Groener leven – Een nieuwe keuken, de eerste stap naar alleen stroom gebruiken

Toen ik twee jaar geleden de calculator van De Verborgen Impact invulde, bleek dat naast vliegen (wat ik dat jaar echt schandalig veel had gedaan) mijn impact vooral kwam uit de categorie “wonen”. Nou woon ik op zich niet heel groot, en delen we deze woning en dus ook de impact met z’n tweeën, maar ons appartement is wel echt slecht geïsoleerd. Het is dat we aan vier kanten (boven, onder, links en rechts) omringd worden door buren waardoor we aan die kanten in ieder geval geen warmte verliezen, maar aan de voor- en achterkant zijn we zo lek als een mandje.

We wonen in een appartement uit de jaren 30, met nog de originele enkel glas schuiframen met glas in lood erboven. Dat enkel glas is goed te merken, als het buiten koud is voel je het duidelijk tochten bij het raam. Daar is natuurlijk wat aan te doen, maar naast dat ik duurzaamheid erg belangrijk vind, heb ik ook echt heel veel liefde voor de geschiedenis en de authenticiteit van dit huis. Ik zou dus echt heel erg verdrietig worden van het vervangen van de mooie originele ramen door van die lelijke maar goed geïsoleerde kunststof kozijnen met dubbelglas. Ondanks het duurzaamheidsaspect kan ik het dus nog steeds niet over m’n hart verkrijgen, en voorlopig lossen we het maar op door ’s avonds met een dekentje op de bank te zitten. En door te kijken naar andere manieren waardoor we op gas kunnen besparen.

Lees verder

Leuke dingen – Werken aan het Plantaardig proteïne-kookboek

Dat 2020 een raar jaar is, daar zijn we het geloof ik allemaal wel over eens! Toen we half februari terugkwamen we terug van onze huwelijksreis, had ik nog geen idee van hoe het jaar verder zou gaan. Na de lange periode van voorpret voor zowel de bruiloft als onze reis, de bruiloft zelf, nog even de Vierdaagse lopen tussendoor en vervolgens vijf maanden rondreizen had ik voor het eerst in ruim twee jaar even helemaal geen concreet doel om naar toe te werken. En ook wat ik qua werk ging doen, wist ik eigenlijk nog niet.

Als ZZP-er is het natuurlijk altijd maar afwachten wat er voor nieuws op je pad komt, helemaal als je net vijf maanden lang nee hebt gezegd tegen opdrachtgevers. En toen kwamen de corona-toestanden er ook nog eens bovenop, waardoor een hele hoop tijdelijk stil lag. En toch is dit qua werk eigenlijk een prima jaar aan het worden! Het is pas september, dus misschien een beetje vroeg om terug te blikken, maar toch kan ik dat nu wel al zeggen. 

Lees verder

Leuke dingen – Kittenupdate

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb dit jaar nogal last van problemen met tijdsperceptie. Sommige weken duren echt maanden, terwijl andere maanden in een dag zijn verdwenen. En soms gebeuren die twee dingen zelfs tegelijkertijd. Ik heb bijvoorbeeld echt geen idee hoe het kan dat het alweer een maand geleden is dat ik mijn vorige blog schreef. Die maand is gewoon volledig verdwenen. Maar als je me vertelt dat we pas vijf maanden terug zijn van onze huwelijksreis, dan voelt dat ook weer gek. Dat voelt namelijk echt als jaren geleden.

Ook met onze kittens heb ik last van dit verschijnsel. We hebben Ollie en Eefje nu een kleine drie maanden, terwijl het voelt alsof ze hier al jaren wonen. En tegelijkertijd snap ik niet hoe het kan dat ze alweer zo groot zijn geworden, want we hebben ze pas net. Lees verder

Groener leven – Nieuwe basics + winactie Bamboo Basics

Vorige maand haalde ik al m’n kleding uit de kast voor de Kledingkubus. Ik heb geteld hoeveel kledingstukken ik had in welke categorie en dat vergeleken met twee jaar eerder. Voor de Kledingkubus heb ik vervolgens geanalyseerd hoeveel van m’n kleding fair fashion was en hoeveel fast fashion, hoeveel tweedehands en hoeveel nieuw en hoeveel kledingstukken ik al minstens 30 keer had gedragen. Alle cijfers en de inzichten die dat opleverde kun je hier teruglezen. Ik vond dat echt leuk om allemaal uit te zoeken!

Wat ik vervolgens ook heb gedaan, maar nog niets over heb geschreven, is kijken of er nog wat ontbrak aan m’n garderobe. Lees verder

Groener leven – No poo-update: al vijf jaar geen shampoo

Door de corona-epidemie hebben we met z’n allen de afgelopen maanden vooral thuis gezeten, wat natuurlijk allerlei ingrijpende gevolgen heeft gehad. Maar het heeft ook geleid tot interessante neveneffecten. Aan mijn statistieken te zien, vonden veel mensen de thuisquarantaine bijvoorbeeld een mooi moment om te gaan experimenteren met no poo (het wassen van je haar zonder shampoo). Het artikel Hoe begin je met no poo is tot nu toe namelijk verreweg het meest gelezen artikel op mijn blog dit jaar (gevolgd door m’n andere twee blogs over no poo: Wat ik gebruik in plaats van shampoo en Een bekentenis). En dat snap ik wel! In het begin moet je haar ontwennen aan de shampoo en moet je experimenteren met wat voor jouw haar werkt, dus zal je haar er misschien niet altijd even charmant uitzien. Dan is verplicht thuis zitten natuurlijk het perfecte moment.

Lees verder

Groener leven – Vier nieuwe tweedehands aanwinsten

Twee weken geleden heb ik al m’n kleren uit de kast gehaald om ze te tellen en aan de hand van de Kledingkubus te analyseren op duurzaamheid. Daarbij kwam ik ook een aantal nieuwe tweedehands aanwinsten tegen die ik de afgelopen maanden heb gekocht of geruild. Net als ik twee keer eerder heb gedaan, leek het me leuk om die met jullie te delen. En ik heb meteen ook even gekeken hoe het met m’n eerder gedeelde tweedehands favorieten is gegaan de afgelopen twee jaar. Een deel ervan ligt gewoon nog in m’n kast! Lees verder

Groener leven – Alles uit de kast voor de Kledingkubus

Een kleine twee jaar geleden heb ik alle kledingstukken in m’n kast geteld om te kijken hoeveel ik nou eigenlijk nog had en of ik het al een minimalistische garderobe kon noemen. Dat leverde best wat interessante inzichten op. Nu we weer terug zijn van onze reis, waarin ik het vijf maanden heel prima heb gered met de extreem minimalistische garderobe in m’n backpack, vond ik het een mooi moment om eens opnieuw te gaan bekijken wat ik allemaal heb. De vorige keer heb ik alleen aantallen geteld, maar nu ik al bijna vier jaar alleen nog maar tweedehands en fair fashion kleding koop, was ik ook wel heel benieuwd naar hoeveel van m’n garderobe nou eigenlijk uit dergelijke kleding bestaat en hoeveel fast fashion ik nog heb.

Toen The Social Reporter laatst liet zien hoe zij samen met haar vader een manier had bedacht om haar kleding te categoriseren op basis van drie kenmerken (wel of niet fair fashion, nieuw of tweedehands, wel of niet meer dan 30 keer gedragen), dacht ik meteen dat wil ik ook doen! Het leek mij echt een superhandig en overzichtelijk systeem voor het analyseren van je garderobe. En omdat Saskia al het denkwerk erachter al had gedaan, hoefde ik alleen nog maar m’n kleding te sorteren en te tellen. Begin deze week heb ik dus alles uit de kast gehaald voor mijn eigen Kledingkubus.

Lees verder

Leuke dingen – Nieuwe kittens!

Afgelopen dinsdag was ik jarig, en ik heb volgens mij nog nooit zo’n rare verjaardag gehad. Dat begon natuurlijk al met de coronacrisis waardoor ik het niet kon vieren, maar toen we ook nog een paar dagen voor m’n verjaardag onze kat Maartje moesten laten inslapen was m’n feeststemming helemaal tot het nulpunt gedaald…

Om toch met z’n tweeën een feestje te vieren hadden we een hele lekkere vegan high tea laten bezorgen, wat de dag al een beetje leuker maakte. Maar wat de dag helemaal op z’n kop zette, was dat we ’s middags ineens twee superschattige kittens konden ophalen. Toen werd het ineens m’n beste verjaardag ooit. Lees verder

Groene bruiloft – onze vintage trouwjurken

Een van de eerste blogs die ik schreef over de voorbereidingen van onze bruiloft ging over de verschillende opties voor duurzame trouwjurken. Zoals ik toen al schreef ging mijn voorkeur uit naar een tweedehands jurk, en dan niet eentje die de afgelopen jaren was gedragen, maar ruim daarvoor al. Niet alleen omdat iets dat niet nieuw geproduceerd hoeft te worden eigenlijk altijd de duurzaamste optie is, maar ook omdat vintage jurken echt prachtig zijn, en ik het ook een heel mooi romantisch idee vind dat daar lang geleden al eens eerder iemand in getrouwd is.

Nadat we de jurken hadden gekocht had ik nog wel verteld hier dat we inderdaad allebei een vintage jurk hadden gevonden waar we helemaal gelukkig van werden, maar ik kon tot aan de bruiloft natuurlijk niet te veel verklappen en al helemaal niks laten zien. Vandaag precies tien maanden na onze bruiloft wordt het dus de hoogste tijd om onze jurken te showen! Lees verder

Terug van weggeweest

En toen waren we ruim een jaar verder. Een jaar waarin heel veel is gebeurd en heel veel is veranderd. Vorig jaar maart besloot ik even een blogpauze in te lassen omdat m’n hoofd te vol zat met andere dingen. Leuke dingen hoor, maar wel dingen waar ik eigenlijk al m’n creatieve energie wel aan kwijt was. Ik was m’n bruiloft in juni aan het voorbereiden die snel dichterbij kwam, daarna zouden we in september vijf maanden op huwelijksreis gaan wat ook de nodige voorbereidingen met zich mee bracht, en ik was ook best veel aan het werk. Dat die pauze ruim een jaar zou duren had ik van tevoren niet helemaal verwacht, maar dit heeft er wel voor gezorgd dat ik inmiddels weer zoveel heb inspiratie opgedaan dat ik weer van alles te vertellen heb!

Lees verder