Groener leven – Een jaar lang alleen fair fashion en tweedehands kleding

Misschien lees je deze titel en denk je wat voor moeilijke challenge ga je nou weer aan, en dan nog wel voor een heel jaar! Nou de grap is, dat ik dit dus eigenlijk al soort van ongemerkt een jaar heb gedaan, alleen nog maar kleding kopen die fair fashion, tweedehands, of op z’n minst van biologisch katoen is. Op vijf dagen na dan, want ik ben op 1 augustus vorig jaar begonnen, als Groene Challenge van een maand. En wat blijkt, toen ik eenmaal de omschakeling had gemaakt, was het eigenlijk heel makkelijk om geen gewone fast fashion meer te kopen, en daarom ben ik het na die maand blijven doen. Wil je zelf ook stappen zetten op dit gebied, omdat je eigenlijk in je achterhoofd wel weet dat kleding vaak onder niet al te beste omstandigheden wordt gemaakt, dan geef ik je hieronder tips voor wat er allemaal mogelijk is en waar je meer kunt lezen en zal ik vertellen hoe ik het het afgelopen jaar heb aanpakt. 

Fair Fashion

Omdat deze blog al veel langer aan het worden is dan ik eigenlijk van plan was (ik schrijf m’n blog vandaag om de een of andere reden zo ongeveer van onder naar boven, en dit is een van de laatste alinea’s die ik schrijf), zal ik geen lang verhaal ophangen over wat eigenlijk fair fashion is en wat er allemaal mis is met mainstream fast fashion. Dat laat ik aan de specialisten over, bloggers die hun hele site of een groot deel ervan aan dit onderwerp wijden. Kijk bijvoorbeeld eens op de blog Kouwekleren, of op All about Fair Fashion. Als je er net als ik wel van overtuigd bent dat fair fashion is wat je wil, dan kan je natuurlijk zelf research gaan doen naar de achtergrond van elk kledingmerk dat je tegenkomt, maar gelukkig is dat werk al voor een groot deel voor je uit handen genomen door Hailey van Palace of Bliss. Zij heeft een overzicht op haar site van heel veel fair fashion merken, en ook een overzicht van winkels en webshops waar je die merken kunt kopen. Erg handig! De omslagfoto van deze blog is trouwens gemaakt bij Vleugels, waar ze ook een kleine collectie fair fashion verkopen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik heb het afgelopen jaar meerdere hele fijne fair fashion items gekocht. M’n allerfijnste lievelingsspijkerbroek scheurde bijvoorbeeld doormidden (iets te vaak gedragen misschien), dus toen moest ik wel een nieuwe. Bij Nukuhiva (de winkel van Floortje Dessing) heb een waardige vervanger gevonden. Van een van m’n favoriete merken, Armed Angels, kocht ik een rokje en een hele mooie grijze broek. Van het iets minder bekende merk Froy & Dind uit België vond ik op Terschelling, of all places, een heel mooi jurkje en een fijn zacht shirt van bamboe. En ik ben ook erg blij met m’n jurkje van People Tree op de foto hierboven, dat ik hier op tv aan had. Ik had eerst eigenlijk altijd het idee dat fair fashion vaak heel basic was, met vooral effen stoffen, maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn!

Tweedehands

De meest duurzame vorm van kleding kopen is tweedehands kleding. Daarvoor zijn geen nieuwe grondstoffen gebruikt, hoeven niet opnieuw fabrieksarbeiders aan te werken, en je gebruikt iets dat anders als afval verbrand zou worden. Ik heb best wat leuke tweedehands aankopen gedaan de afgelopen tijd, en soms zelfs dingen gewoon gekregen. Mijn favoriete yogalegging heb ik ooit in een klein tweedehands winkeltje op Texel gekocht, laatst in Berlijn vond ik echt een geweldig vintage jurkje, m’n schoonzusje heeft exact dezelfde maat schoenen als ik waardoor ik wel eens wat van haar doorgeschoven krijg zoals de gympen waar ik nu bijna dagelijks op loop, en op het ruilfeestje ter afsluiten van de Buy Nothing New Month vond ik eindelijk een perfect passende korte spijkerbroek. Ook op Marktplaats is veel goedkope tweedehands kleding te vinden, en daarnaast zijn er nog een hoop andere sites en apps waarop mensen hun kleding verkopen. Over een aantal van deze opties heeft Zaailingen laatst een leuke blog geplaatst.

Verder is er het geweldige initiatief de Kleretoko. Deze webshop is ontwikkeld door Mira, die meer mensen wilde bereiken die uit zichzelf minder met duurzaamheid bezig zijn en meer gericht zijn op mainstream mode. Op de site vind je tweedehands items van zowel mainstream merken, zoals H&M en Bershka, als onbekende merken/merkloze kleding. De prijzen zijn erg laag en binnen Leiden en Amsterdam wordt de kleding gratis thuisbezorgd. Woon je daarbuiten, wordt het verstuurd voor 6 euro. Hieronder zie je wat voorbeelden van een aantal items die op dit moment online staan of die recent verkocht zijn. Omdat het allemaal enkele stuks zijn, moet je er snel bij zijn als je hier iets van wil hebben! Het leuke is dat er elke week nieuwe kledingstukken worden geplaatst. Regelmatig kijken dus! Om het nog aantrekkelijker te maken om de Kleretoko eens uit te proberen, mag ik 20% kennismakingskorting weggeven. Met de code GROENEGELUKSKORTING, die tot 25 augustus te gebruiken is, kan iedereen eenmalig deze korting krijgen. (Mira gaf aan dat ze een deel van augustus op vakantie is en de levering dus wat langer kan duren dan normaal. Maar voor zulke leuke goedkope tweedehandskleding met extra korting hebben we wel een beetje geduld, toch?)

Biologisch katoen

Tweedehands is natuurlijk goedkoop, maar fair fashion wil nog wel eens prijzig zijn. Nou koop ik persoonlijk veel liever één mooi fair fashion jurkje dat lang meegaat dan vier goedkope jurkjes van een regulier merk, maar niet iedereen kan dat betalen, dat snap ik. Bovendien zijn basics, zoals een simpel shirtje, een hemdje of een paar sokken niet altijd even eenvoudig fair te vinden. Voor dat soort dingen heb ik met mezelf afgesproken dat ik dan uitwijk naar duurzame lijnen van gewone winkels. Conscious van de H&M bijvoorbeeld, of biologisch katoen van de C&A of de Hema. Claire Codi noemt in deze blog nog een paar andere niet al te dure winkels waarvan ik zelf niet eens wist dat ze een duurzame lijn hebben.

Ik ben me er wel van bewust dat er twee kanten aan zo’n duurzame lijn zitten. Soms gebruikt een bedrijf dat helemaal niet zo duurzaam bezig is het hebben van een duurzamere lijn als greenwashing (wat dat is legt Awkward Duckling hier uit), en vaak is er slechts één aspect van de kleding duurzaam. Het is gemaakt van biologisch katoen bijvoorbeeld, terwijl er wel milieuverontreinigende chemicaliën zijn gebruikt tijdens de productie en de makers van de kleding onder erbarmelijke omstandigheden werken. De vraag is dus, wil je zo’n initiatief dat in ieder geval een stap de goede kant op is nu juist steunen zodat de merken misschien nog verdere goede stappen gaan zetten? Of is het nog lang niet goed genoeg en houden ze ons eigenlijk voor de gek met zo’n mooi groen label aan een deel van hun kleding? Ik hink een beetje op twee gedachten wat dat betreft, en koop dus niet veel van dit soort kleding, maar als ik dan iets nodig heb wat ik niet fair of tweedehands kan vinden, dan lijkt een duurzame lijn van een gewone winkel me wel een betere optie dan de gewone lijn.

Uitzondering

Ik heb het afgelopen jaar één uitzondering gemaakt, namelijk toen ik een nieuwe bh nodig had. Er zijn wel wat fair fashion en biologisch katoenen bh’s te koop, maar ik heb er überhaupt al jaren over gedaan om een merk te vinden dat bh’s maakt die mij goed zitten en er ook nog mooi uitzien en daar wil geen compromis in sluiten. Ik zal jullie de details besparen, maar ik heb blijkbaar een niet heel gangbare maat, en in combinatie met redelijk snel rugpijn is het heel belangrijk dat een bh goed zit. Ik zorg er wel voor dat ik er niet meer koop dan ik nodig heb, met een goeie zwarte voor onder donkere kleding en een lichte voor onder lichte kleding kom je een heel eind!

FullSizeRender kopie 6

Eigenlijk was ik van plan om nog een tweede uitzondering te maken, namelijk voor hardloopschoenen. De hardloopschoenen die ik nu heb, zijn echt aan vervanging toe en tijdens de Buy Nothing New Month had ik deze aankoop ook nog bewust even uitgesteld, omdat ik dacht dat ik ze nieuw zou kopen. Net als bij bh’s wil ik voor m’n hardloopschoenen geen compromissen sluiten, ik loop al jaren heel tevreden op een bepaald type schoen, en dat wil ik blijven doen. Toen ik van de week online aan het zoeken was of ze misschien nog ergens een ouder model hadden in mijn maat voor minder geld, bedacht ik me dat ik ook wel even op Marktplaats kon kijken. En wat vind ik daar? Exact mijn schoenen in mijn maat, tweedehands verkocht door iemand die er een paar keer op heeft gelopen, maar voor wie het toch niet de goeie maat was. Ik moet nog even wachten tot ze terug is van vakantie voor ze ze op kan sturen, maar ik ben er nu al helemaal blij mee. Veel beter dat ik die gebruik dan dat ze bij haar in de kast blijven staan en ik nieuwe schoenen koop!

Minimalistische garderobe

Het hebben van een minimalistische garderobe is hip, en het idee erachter spreekt mij erg aan. De meeste mensen hebben veel meer kleding in hun kast liggen dan ze eigenlijk dragen. Kleding die in een opwelling is gekocht bijvoorbeeld, en waar je later toch niet zo blij mee bent, of een jurkje dat je voor een speciale gelegenheid hebt gekocht en verder helemaal niet meer draagt, en dat vind ik echt zonde. Maar om de een of andere reden staat het in één keer rigoureus mijn garderobe terugbrengen tot een basisgarderobe me een beetje tegen. Een hele tijd geleden (ik denk een jaar of 2,5) heb ik dus met mezelf afgesproken dat ik per nieuw kledingstuk dat ik koop (of krijg) twee andere kledingstukken weg moet doen. Dat zorgt ervoor dat ik alleen nog dingen koop die ik de moeite waard vind om iets anders voor weg te doen (en dus niet zo snel meer impulsaankopen doe, of iets koop alleen maar omdat het in de aanbieding is) en tegelijkertijd ruimt het heel langzaam m’n kast op om bij een minimalistische garderobe uit te komen. Voor mij werkt dit perfect! Ooit moet ik hier natuurlijk weer mee ophouden, anders eindig ik met een lege kast, maar voorlopig heb ik nog steeds elke keer dat ik iets koop twee andere dingen die prima weg kunnen: dingen die ik nooit draag, omdat ze niet lekker zitten of ik ze gewoon eigenlijk niet leuk meer vind, of dingen die echt totaal versleten zijn, wat helaas juist vaak de dingen zijn die ik wel heel graag draag.

Ik heb echt het idee dat er langzamerhand steeds meer mooie fair fashion te koop is, en dat leuke tweedehands kleding kopen een steeds makkelijker gaat, en dat het dus echt niet meer nodig is om milieubelastende kleding te kopen die is gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden. Ik wil er in ieder geval niet meer aan meedoen en ga dus gewoon door zoals ik het afgelopen jaar heb gedaan. Ik merk dat ik veel meer plezier beleef aan één zorgvuldig uitgekozen mooi en eerlijk kledingstuk, dan aan meerdere goedkopere kledingstukken.

Gaan jullie iets leuks met korting bestellen bij de Kleretoko? Ik ga zelf zeker even kijken!

19 gedachtes over “Groener leven – Een jaar lang alleen fair fashion en tweedehands kleding

 1. Hermien - KouweKleren zegt:

  (Alvast) Gefeliciteerd met je fair fashion verjaardag! Mooi om die te vieren met de Kleretoko, die kan wat mij betreft geen aandacht genoeg krijgen. Ik wist helemaal niet dat je hier al een jaar mee bezig bent. Zo leuk om te lezen dat het eigenlijk snel gewoon wordt, dat herken ik heel erg. Net als je struggles met bh’s trouwens! De enige duurzame merken die ik ken zijn of niet mijn smaak of niet mijn maat of allebei. En ik wil lingerie sowieso eigenlijk niet online bestellen omdat de kans dat het dan terug moet wel heel groot is. Gelukkig is de rest wel heel goed te doen.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! Ik moet 1 augustus maar een taartje kopen voor mezelf! Ik wist zelf eigenlijk niet eens dat ik hier al een jaar mee bezig was. Echt, serieus! Ik bedacht me dat laatst ineens dat het alweer bijna een jaar was. Het was na vorig jaar augustus zo’n normale gewoonte geworden, dat ik het niet eens meer door had zelf. En dat zijn natuurlijk de beste veranderingen!

   Bh’s zullen voor de meeste vrouwen wel lastig zijn om duurzaam te kopen. Vind het ook wel prima eigenlijk dat ik daar een uitzondering voor maak, en voor hardloopschoenen ook. Maar dat laatste hoefde dus niet eens!

   Like

 2. Randy zegt:

  Erg leuk blog en leuk om te zien dat bewustwording van fashion simpelweg begint door de eerste stap gewoon eens te zetten. Ik probeer het ook zoveel mogelijk. Als man zijn de smaken wat beperkter maar Nukuhiva lost veel op. Bovendien ben ik supertof maar niet supergroot. Dus een broek moet altijd korter gemaakt worden. Die service bieden ze gelukkig ook.

  Verder vind ik Marlieke met haar webwinkel Wolf & Storm fantastisch. Ze heeft onwijs leuke dameskleding die mijn vrouw prachtig staat. Mijn aanrader dus. Cool blog #follow

  Geliked door 1 persoon

 3. Linda - Zaailingen zegt:

  Hihi, die eerste twee zinnen!

  Maar wat goed zeg. Dit is echt een enorm positief verhaal 🙂 Als je eenmaal merkt dat zo’n challenge je anders naar kleding laat kijken, kun je misschien ook moreel niet zo goed anders meer. Dat merk ik zelf tenminste wel. Ik heb nog niet veel fair fashion gekocht, maar op een enkele uitzondering na (goede bh vind ik wel een goed excuus) zal het er in ieder geval geen eerstehandse fast fashion meer in komen hier.

  Als ik me niet vergis heeft Hermien een blog over sokken, Sara een blog over eenvoudige shirtjes en ik heb een fair hemdje gescoord bij Sophie Stone, dus die basics worden wel steeds haalbaarder. Ik ga vanavond even scharrelen bij Kleretoko 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Thanks! Ik heb het idee dat het niet alleen voor mijzelf maar ook voor mensen om mij heen langzamerhand steeds iets normaler aan het worden is om over eerlijke kleding na te denken (tot ik weer eens in het weekend door het centrum van Den Haag loop, daar kan ik redelijk wanhopig van worden). Tot een paar jaar geleden had ik hier zelf ook nog nooit over nagedacht eerlijk gezegd.

   Dank je voor de tips over de basics! Ik ga zeker eens kijken. En ben benieuwd of je iets leuks ziet bij de Kleretoko.

   Like

 4. mariekebluebellforestnl zegt:

  Wat leuk dat het destijds zo goed beviel! Ik heb ook het idee dat fair fashion steeds leuker wordt… sinds 2017 doe ik eigenlijk precies hetzelfde als jij en ik heb ook echt dezelfde ervaring. Het is niet zo moeilijk, zodra je ‘afgekickt’ bent is het zelfs fijn… Ik combineer het overigens met het capsule wardrobe concept (wat ik niet heeel nauwkeurig volg hoor).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s