Groene Challenge – Het Plasticdieet week 3

De derde week van het Plastidieet zit er alweer op, dus het is weer tijd voor een dagboekje. Deze week ben ik weer begonnen met werken op kantoor, dus dat vergde even wat meer planning!

Dag 15

Na m’n ontbijtje van zelfgemaakte haveryoghurt en de gisteravond gebakken cruesli plaats ik het dagboekje van week 2 online. Terwijl ik daarmee bezig ben krijgen we een mooie bos bloemen bezorgd, uiteraard in plastic. Zo zie je maar, je hebt zelf niet altijd controle over de hoeveelheid plastic die je huis binnenkomt. Ik ben wel meteen erg nieuwsgierig of eigenlijk alle bloemisten bloemen in plastic bezorgen, of dat er ook alternatieven voor zijn. Misschien eens uitzoeken!

FullSizeRender_2

’s Middags ga ik hardlopen, en ik ontdek ineens een enorme bramenstruik op m’n vaste route, waar al wat rijpe bramen aan hangen. Zowel de heenweg als de terugweg heb ik er een paar geproefd. Bramen zijn nog niet zo eenvoudig plasticvrij te kopen, dus hier moet ik zeker een keer terugkomen van de week om een bakje vol te plukken! Eind van de middag ga ik nog even naar de supermarkt om groente en fruit in te slaan. Ik kom thuis met een tas vol onverpakte dingen, de keuze viel me erg mee vandaag! Voor het avondeten maak ik pasta uit een plastic verpakking die we nog in huis hadden, met tomatenpuree uit blik, los gekochte zongedroogde tomaatjes van de markt, olijven uit glas, vega gehakt uit een diepvriesdoosje en los gekochte groente.

Dag 16

Ik ontbijt weer met haveryoghurt en cruesli, dit keer met een banaan erdoor. Ik heb weer zin om iets te bakken, dus maak ik nog een keer de koekjes volgens het recept van de Verpakkingsvrije Winkel. Ook maak ik een sapje van een groot deel van het gister gekochte groente en fruit. M’n juister heeft nogal moeite met de rabarber, dus ik ben bang dat die binnenkort echt aan vervanging toe is. Ik lunch met courgettecrackers, een stuk komkommer en wat in ons eigen zakje gekochte pistachenootjes van de Haagse Markt. Onze douchegel is op, dus die vervang ik door een onverpakte zeep van de Lush die ik ooit een keer heb gekregen. Ook zaai ik wat nieuwe rucola, van de zaadjes van het oude rucolaplantje op m’n balkon. Dat is ook zoiets dat niet eenvoudig zonder plastic te kopen is, alleen op de Boerenmarkt gevonden tot nu toe, dus het zou fijn zijn als ik dat straks gewoon weer kan plukken! Als avondeten eten we wat er nog over is van de pasta van gisteravond, aangevuld met een gevulde portobello van de markt.

FullSizeRender_1 kopie

Dag 17

Vandaag maak ik een smoothie voor m’n ontbijt. Daarna ga ik alweer iets bakken, dit keer kikkererwtenwraps. Ik besluit om eens boodschappen te gaan doen bij een andere supermarkt, om te kijken of ze daar misschien andere dingen plasticvrij hebben, en inderdaad, ik vind bijvoorbeeld onverpakte wortels bij de Jumbo, waar ik zaterdag tevergeefs naar op zoek ben geweest bij de AH. Thuis lunch ik dus met een kikkererwtenwrap met geraspte wortel, gekookte linzen van de Verpakkingsvrije Winkel, wat blaadjes cavalo nero van m’n balkon, kappertjes uit glas en een tahindressing. Een erg geslaagde combi! Ook drink ik een glas van het gister gemaakte sap.

’s Middags breng ik voor het eerst tijdens dit Plasticdieet een tas vol PMD-afval (plastic, metaal, drinkpakken) weg. Alleen het plastic van onze nieuwe matras heb ik tussendoor weggebracht, dus verder is dit alles wat we hebben verzameld sinds ergens de week voordat het dieet begon. Normaal doen we dat echt veel vaker, dus het dieet heeft duidelijk effect! Een groot deel van wat er in de tas zit, is nog uit de laatste week voor het dieet, en verder zijn het vooral blikjes en metalen doppen van glazen potten, en wat plastic verpakkingen die we nog in huis hadden en mee hebben opgemaakt.

Voor het avondeten maak ik rösti van aardappelen die echt eens mee op moeten, die we eten met sperziebonen van de markt en gedroogde sojareepjes met de marinade die nog over was van de BBQ van vorige week. De sojareepjes had ik voor het dieet al gekocht en zitten natuurlijk in een plastic zak, maar met een grote zak gedroogde soja kun je wel echt een hoop plastic bakjes van vleesvervangers uitsparen, dus dit is helemaal nog niet zo’n slecht idee eigenlijk.

Dag 18

Vandaag is het zo ver, m’n eerste werkdag op kantoor. Ik vertrek goed voorbereid van huis, met m’n eigen waterfles, overnight oats en matcha latte in een herbruikbare beker voor in de trein (dat laatste kan ik wel gebruiken om wakker te worden op dit vroege tijdstip), en een lunchpakket met kikkererwtenwraps, een salade met linzen en wortel, gevulde wijnbladeren uit blik, een paar van de zelfgebakken koekjes, een appel en een sapje in een glazen potje.

FullSizeRender_2

Terwijl ik aan het werk ben, plaatst Merel een gastrecept van mij op De Groene Meisjes. Zo ontzettend leuk! Ik bedenk me trouwens dat dit recept ook prima plasticvrij te maken is, quinoa heb ik op de markt gezien bij de kraam met gedroogde producten die je in je eigen bakje kunt kopen, een mango en komkommer zijn eenvoudig zonder plastic te vinden, en munt haal je natuurlijk van een muntplantje. Ik had het er niet eens zo op uitgezocht! Na een lange werkdag ben ik moe, dus maak ik het mezelf makkelijk met het avondeten: de andere helft van de rösti van gisteravond, roergebakken courgette en vega worstjes in plastic die ik al in huis had (een tijdje geleden gekocht in Berlijn).

Dag 19

Ik ontbijt met de laatste haveryoghurt, met fruit, lijnzaad en amandelpasta. De pot amandelpasta is bijna leeg, dus dit is een mooi moment om het weer eens zelf te maken. Binnenkort maar eens ergens onverpakte amandelen halen. Woensdag is blogdag, dus schrijf ik een blog met vier tips voor een plasticvrije dag op kantoor. Leek me wel zo toepasselijk deze week! Ondertussen gooi ik een lading mueslirepen in de oven. Ook doe ik alweer boodschappen, ik merk dat ik het tijdens het Plasticdieet makkelijker vind om niet te ver vooruit te hoeven denken en steeds alleen haal wat we voor een paar dagen nodig hebben. Ik haal broodjes in m’n eigen broodzak, kaas bij de kaasboer in m’n eigen bakje, en vind bij de Ekoplaza chiazaadjes in een composteerbaar plastic zakje. Onverpakt heb ik chiazaadjes nog niet gevonden helaas, en ik wil graag weer eens deze crackers bakken, waar ik niet meer genoeg voor in huis heb. Een composteerbaar zakje lijkt me al een stuk beter dan de plastic emmer waar ik ze nu in had.

Dit keer koop ik ook iets dat wel in plastic zit, namelijk afgeprijsde schapenyoghurt met de datum van vandaag. Er gaat even een discussie in m’n hoofd aan vooraf, maar ik besluit dat het beter is dat ik het koop en het opeet (of eigenlijk m’n vriendin, want dat is de yoghurtverslaafde hier in huis, en ze heeft dit dieet dus flink moeten afkicken) dan dat de plastic bakjes aan het eind van de dag met inhoud en al worden weggegooid omdat niemand het heeft gekocht.

FullSizeRender kopie 2

Bij de Ekoplaza vond ik trouwens ook losse spinazie, dus maak ik ’s middags een smoothie met spinazie, banaan en wat cranberry’s uit de vriezer. Erg lekker! Ik herinner me ineens dat ik nog bramen wou gaan plukken, dus dat ga ik nog even doen eind van de middag. De oogst valt een beetje tegen, iemand is me duidelijk voor geweest, maar ik kan met een beetje moeite (en gevaar voor eigen leven, de struiken hebben nogal scherpe doorns en er groeien heel veel brandnetels tussen) nog wel een paar lekkere vinden. Een hoop is nog niet rijp, dus misschien heb ik over een paar weken meer geluk. Voor het avondeten maak ik weer iets waar we twee dagen van kunnen eten, zodat ik het morgenavond makkelijk heb, namelijk een gerecht met rijst van de markt, met linzen van de Verpakkingsvrije Winkel, doperwten uit een diepvriesdoosje en geraspte wortel. Na het eten maak ik m’n lunchpakket voor morgen, dat er ingepakt ineens zo mooi uitziet dat ik het op de foto zet voor Instagram.

Dag 20 

Vandaag ga ik weer werken en heb dit in m’n lunchpakket: Een kikkererwtenwrap met spinaziespread en tuinkers, gevulde wijnbladeren, een stapeltje boekweitpannenkoeken, twee mueslirepen en een bestekje om zoet en hartig gescheiden te houden. Verder heb ik nog een appel, pistachenootjes en stukjes meloen. De spinaziespread komt uit een glazen potje en de wijnbladeren uit blik, de rest heb ik zelf gebakken of verpakkingsvrij gekocht. ’s Avonds thuis warm ik het rijstgerecht van gister op, en maak ik daar wat van de gedroogde sojareepjes bij. Als toetje eet ik een paar boekweitpannenkoeken.

IMG_1052

Dag 21

Ik ontbijt met de laatste pannenkoeken en wat fruit en begin dan dit dagboekje uit te typen. Voordat ik ga hardlopen neem ik snel nog even een mueslireep. Ik kom weer langs de bramenstruik en zie nu wel allemaal rijpe bramen op plukbare hoogte. Ik had dus duidelijk verkeerde timing op woensdag! Ik heb geen tijd om nog terug te gaan met een bakje, ik moet namelijk boodschappen doen en wat maken voor de potluck waar ik vanavond naar toe ga. Bij het boodschappen doen zie ik dat mijn favoriete hummus in glas uit het assortiment gaat, niet leuk! Ik koop dan maar de laatste drie potten met korting.

Thuis doe ik meteen plakken aubergine in de oven omdat ik gevulde auberginerolletjes ga maken. Met mijn kleine oven moet ik ze in vier ladingen bakken, dus dat duurt even. Ondertussen lunch ik met een kikkererwtenwrap met spinaziespread uit een glazen potje, met geraspte wortel en kappertjes. Daarna maak ik de vulling van de rolletjes van zongedroogde tomaatjes uit glas (als ik beter had gepland deze week had ik ze onverpakt op de markt kunnen kopen), pistachenootjes van de markt, het sap van een los in de supermarkt gekochte citroen, en wat basilicum van m’n balkon. Volledig plasticvrij dus, en op de tomaatjes na verpakkingsvrij!

Met de auberginerolletjes ga ik naar een potluck en workshop, georganiseerd door een mede-deelnemer van de 100-100-100 uitdaging. Het is erg leuk om daar andere mensen uit m’n eigen wijk te ontmoeten die ook heel erg met groen leven bezig zijn en er is ontzettend lekker gekookt door iedereen! Op de workshop leren we zelf wasmiddel maken (dat deed ik natuurlijk al, maar toch leuk om te horen hoe iedereen het net anders aanpakt) en maken wel zelf deo van baking soda, arrow root en kokosolie. Ik ga de deo proberen en als ik tevreden ben, zal ik het recept delen op m’n blog!

Doe je ook mee met het Plasticdieet? Ik vind het leuk om te horen hoe het bij jou gaat!

8 gedachtes over “Groene Challenge – Het Plasticdieet week 3

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Wow, die lunch ziet er echt fantastisch uit! Kun je vast een hoop collega’s mee inspireren 🙂
  Het gaat echt heel goed, zeg. Die paar verpakkingen zijn niet zo erg als je ziet hoeveel je al bespaart. En je eet meteen supergezond!

  Ik had trouwens precies hetzelfde yoghurtdilemma. Die heb ik toen niet meegenomen, omdat ik dacht dat het niet snel genoeg op zou gaan en we alsnog de helft weg moesten gooien. Stom natuurlijk, want nu is het waarschijnlijk in zijn geheel weggegooid én yoghurt blijft best wat langer goed.

  Geliked door 1 persoon

 2. joke zegt:

  Ik zou graag in de buurt van een verpakkingsvrije winkel wonen. Overal waar je komt (super, bakker, groenteboer, slager, markt zelfs de NATUURwinkel) zit ‘alles’ in plastic 😕.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s