Groene Challenge – Wat neem ik dit jaar mee van het Plasticdieet?

Het Plasticdieet zit er weer op, dus ga ik nu weer vrolijk alles kopen wat in plastic verpakt zit? Nee, zo werkt het niet wat mij betreft. Net als bij een gewoon dieet, heeft plasticdieten niet zo veel zin als je daarna gewoon weer in je oude gewoontes vervalt. Ook bij deze editie van het Plasticdieet wil ik dus een paar goede gewoontes blijven volhouden, om zo elk jaar een stapje verder te komen in het reduceren van m’n plasticgebruik, op een manier die voor mij haalbaar is.

Eerder heb ik al alle plastic flesjes, wegwerpbekers voor thee (die van papier hebben altijd een plastic laagje aan de binnenkant), boterhamzakjes, diepvrieszakjes, wattenschijfjes en plastic tasjes afgezworen. Ook heb ik een herbruikbaar bestekje dat ik eigenlijk altijd in m’n tas heb zitten voor als ik onderweg iets eet. Zijn er dan verder nog makkelijke stappen die ik kan zetten en zonder al te veel moeite kan blijven volhouden? Ja, er zijn toch weer twee dingen die ik wil blijven doen: een specifieke vervanging van een product in plastic en daarnaast een algemenere gewoonte die ik erin wil houden. 

42c6c8a4-9766-4f49-9b61-7e9cf3d27dcc

Afgelopen weekend, het laatste weekend van het Plasticdieet, waren we in Londen (met de trein uiteraard), wat een prima plek bleek om op Plasticdieet te zijn! Sowieso had ik het idee dat je daar minder vaak plastic krijgt als je ergens wat te eten koopt, al kan het zijn dat dat beeld wat vertekend is doordat we natuurlijk vooral naar hippe vegan plekken zijn geweest, waar over het algemeen meer over duurzaamheid wordt nagedacht. Maar wat extra leuk was, is dat er in Londen meerdere verpakkingsvrije winkels zitten. We hebben er eentje bezocht: Hetu, een vegan eco zero waste shop. 

Bij Hetu hebben we mondwatertabletjes in een klein glazen potje gekocht. Die tabletjes los je op in een beetje water om mondwater te maken. Met zo’n klein potje doe je een half jaar, wat toch elk half jaar wel weer een aantal flessen mondwater gaat schelen. Het lijkt een kleine verandering, net als bij het vervangen van wattenschijfjes door de wasbare variant, maar als je dit langere tijd doet, scheelt het toch heel wat plastic. Mondwatertabletjes zijn overigens ook gewoon in Nederland te koop hoor, je hoeft er niet voor naar Londen.

IMG_4213

Tijdens het weekend in Londen had ik, net als de rest van de maand, m’n eigen zakjes in m’n tas voor als we bijvoorbeeld ergens een broodje of fruit wilden kopen. Dat is meteen verandering twee die ik blijvend wil doorvoeren. Na de vorige keren Plasticdieet ben ik daar toch weer mee gestopt, maar het voelt inmiddels niet meer als extra moeite of iets raars om te doen, dus die houden we erin. Ik zal vast nog wel eens een keer brood of fruit in plastic kopen, maar alles wat ik zonder kan kopen, wil ik zeker zonder blijven kopen. Door altijd de zakjes in m’n tas te hebben zitten, maak ik dat een stuk makkelijker voor mezelf. 

In Londen heb ik trouwens ook nog een heel interessant boek gekocht (denk ik, ik moet het nog lezen) over hoe je actief kunt bijdragen aan het reduceren van plasticgebruik. Als ik dit boek uit heb, zal ik vast nog wel wat tips eruit delen. Oh, en het toppunt van ironie? Bij het afrekenen van dit boek gevraagd worden of je er misschien een plastic tasje bij wil… Misschien moeten ze het bij de boekwinkel zelf ook even lezen.

6 gedachtes over “Groene Challenge – Wat neem ik dit jaar mee van het Plasticdieet?

  1. Talitha zegt:

    Leuk om te lezen! Ik heb net het boek ‘het zero waste project’ gekocht, ben ik erg benieuwd naar. En ondertussen ook al veel meer gewend aan zelf zakjes meenemen voor bijvoorbeeld groenten en fruit, heel fijn dat dat steeds gewoner wordt. Maar blijft nog steeds een uitdaging om het plastic te vermijden in winkels…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s