kunnen besparen.

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat heel Nederland van het gas af gaat en we allemaal een contract voor alleen stroom afsluiten, maar voorlopig zijn we nog niet zo ver. Begin vorig jaar heb ik uitgebreid naar ons gasverbruik gekeken, en toen bleek dat we qua verbruik nog wel iets onder het landelijk gemiddelde zaten voor een appartement, maar niet zo heel veel. En bovendien bestaat echt het overgrote deel van onze energierekening uit kosten voor gas, niet voor elektriciteit. De eerste stap om gasverbruik terug te dringen had ik een paar jaar daarvoor al gezet, door de gaskachel die als moederhaard diende en de keukengeiser te laten vervangen door een CV-ketel, en dat bleek al een hoop effect te hebben.

Dus hoewel we nog wel gas gebruiken voor warm water en het verwarmen van ons huis, is de hoeveelheid die we nodig hebben wel verminderd, puur al door de nieuwe CV-ketel, maar ook door de verwarming niet te vaak en niet te hoog aan te zetten en te proberen niet te lang te douchen. Het derde doel waar we nu nog gas voor gebruiken is om te koken, en daar gaat in januari verandering in komen. We hebben namelijk een nieuwe keuken gekocht, inclusief inductiekookplaat.

Ik heb er heel lang niet aan gewild omdat ik het te veel gedoe vond (en te duur en niet duurzaam), maar na elf jaar koken in de oude keuken die hier al zat toen ik hier kwam wonen, is het toch wel echt tijd geworden. Het was elf jaar geleden al geen fantastische keuken meer, en na al die jaren intensief gebruik is het er niet beter op geworden. Omdat we hier voorlopig nog wel van plan zijn te blijven wonen, is het de investering wel waard. En dan doen we het ook maar meteen goed en hebben we (hopelijk) gekozen voor een nieuwe keuken die heel lang mee gaat en ook behouden kan worden door toekomstige bewoners van dit appartement. Nu al voor een toekomstbestendige inductiekookplaat kiezen was dus de logische keuze.

Ik ben heel benieuwd hoeveel effect de nieuwe keuken gaat hebben op ons gasverbruik. Naast de inductiekookplaat komt er ook nog een vaatwasser in die we nu niet hebben, en ook dat gaat een beetje gas schelen, omdat we dan geen water meer hoeven te verwarmen voor alle afwassen die we nu met de hand doen. Natuurlijk gaan de vaatwasser en de kookplaat aan de andere kant wel voor een hoger stroomverbruik zorgen en ik heb eigenlijk geen idee hoe dat per saldo uit gaat komen. Ik ben dus heel benieuwd naar ons verbruik van volgend jaar!

4 gedachtes over “Groener leven – Een nieuwe keuken, de eerste stap naar alleen stroom gebruiken

 1. Ton zegt:

  Hi Sanne. Ik ben 2 jaar geleden ook overgegaan van gas naar inductie kookplaat. Absoluut geen spijt van! Ik gebruik wel meer stroom maar gas veel minder. Dus ik ben per saldo nu wel goedkoper uit.. Een tip is om glazen deksels te gebruiken. Dan kan je goed zien óf en wanneer het water kookt. Zijn vaak te koop in de kringloop. Voor jouw glas in lood ramen zou ik zeggen: “Zet er een enkel glas ruit voor”. Worden soms gratis aangeboden op marktplaats. Weet je niet hoe je glas moet snijden dan kan ik je wel tips geven. Succes met jouw groene geluk😃

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Hi Ton, dank je voor je tips! Dat van die glazen deksels lijkt me inderdaad een goed idee. Soms kan het zo simpel zijn. 🙂 Die ruiten wordt wel wat ingewikkelder, voor het deel met glas in lood zou wel een extra glasplaatje kunnen, maar bij de schuiframen eronder gaat dat niet zomaar. Eerst maar eens die keuken, en dan is het mooi project voor daarna!

   Like

 2. Maaike Wessels zegt:

  Wat tof dat je er zo over nadenkt en in stapjes duurzamer gaat wonen/leven! We hebben laatst de koelkast vervangen in de keuken. Die was zo’n 12 jaar oud en hij bevroor. Niet goed dus! Inductie is een andere stap voor later. Stapje voor stapje!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s